Hanoi

Hanoi (Basa Viètnam: Hà Nội), prakiran populasi 3.500.800 jiwa (1997), iku kutha krajan Viètnam lan biyèné kutha krajan Viètnam Lor saka taun 1954 tekan taun 1976. Kutha iki ana ing sisih tengen Kali Merah. Indhustri kang diasilaké Viètnam ya iku peralatan mesin, plywood, tèkstil, kimia lan rajutan tangan.

Hanoi
Hà Nội
Kota otonomi
Searah jarum jam dari kiri: Menara Turtle di Danau Hoan Kiem, di pusat kutha Hanoi; Ho Chi Minh Mausoleum; Hanoi Opera House; senja hari di Red River dari Long Bien Bridge; Temple of Literature; One Pillar Pagoda
Letak provinsi di Viètnam
Letak provinsi di Viètnam
Nagara Viètnam
Kota utamaHanoi
Dibentuk, Kutha krajan Karajan Đại Việt1010
Kutha krajan Viètnam2 September 1945
Distrik29
Pamaréntahan
 • Sekretaris PartéNgo Thi Doan Thanh
 • Présidhèn Konsil RakyatNguyen The Thao
Laladan
 • Kota otonomi3.344,7 km2 (12,914 sq mi)
 • Urban186,22 km2 (7,190 sq mi)
Cacah warga (2009)
 • Kota otonomi6,500,000
 • Urut pepadhetke-2 di Viètnam
 • Pepadhet0,00.019/km2 (0,00.050/sq mi)
Zona wektuICT (UTC+7)
Situs wèbhanoi.gov.vn

Hanoi dadi kutha krajan Viètnam nalika abad kaping 7. Jenengé kang asalé saka basa Mandarin, Đông Kinh, dadi Tonkin lan dipigunakaké bangsa Éropah marang saindhenging wewengkon Viètnam. Hanoi dijajah Prancis taun 1873 lan dipasrahké sepuluh taun sabanjuré. Hanoi dadi kutha krajan Indochina Prancis sawisé taun 1887.

Hanoi dijajah Jepang taun 1940, lan dibebasaké taun 1945, nalika dadi pusat pamaréntahan Viètnam. Saka taun 1946 tekan taun 1954, Hanoi dadi papan perlawanan sengit antarané Prancis lan bala Viètnam. Wiwit wektu iku, Hanoi dadi kutha krajan Viètnam Lor.

Sakwéné Perang Viètnam sarana transportasi Hanoi kaganggu déning pangeboman kreteg lan rèl sepur, nanging kanthi rikat bisa didandani. Sawisé perang rampung, Hanoi dadi kutha krajan kabèh wewengkon Viètnam nalika Viètnam pérangan Lor lan Kidul manunggal tanggal 2 Juli 1976.

Ing kutha Hanoi ana Universitas Nasional Viètnam (biyèné Universitas Hanoi), mausoleum Ho Chi Minh, Museum Sajarah Nasional, Museum Revolusi lan sapérangan monumèn sajarah.