Hanoi minangka ibukutha Républik Sosialis Vietnam, uga ibukutha mantan dinasti feudal ing Vietnam. Mula, sejarah Hanoi digandhengake karo sejarah Vietnam sing saya suwe sajrone jaman kasebut. Hanoi minangka kutha tengah kanthi wilayah paling gedhe ing negara wiwit gabung ing propinsi Ha Tay, lan uga dadi propinsi nomer loro paling gedhe kanthi pendhudhuk luwih saka 8 yuta wong (ing taun 2019). Yen pendhudhuk sing ora kadaptar ora bisa dietung, jumlah penduduk ing kutha iki ing taun 2019 bakal meh 10 yuta. Kapadhetan pedunung ing Hanoi yaiku 2,398 wong / km², kapadhetan lalu lintas yaiku 105.2 kendharaan / km² saka lumahing dalan. Saiki, Hanoi minangka jinis khusus kutha Vietnam.

Hanoi
Hà Nội
Kota otonomi
Searah jarum jam dari kiri: Menara Turtle di Danau Hoan Kiem, di pusat kutha Hanoi; Ho Chi Minh Mausoleum; Hanoi Opera House; senja hari di Red River dari Long Bien Bridge; Temple of Literature; One Pillar Pagoda
Letak provinsi di Vietnam
Letak provinsi di Vietnam
Nagara Vietnam
Kota utamaHanoi
Dibentuk, Kutha krajan Karajan Đại Việt1010
Kutha krajan Vietnam2 September 1945
Distrik29
Pamaréntahan
 • Sekretaris PartéNgo Thi Doan Thanh
 • Présidhèn Konsil RakyatNguyen The Thao
Laladan
 • Kota otonomi3.344,7 km2 (12,914 sq mi)
 • Urban186,22 km2 (7,190 sq mi)
Cacah warga (2009)
 • Kota otonomi6,500,000
 • Urut pepadhetke-2 di Vietnam
 • Pepadhet0,00.019/km2 (0,00.050/sq mi)
Zona wektuICT (UTC+7)
Situs wèbhanoi.gov.vn

Ing taun 2018, Hanoi minangka unit administratif kaping 2 Vietnam ing babagan Gross Domestik Product (GRDP), nomer 8 ing GRDP per kapita, lan kaping 41 ing GRDP wutah. GRDP mencapai 706,495 milyar VND (padha karo 38,405 milyar USD), GRDP per kapita mencapai 93,94 yuta VND (cocog karo 4,080 USD), tingkat pertumbuhan GRDP 7,37%.

Hanoi mapan ing tengah Redta Delta sing sugih, sing dadi pusat politik, ekonomi lan budaya wiwit wiwitan sejarah Vietnam. Ing taun 1010, King Ly Thai To, Kaisar pertama dinasti Ly, mutusake mbangun ibukutha anyar ing tanah iki kanthi jeneng Thang Long. Sajrone dinasti Ly, Tran, Le lan Mac, Thang Long citadel minangka pusat budaya, pendhidhikan lan perdagangan negara. Nalika Tay Son lan Dinasti Nguyen dadi kuwasa, ibukutha dipindhah menyang Hue lan Thang Long wiwit nggawa jeneng ing Hanoi ing taun 1831, ing pamrentahane King Minh Mang.

Nalika taun 1902, Hanoi dadi ibukutha Uni Indochina lan dibangun maneh lan direncanakake maneh dening Prancis. Sajrone Perang Vietnam, Hanoi dadi ibukutha Républik Démokratik Vietnam lan sawise rélokasi terus dadi ibukutha Républik Sosialis Vietnam saiki. Iki minangka ibukutha Indochina Prancis wiwit taun 1887-1946 lan Vietnam Lor sadurunge gabungake Lor lan Kidul Vietnam.

Sawise ekspansi wates administratif ing wulan Agustus 2008, Hanoi saiki dumadi saka 12 kabupaten, 1 kutha lan 17 kecamatan pinggiran kutha. Saiki, Hanoi lan Kota Ho Chi Minh minangka loro pusat sosio-ekonomi penting Vietnam.

Hanoi dianugerahi judhul "City for Peace" dening UNESCO tanggal 16 Juli 1999.

jenengBesut

Cithakan:Xem thêm "Hanoi" wiwit digunakake minangka jeneng papan ing Vietnam wiwit taun 12 Minh Mang (kalender Kulon ing taun 1831) nalika sawijining propinsi sing jenengé Hanoi diadegaké ing Bac Thanh. "Hà Nội" ing basa Cina tegese "河內", tegese pasuryan kasebut ana ing jero kali, jeneng kasebut nuduhake posisi geografis propinsi Hà Nội. Provinsi iki ana ing antarane rong kali, Kali Nhi ing sisih lor-wetan lan Kali Thanh Quy ing sisih kidul-kulon.

Provinsi Hanoi kasusun saka papat prefektur, Hoai Duc, Thuong Tin, Ung Hoa lan Ly Nhan. Benteng ing endi markas ing Hanoi, utawa ibukutha propinsi Hanoi, diarani Hanoi kanthi jeneng propinsi. Hanoi Citadel dumunung ing distrik Tho Xuong lan Vinh Thuan. Kaloro wilayah distrik Tho Xuong lan Vinh Thuan dadi kabupaten Hoai Duc.

Tanggal 1 Oktober 1888, King Dong Khanh mlebu dhistrik kanggo ngethok kabèh distrik Tho Xuong lan bagean distrik Vinh Thuan ing wilayah Hanoi minangka konsesi kanggo Prancis nyiyapake kutha Hanoi. Sadurunge, tanggal 19 Juli, Presiden Prancis, Marie François Sadi Carnot nandatangani keputusan netepake kutha Hanoi sadurunge pengakuan Pengadilan Vietnam. Ing taun 1890, pamrentah Ly Nhan dipisah saka propinsi Hanoi lan diganti dadi propinsi Ha Nam.

Ing taun 1896, ibukutha propinsi Hà Nội dipindhah menyang désa Cầu Đơ, Thanh Oai Thượng canton, distrik Thanh Oai. Supaya ora duwe jeneng sing padha karo kutha Hanoi, ing taun 1902, provinsi Hanoi diganti jeneng propinsi Cau Do sawise jeneng propinsi. Tanggal 6 Desember 1904, jenderal gubernur Indochina ngetokake prentah kanggo ngganti jeneng provinsi Cau De lan kutha propinsi dadi "Ha Dong". Jeneng "Hà Đông" diusulaké déning gubernur Cầu Đơ Vũ Phạm Hàm, dijupuk saka ukara saka Lương Huệ Vương sing kacathet ing buku Meng Tử minangka "河內 凶 , 則 移 其 民 於 河東 , 移 其 粟".於 ” Ha Dong menyang Hanoi. "Hanoi" ing ukara Luong Hue Vuong ing ndhuwur nuduhake wilayah sisih Lor Kali Kuning, lan "Ha Dong" nuduhake wilayah ing sisih wetan Kali Kuning, ing sisih kidul-kulon propinsi Shanxi ing dina iki.

Sejarah

Cithakan:Chính

.[1] .[2] N.[3] .[1]

alamatBesut

Cithakan:Xem thêm

Lokasi, rupa bumi

cilik | tengen | 227x227px | Imej gambar satelit ing Hanoi: kategori Commons Sedulur sisih lor-kulon sisih lor tengah Kali Redta, Hanoi dumunung saka 20 ° 53 'nganti 21 ° 23 'lor lintang lan 105 ° 44' nganti 106 ° 02 'longitude wétan, cedhak karo propinsi Nguyen lan Vinh Phuc ing sisih lor, Ha Nam, Hoa Binh ing sisih kidul, Bac Giang, Bac Ninh lan Hung Yen ing sisih wétan , Hòa Bình lan Phú Thọ West. Hanoi kanthi jarak 120 km saka kutha port Hai Phong, 87 km saka kutha Nam Dinh sing nggawe 3 cagak utama Red River Delta. Sawise ekspansi wates administratif ing wulan Agustus 2008, kutha kasebut kalebu area 3,324.92 km², sing ana ing sisih loro Kali Abang, nanging biasane ana ing sisih tengen.

Topografi ing Hanoi luwih murah arah saka Lor nganti Kidul lan Kulon nganti Timur kanthi dhuwur 5 nganti 20 meter saka ndhuwur segara. Hill lan bukit kumpul ing sisih lor lan kulon kutha. Matur nuwun kanggo arteri alluvial, telung kwartal wilayah Hanoi yaiku polos, sing ana ing sisih tengen Kali Da, ing sisih loro Kali Abang lan ing tributaries liyane. Umume wilayah bukit lan pegunungan kalebu daerah Soc Son, Ba Vi, Quoc Oai lan My Duc, kanthi pucuk sing dhuwur kaya ta Ba Vi (1,281 m), Gia De (707 m), Chan Chim (462 m), Thanh Lanh (427 m), Thien Tru (378 m) ... Tlatah kutha ing njero gundhul-gundul bukit rendah, kaya ta bukit Dong Da lan gunung Nung.

Ibukutha Hanoi duwe papat titik ekstrem:

Kutub Lor yaiku Commune Bac Son, Kabupaten Soc Son.

Ing sisih paling kulon yaiku distrik Thuan My, distrik Ba Vi.

Kutub Kidul yaiku komune Huong Son, distrik My Duc.

Ing sisih paling wétan yaiku komunitas Le Chi, distrik Gia Lam.

  • Iklim ing Hanoi ditondoi dening iklim monsoon tropis, sing didaftar ing situs web resmi Hanoi. Nanging, adhedhasar Klasifikasi Iklim Köppen, situs web ClimaTemps.com rangking Hanoi minangka iklim subtropis lembab kanthi kode Cwa. Cuaca dawane jelas antara musim panas lan adhem. Sanajan cuaca dipérang dadi rong musim utama: musim udan (wiwit April nganti Oktober) lan musim garing (wiwit wulan Nopémber nganti Maret), Hanoi isih seneng karo cuaca kaping papat amarga wulan gantine. Musim panas diwiwiti wiwit wulan Mei nganti akhir Agustus, iklim panas lan lembab nalika wiwitan musim lan pungkasan mangsa udan adhem lan garing ing wulan September lan Oktober. Musim kadhemen diwiwiti wiwit akhir wulan November nganti akhir wulan Maret taun. mengko. Wiwit pungkasan Nopember nganti wulan pertama wulan Februari, wis adhem lan garing, wiwit separo pungkasan wulan Februari nganti akhir bulan Maret, adhem lan drizzle tetep ana ing ombak. Antarane September lan pertengahan Nopember, Hanoi wis dina musim gugur kanthi cuaca sing adhem (luwih dicritakake tinimbang Hai Phong, Nam Dinh lan akeh propinsi lor) amarga resep-resep sawetara udhara sing adhem lemah. Nanging, amarga pengaruh kuat monsoon, wiwitan lan pungkasan saben musim asring ora rata antara taun, saéngga divisi wulan mung relatif. cilik | 228x228px | Kanggo Kali Lich, kali kuna Hanoi saiki duwe peran kanggo saluran banyu kanggo kutha. cilik | 233x233px | West Lake - Hanoi Suhu musim dingin: 16,4 °C (kadhang mudhun nganti 2,7 °C). Rata-rata musim panas: 29.2 °C (paling dhuwur, nganti 42,8 °C). Suhu rata-rata taunan yaiku 23,6 °C, udan taunan rata-rata udakara 1,800mm nganti 2,000mm. Ing Mei 1926, suhu ing kutha sing direkam ana 42,8 °C. Ing wulan Januari 1955, suhu suhu paling murah, 2,7 °C, ing pangaruh La Niña. Ing wiwitan wulan Juni 2017, sing kena pengaruh El Niño ing saindenging jagad, Hanoi ngalami gelombang panas abot sajrone seminggu (wiwit 31 Mei nganti 6 Juni) kanthi suhu nganti 42.5 °C, yaiku suhu rekaman sing direkam ing sejarah. Kajaba iku, amarga akibat saka efek kutha lan iklim asor, gelombang panas, suhu sing nyata mesthi luwih dhuwur tinimbang pangukuran, nganti 50 °C. Lan ing gelombang panas iki, wong loro mati amarga panas, mbesuk bakal luwih elek maneh. Malah ahli meteorologi AS wis ngetokake "Gerakan Kutha" sing kalebu ramalan kanggo Hanoi Capital ing taun 2100. Ana rong skenario, yen emisi wis suda nganti rata-rata tingkat. mula, musim panas Hanoi bakal dadi abot kaya New Delhi (India), yen ora kaya geni api Faisalabad (Pakistan), ing rong kutha kasebut suhu luwih saka 48 derajat C. Ing Hanoi ing taun 2100, musim kasebut Panas bakal tahan luwih suwe lan bakal suhu suhu 48 derajat Celsius, suhu sing ditampilake saka 55-58 derajat Celsius. Panggonan salju ing musim dingin ing Hanoi yaiku Ba Vi sekitar 6 am 24/1 kanthi suhu udakara 0 gelar centigrade

Organisasi administratif lan panguwasaBesut

Cithakan:Xem thêm

Tổ chức hành chínhBesut

Hanoi minangka salah sawijining limang kutha ing ngisor panguwasa pusat Vietnam, bebarengan karo Ho Chi Minh City, Hai Phong, Da Nang lan Can Tho. Khususé, Hanoi lan Ho Chi Minh City uga diklasifikasikaké minangka unit administrasi propinsi kelas khas lan uga dadi kutha kelas khas, ngrampungake kritéria kaya ta rasio tenaga kerja non-pertanian kanggo jumlah karyawan. luwih saka 90%, pedunung sing luwih saka 5 yuta, kapadhetan pedunung rata-rata 15.000 wong / km² utawa luwih, infrastruktur lengkap ...

Sawise owah-owahan wates lan administrasi ing taun 2008, ing tanggal 1 April 2019, Hanoi duwe 30 unit administratif tingkat kabupaten, kalebu 12 kabupaten, 17 kabupaten lan 1 kutha kanthi 584 unit administratif. Komunitas kasebut kalebu 386 komunitas, 177 papan lan 21 kutha. 55% pedunung manggon ing wilayah kutha lan 45% pedunung manggon ing deso.

Ing taun 2018, sawetara distrik pinggiran kutha ing Hanoi ngetrapake proyek pangembangan sosio-ekonomi kanggo nyetel kabupaten ing 2020 kaya ta Dong Anh, Gia Lam, Hoai Duc, Thanh Tri lan Dan Phuong.

MasyarakatBesut

Residen

Asal saka wong sing urip

Nalika taun 1940-an, nalika Hanoi minangka ibukutha Indochina Union, pedunung kutha diitung 132,145 wong. Nanging ing taun 1954, populasi Hanoi nyuda mung 53.000 wong ing area sing 152 km². Sejarah Hanoi uga wis nyathet manawa pendhudhuk kutha kasebut ngalami akeh owah-owahan lan gangguan sing terus-terusan sajrone wektu. Ing desa suburban, ing pinggiran wilayah lawas, ing ngendi wong urip utamane ing tetanen, biasane ora ana owah-owahan gedhe. Akeh kulawarga ing kene isih nahan silsilah wiwit abad XV, XVI. Ing kutha jero, mung sawetara kulawargane sing terus netep ing Thang Long wiwit abad kaping 15 minangka kulawarga Nguyen ing pendhapa Dong Tac (Trung Tu - Hanoi). Amarga sifat pakaryan, mula akeh pedagang lan tukang sing arang urip. Duwe kesulitan kanggo bisnis, nalika jaman penurunan, dheweke nemokake tanah liya. Ing sawetara kasus, anggota kulawarga sing sukses dilantik dadi pejabat propinsi liyane lan nggawa kulawarga, kadang-kadang sedulure.

Suwe-suwe, Thang Long wis dadi tujuane wong saka kabèh negara. Ing abad kaping 15, para warga kutha kasebut bali menyang Thang Long kanthi rame banget lan Raja Le Thanh Tong sing tujuane meksa kabèh wong menyang tanah asline. Nanging nalika nyadari dheweke minangka tenaga kerja sing penting lan sumber pajak, pamrentah ngidini tetep tetep. Ndelok ibukutha Thang Long uga duwe warga asing, biasane wong Cina. Kanggo luwih saka sewu taun dominasi Cina, akeh wong Tionghoa sing manggon ing kutha kasebut. Sajrone dinasti Ly, Tran lan Le, isih ana wong Tionghoa sing njaluk ijin kanggo ngreset Thang Long. Iki meh padha karo Nam Dinh lan mengko Hai Phong. Miturut Du Dia Chi saka Nguyen Trai, ing antarane 36 bangsal ibu negara imperial Thang Long, ana pendhapa Cina, pendhapa Duong Nhan. Owah-owahan pendhapat isih terus lan isih ana nganti saiki.

Pedunung

Statistik sejarah nuduhake manawa penduduk Hanoi saya mundhak kanthi cepet ing separo kapindho abad kaping 20. Ing taun 1954, nalika tentara Viet Minh ngrebut Hanoi, kutha kasebut nduwe 53.000 pendhudhuk, sing ndunungi wewengkon 152 km² . Ing taun 1961, kutha iki ditambahi, kanthi udakara 584 km² lan pedunung 91,000. Ing taun 1978, Majelis Nasional mutusaké kanggo nggedhekake ibukutha kanggo kaloro kanthi tlatah alam alami sing 2,136 km² lan populasi 2,5 yuta. Ing taun 1991, wates Hanoi terus saya ganti, mung 924 km², nanging pedunung tetep ana luwih saka 2 yuta. Sajrone taun 1990-an, kanthi urbanisasi pinggiran kutha, pedunung Hanoi saya terus, nganti 2.675,166 ing taun 1999. Sawise ekspansi wates paling anyar ing wulan Agustus Ing taun 2008, Kota Hanoi nduwe 6.233 yuta wong lan ana ing 17 kepala kutha paling gedhe ing donya. Miturut asil sénsus, tanggal 1 April, total penduduk Hanoi yaiku 6.451,909 wong, rata-rata pedunung ing taun 2010 ana 6.561,900 wong. Dhek tanggal 31 Desember 2015, pendhudhuk Hanoi 7.588.956. Ing taun 2018, pendhudhuk Hanoi 8.215,000, 55% saka populasi (4,5 yuta) urip ing wilayah kutha, 3.7 yuta jiwa ing wilayah deso (45%).

Kapadhetan pedunung rata-rata ing Hanoi yaiku 2505 wong / km². Kapadhetan pedunung paling dhuwur yaiku ing distrik Dong Da, udakara 35,341 wong / km², nalika ing kabupaten pinggiran kutha kaya ta Soc Son, Ba Vi, My Duc, Ung Hoa, kapadhetan kurang saka 1.000 wong / km². Babagan struktur pedunung, miturut data tanggal 1 April 1999, pendhudhuk ing Hanoi lan Ha Tay umume wong Kinh, padha karo 99,1%. Kelompok etnik liyane kaya ta Dao, Muong lan Tay kalebu 0,9%. Ing taun 2009, Kinh nyumbang 98.73% saka populasi, Muong 0.75% lan Tay ngetrapake 0,23%.

Ing 1 April 2019, kutha iki nduwe 9 agama sing beda nganti 321.418 wong, sing paling Katolik ana 186.926 wong, diikuti Buddha karo 130,679 wong, Protestanisme duwe 4,226 wong. Agama liyane kaya ta Caodaisme duwe 410 wong, Muslim duwe 125 wong, agama Baha'i nduwe 25 wong, Buddha Buddha Hoa Hao duwe 13 wong, 8 wong ngetutake agama Minh Dao, 4 wong ngetut karo Master Dao lan 2 wong ngetutake Gereja Buddha Land Pure Vietnam.

Omah

cilik | 266x266px | Omah macan kanthi kandhang macan umum ing Hanoi Sanajan ibukutha negara sing duwe penghasilan per kapita murah, Hanoi minangka salah sawijining kutha paling larang ing donya lan Rega real estate ora kalah karo bangsa-bangsa sing sugih. Iki wis nyebabake masarakat Hanoi, utamane kelas berpendapatan rendah, urip kanthi kahanan sing rame, ora cocog. Miturut data taun 2003, 30% pedunung Hanoi manggon ing ngisor 3 kothak meter saben wong. Ing wilayah kutha, kahanan kasebut luwih tragis. Negara uga ora bisa nyengkuyung kanggo masarakat. Mung udakara 30% kader, buruh lan pejabat sing diidini nyebar omah.

Amarga tradhisi budaya lan kesulitan ing akomodasi, fenomena 3-4 generasi sing manggon ing omah umum banget ing Hanoi.

Saben taun, kutha kasebut nggawe konstruksi yuta mayuta-yuta persegi omah anyar, nanging rega isih akeh banget dibandhingake karo umume wong. Saklawasé 100% kulawargane enom ing Hanoi durung duwe omah, kudu manggon bebarengan utawa nyewa omah sementara Cithakan: Perlu perhatian. Kanthi rega 500 yuta.[4]

LelunganBesut

o Kanthi propinsi lan kutha-kutha ing Vietnam liyane, Hanoi minangka kutha potensial kanggo pangembangan pariwisata. Ing njero kutha, bebarengan karo karya arsitektur, Hanoi uga duwe sistem museum sing paling maneka warna ing Vietnam. Kutha iki uga duwe akeh kaluwihan kanggo ngenalake budaya Vietnam menyang pengunjung manca liwat teater rakyat, desa kerajinan tradisional, ... pariwisata Hanoi saya tambah akeh. liyane karo para tamu. Ing taun 2007, Hanoi nampi 1.1 yuta turis manca. Ing taun 2008, saka 9 yuta pengunjung kutha, ana 1,3 yuta pengunjung manca.

Tingkat pengunjung menyang museum Hanoi ora dhuwur. Salah sawijining museum sing paling akeh pengunjung yaiku Museum of Ethnology. Saben taun, Museum of Ethnology, sing dadi tujuan favorit kanggo pandhuan wisata, duwe 180.000 pengunjung, setengah saka wong manca.

Miturut statistik 2007, Hanoi duwe 511 pendhapat akomodasi kanthi luwih saka 12,700 ruangan sing dienggo. Saka 178 hotel kasebut mung ana 8.424 kamar. Kekurangan ruangan kelas dhuwur minangka salah sawijining sebab kenapa jumlah pengunjung asing menyang Hanoi ora dhuwur. Kanthi regane dianggep cukup larang ing Vietnam, udakara 126.26 USD saben wengi kanggo kamar hotel 5 bintang, tingkat pendhudhukan kanggo kamar hotel 3-5 bintang ing Hanoi saiki antara 80% nganti 90%. Kajaba ana ing 11 hotel bintang 5, Daewoo, Horison, Hilton Hanoi Opera, Melia, Nikko, Sofitel Metropole, Sheraton, Sofitel Plaza, lan InterContinental, Plaza Crown lan Marriot, kutha iki duwe hotel 4 bintang lan 19 hotel bintang.

Pariwisata ing Hanoi uga akeh piala lan negoro. Trang Lonely Planet ngelingake turis manca sing ditipu karo taksi lan bis menyang sawetara hotel palsu lan nuntut rega dhuwur; Ing sekitar Lake Hoan Kiem, turis homo bisa diundang menyang bar karaoke, ing ngendi tagihan kanggo minuman bisa nganti $ 100 utawa luwih..[5]

BudayaBesut

Tempat hiburan lan hiburanBesut

Miturut pertengahan taun 2008, kutha Hanoi ana 17 bioskop, sing ana 12 ing distrik Hoan Kiem lan Hai Ba Trung. Opera House ing kutha kasebut, ing 1 Jalan Trang Tien, Distrik Hoan Kiem, dibangun lan dirampungake dening Prancis ing taun 1911. Dina iki, minangka papan kanggo seni seni klasik kaya ta opera lan musik auditory. ruangan, teater, uga minangka pusat rapat-rapat. Dumunung ing 91 Jalan Tran Hung Dao, Istana Budaya Persahabatan Hanoi uga dadi papan sing penting kanggo pewarnaan budaya, seni, fashion, kecantikan ... kegiatan ilmiah, seminar, konferensi, pameran.thumb | 218x218px | Museum kamenangan B52 Kanggo teater, kutha kasebut nduweni Teater Pemuda ing 11 Jalan Ngo Thi Nham, Kabupaten Hai Ba Trung kanthi 650 kursi. Lungguh, Teater Emas Lonceng ing 72 Hang Bac, Kabupaten Hoan Kiem kanthi kursi 250, Teater Vietnam dumunung ing dalan cilik ing mburi omah Opera kanthi 170 kursi. Kesenian Vietnam tradisional uga duwe tahapan dhewe-dhewe. Teater Hong Ha ing 51 Duong Thanh kanggo téater. Teater Cai Luong Tengah dumunung ing 164 Hong Mai, Distrik Hai Ba Trung. Kesenian Cheo uga duwe Teater Cheo Vietnam dhewe ing distrik Mai Dich Van Cong, distrik Tu Liem, lan wiwit taun 2007 minangka venue tambahan ing Kim Ma lan Giang Van Minh. Teater Boneka Air Thang Long ing Jalan Dinh Tien Hoang, ing pinggir Tlaga Hoan Kiem, asring ditekani turis. kiwa | jempol | Taman Thong Nhat lan Circus Tengah. Hanoi minangka kutha kanthi sistem museum sing paling maneka warna ing Vietnam. Sebagian gedhe yaiku museum sejarah, kaya ta Museum Sejarah Militer, Museum Sejarah Vietnam, Museum Kamenangan B52, Museum Revolusi ... Museum Seni Halus Vietnam, Museum Etnologi Vietnam, Museum Wanita Vietnam.

Secara total, Hanoi nduwe luwih saka 10 museum, dibandhingake karo sistem meh 120 museum Vietnam. Ing taun 2009, ana 32 perpustakaan lokal ing Hanoi kanthi 565 ewu salinan. Mangkono, jumlah perpustakaan lokal ing Hanoi saiki luwih gedhe tinimbang Ho Chi Minh City - 26 perpustakaan kanthi 2,420 ewu buku - nanging volume buku mung udakara seprapat. Kajaba ing sistem perpustakaan lokal, ing Hanoi uga kudu nyebutake perpustakaan ing universitas kasebut. Perpustakaan Nasional dumunung ing 31 Trang Thi Street, kanthi 800,752 buku, 8,677 judhul koran lan majalah, sing bisa dianggep minangka perpustakaan paling penting ing Vietnam. Bioskop cilik: 219x219px | CGV Bioskop Kanthi luwih saka 10 bioskop ing Hanoi, mung sawetara teater sing dilengkapi pamirsa modern lan narik kawigaten, kaya ta sistem bioskop CGV, Bioskop Lotte, Platinum Cineplex, Galaxy Cinema, BHD Star Pusat Cineplex utawa Pusat Bioskop Nasional. Bioskop liyane kaya Dang Dung lan Agustus kurang ramé. Fansland, bioskop siji-wektu kanthi karya sinematografis klasik, ditutup ing pertengahan 2008 amarga ora ana penonton. Bar lan diskon uga dadi tujuan bagean pemuda Hanoi, kalebu Teater 1900 sing ditingkat ing 100 disko paling misuwur ing saindenging taun 2019 dening majalah DJ Mag. Akeh diskon sing misuwur nanging mung ana suwe lan banjur ditutup amarga ana pirang-pirang sebab. Discotheque New Century ing Trang Thi Street, dibukak ing taun 1999, minangka papan hiburan paling populer ing Hanoi, ditutup taun 2007 amarga ana hubungane prostitusi lan kecanduan narkoba. Sadurunge, bengi tari Pink Night ing 78 Hang Chieu uga rampung ing geni gedhe ing taun 1999.

Dumunung ing Distrik Tay Ho, Taman Wisata Ho Tay minangka tujuan hiburan sing apik ing Hanoi. Taman iki duwe area 35,560 m², dipérang dadi 5 taman hiburan modern kanthi ril sepur kanthi cepet, kolam renang, kolam renang ... Ing kutha jero uga ana sawetara taman gedhe kaya ta Thong Nhat, Taman Thu Le lan Taman Pemuda. Hanoi uga minangka kutha sing akeh desa tradisional sing misuwur. Tembikar Bat Trang, desa sutera Van Phuc, casting tembaga ing Ngu Xa ... Ora mung nduweni peran ekonomi nanging uga situs budaya lan turis.

Seri pusat blanja gedhe dibangun kaya ta Vinhomes Royal City, Time City, AEON Mall Long Bien, Big C Thang Long, Metro Hoang Mai, Metro Tu Liem, Melinh Plaza ... wong akeh.

Wilayah Ho Guom Walking Street dileksanakake ing 1 September 2016, kalebu 16 lurung-lurung.

Desa kerajinan tradisional

cilik | 300px | Produk tembikar desa tradhisional Bat Trang ing lurung-lurung ing Keramik Hanoi sadurunge duwe desa sing kaya-kaya, diwartakake kanthi idham "Hanoi 36 lurung-lurung". Suwe-suwe, pasareyan kutha ing kutha lawas wis saya suwe saya ganti, nanging dalan-dalan ing kene isih nahan jeneng-jeneng lawas lan mula isih akeh papan sing dodolan lan perdagangan barang tradisional. sistem lawas. Sawise Ha Tay gabung ing Hanoi, Hanoi uga duwe desa desa sing misuwur. Miturut angka kasebut ing pungkasan taun 2008, ana 1,264 desa perdagangan ing Hanoi, yaiku desa perdagangan sing paling rame ing Vietnam.

Dumunung ing njero seprapat lawas, Hang Bac biyen dadi papan konsentrasiBesut

Masyarakat entuk regane kanthi ngompres dhuwit salaka, perhiasan lan ijol-ijolan dhuwit. Tukang emas ing kerajinan apik wis teka saka telung desa kerajinan Vietnam sisih lor: desa Chau Khe ing propinsi Hai Duong, desa Dinh Cong ing distrik Hoang Mai lan desa Dong Sam ing propinsi kasebut. Binh Thai. Ing abad kaping limalas, Luu Xuan Tin, mandarin pangkat dhuwur ing ibukutha desa Chau Khe, diutus dening pengadilan Le kanggo nyetel bengkel pérak ing Thang Long citadel. Asile, para pekerja Chau Khe teka ing Hanoi lan ora mung nggawe perak, dheweke uga dihiasi emas lan salaka. Nalika Dinasti Nguyen njupuk Hue minangka ibukutha, pabrik casting salaka uga pindhah menyang ibukutha anyar, nanging para pekerja Chau Khe isih tetep manggon ing Thang Long lan ngadegake dalan Hang Bac, dina iki. Sajrone jaman kolonial, dalan Hang Bac uga dijenengake Rue changeurs, tegese dalan Doi Bac. Wong ing kene ora mung ngasilake perhiasan, nanging ijol-ijolan kanggo ijol salaka sing dikompres. Saiki, perdagangan emas lan perak katon ing pirang-pirang dalan liyane, nanging Hang Bac isih dadi papan sing paling akeh.

Desa Bat Trang, sing ana ing distrik Gia Lam, sisih kidul kutha, wis suwe produk keramik sing jenenge sawise desa iki. Desa kasebut muncul ing abad kaping patbelas nalika warga desa pottery saka Bo Bat, Ninh Binh lan Ninh Trang lan Thanh Hoa kumpul ing kene kanggo mbentuk desa anyar sing diarani Bat Trang. Masyarakat Bat Trang biyen urip kurang karo tembikar lan pertanian, utamane dagang areka garing lan saos iwak. Pottery ing kene mung ngrembaka sawise taun 1954, nalika Vietnam Lor mlebu ing wektu sing tentrem. Akeh desain lan glazes tradisional wis dibalekake maneh para tukang seni desa kasebut, produk panangan Bat Trang cepet entuk reputasi. Bat Trang saiki dudu desa pabrik sing murni. Kanthi akeh konstruksi agama lan budaya lan produk keramik, desa kasebut wis dadi atraksi turis kutha Hanoi.

cilik | kiwa | Nggambar dewa - kerajinan tradisional sing unik ing Old Quarter ing Hanoi ing sisih saiki Hanoi yaiku desa sutra Van Phuc, sing dadi propinsi Ha Tay ing wilayah Ha Tay ing jaman biyen, saiki dadi distrik Ha. Wétan. Produk sutra ing desa kasebut wis dikenal kanthi sutra Ha Dong, sing wis dipuji ing musik, puisi lan bioskop. Katrangan kasebut nyatakake yen leluhur desa sutera Van Phuc asale saka Hangzhou lan China. Miturut legenda liyane, luwih saka 1200 taun kepungkur, ana prawan Cao Bang sing jenenge A La Thi Nuong teka dadi panganten lan nggawa nenun sutra menyang desa kasebut. Suwe-suwe, sutera dadi profesi tradisional Van Phuc. Saiki, umume kulawargane ing kene isih urip menenun. Kejabi kekuwatan kuna, akeh kulawargane nggunakake loom mekanik modern. Lurung-lurung ing Hang Gai lan Hang Dao ing Hanoi, akeh omah sing adol produk sutra Van Phuc.

Festival tradisional

240px | cilik | kiwa | Kapal sing nggawa pengunjung menyang festival pagoda Huong Thang Long - Hanoi minangka salah sawijining wilayah sing akeh festival ing sisih Lor Vietnam, bebarengan karo tanah leluhur Phu Tho lan Kinh Bac. Kaya déné negara liya, festival festival tradisional ing wilayah Hanoi isih bisa dirampungake ing musim semi. Umume festival kanggo ngelingake tokoh sejarah lan legenda kaya ta Thanh Giong, Hai Ba Trung, Quang Trung, An Duong Vuong ... Sawetara perayaan duwe dolanan rakyat sing unik kaya ta festival bledn. Persaingan Thi Cam, nglangi cethek lan nyekel desa Ho, mlaku ing bendera desa Do Thao, Ba Giang festival penerbangan layangan tradisional. Festival Binh Da (Warisan Budaya Introible Nasional) ing Kuil Noi Binh Da, Commune Binh Minh, Distrik Thanh Oai, Hanoi Binh Da Festival (Warisan budaya intangible nasional kaping pisanan saka Kutha Hanoi) dianakake saben taun ing desa Binh Da, komune Binh Minh, distrik Thanh Oai, kutha Hanoi, festival tradisional wiwit jaman kuna, salah sawijining festival paling gedhe ing wilayah kasebut lan ing saindenging negara. . Festival kasebut diwiwiti saka 24 Februari nganti dina kaping 6 wulan lunar kaping 3 saben taun kanggo nyampur upacara kanggo mèngeti bangsa Lac Long Quan, lan Kampung Thanh Hoang Linh Lang Dai Vuong akeh kaluwihan ing bangunan lan nglindhungi mbela negara. Salam, nganti ewu taun, masarakat Binh Da wis nganakake festival tradisional kanthi bentuk praktik agama sing unik. Ritual ngeculake Host suci sing khas lan mistik, ngemot akeh nilai sejarah-budaya sing unik, sing narik kawigaten pirang-pirang generasi ing wilayah kasebut lan lokal liyane ing festival kasebut. Iki minangka festival sing kebak identitas budaya wong Vietnam kanggo nampilake memori awal lair situs kasebut.

Wiwit wulan kaping 9 nganti 12 wulan, festival Trieu Khuc dianakake ing sawijining desa kanthi jeneng sing padha, ing komisi Tan Trieu, distrik Thanh Tri, ing ngendi profesi nggawe topi olahraga lan njahit barang ibadah kaya ta parasol, awu, lan mekar. , subjek medis, kanopi ungu. Festival kasebut didhisiki proses proses sambutan naga saka omah komunal menyang omah komunal sing gedhe. Yen upacara ing omah komunal diwiwiti, nyenengake ing njaba uga diadegaké. Salah sawijining dolanan sing paling populer yaiku dolanan gong. Wong wadon mau ngalahake dheweke dimainake dening wong lanang loro sing nganggo busana wanita, ayunan lan ngantem drum

Ngarak sadurunge padharan. Akeh kegiatan sing nyenengake kaya ta tarian unicorn, gulat, nyanyi Cheo Tau bakal dianakake nganti kaping 12, festival kasebut rampung karo upacara kawinan.

Thumb | Pak Do nulis layang sajrone Lunar Taun Baru Salah sawijining festival paling gedhe ing Delta Lor yaiku festival Thanh Giong, uga dikenal minangka festival desa Phu Dong (komune Phu Dong, distrik Gia Lam), asale saka Crita legendaris Thanh Giong, salah siji saka papat kekarepan kapercayan rakyat Vietnam. Ing tanggal 9 wulan lunar kaping papat saben taun, wong saka saindenging jagad ngumpul ing kene kanggo rawuh lan nonton festival desa. Festival desa Giong dirayakake ing auditorium gedhe sekitar 3 km kalebu candhi Thuong, candhi Mau lan pagoda Kien So. Miwiti tanggal kaping 6, para warga desa nganakake prosesi kanggo nampa panji kasebut menyang candhi Mau, prosesi beras vegetarian menyang candhi Thuong lan festival utama ngayahi perang kasebut, njumbuhake pemandangan Thanh Giong kanggo ngrusak mungsuh musuh. Dina wiwit 10 nganti 12 diikuti karo upacara ngumbah upacara, prosesi gendera kasebut kanggo ngumumake kemenangan perang nglawan langit lan bumi, lan pungkasane riyaya tentara tentara, nganti wengi kanthi nyanyi cheo. Saliyane festival utama ing desa Phu Dong, sawetara papan liya uga ngatur festival Giong kaya ta festival candhi Soc ing komune Xuan Dinh ing distrik Tu Liem, festival Soc Son ing distrik Soc Son, festival Phu Thanh Giong ing desa Chi Nam, koma Le Chi Distrik Gia Lam.

Ing kutha njero, ing dina kaping 5 ing Taun Anyar Lunar, festival Dong Da dianakake ing Dong Da hillock, kabupaten Dong Da. Panggonan iki dadi papan ing endi perang nalika kedadeyan pertempuran Tay Son lan pasukan Qing ing wengi saka 4 a.m. ing tanggal 5 Januari taun Rooster, yaiku 1789. Festival Dong Da dianakake kanthi nyenengake, kalebu repertoire naga. Kobongan kasebut digawa dening para pemuda nganggo busana seni beladiri kuno sing mlaku-mlaku ngubengi pekarangan gedhe, kanthi preman-preman nari-nari kanggo nyipta gambar saka jaman biyen.

Ing komune Huong Son, distrik My Duc, festival pagoda Huong kebak turis wiwit pertengahan Januari nganti wulan ketiga wulan ketiga, nanging paling gedhe wiwit wulan purnama ing wulan Januari nganti tanggal 18 Februari. Kanthi peninggalan Huong Pagoda, festival kasebut minangka tujuan kanggo biksu, Buddha, jamaah lan turis. Miturut jadwal populer, tamu biasane diwiwiti saka plabuhan Perch, njupuk prau ing sadawaning aliran Yen kanggo ngunjungi candhi Trinh. Saka ing kono, turis terus nyabrang jembatan Hoi, gua Son Thuy, gunung Doi Cheo, gunung Con Voi, gunung Mam Xoi, gunung Con Ga ... Banjur dok menyang pagoda Thien Tru. Saka kene, para pengunjung miwiti lelungan kanggo ngunjungi Tien Pagoda, Giai Oan Pagoda, Cua Vong Temple lan menyang Gua Huong Tich Pisanan. Iki minangka salah sawijining festival paling gedhe lan paling dawa ing Vietnam.

Panganan

cilik | kiwa | Sawetara piring sing enak ing Hanoi Minangka pusat budaya Lor nganti pirang-pirang abad, ing Hanoi, sampeyan bisa nemokake lan nyenengake sajian ing sawetara negara liyane, nanging masakan Hanoi uga Ana sipat sing béda-béda. Kampung Com Vong digawé dening warga desa sing jenenge padha ing distrik Cau Giay, ditondoi kanthi ambune lan warna. Com digawé saka ketan warna kuning-kuning sing padha dipanen nalika isih enom, dibungkus godhong lotus berwarna jade lan didol dening para penjual esuk. Sanajan sing paling populer yaiku nugget beras seger, nanging sajian iki uga diolah dadi gulung. Iki uga minangka hadiah sing digunakake kanggo kesempatan sing nyenengake.

Thanh Tri, desa suburban liyane ing pendhapa Thanh Tri, distrik Hoang Mai, kanthi gulungan musim semi Thanh Tri. Kue digawé saka beras, wolung wangi, dilapisi kaya kertas. Wanita Thanh Tri nyelehake roti ing kranjang, sijine lan sirahe lan arep ngumumake kabèh dalan ing Hanoi. Dumpling ditumpuk ing kranjang, lapisan sawise lapisan ing godhong gedhang. Yen dipangan, roti kasebut dicenthang lan dibalekake, dilebokake ing piring. Kue gulung roda Thanh Tri dipangan karo saus iwak khusus sing dicampur karo formula khusus saka wong kuno Thanh Tri nambah minyak penting saka Ca cuong kanthi aroma khas, tahu goreng goreng, kayu manis. Dina iki, roti uga dipangan nganggo daging garing. sithik | 248x248px | Mangkuk mi daging sapi sing dimasak kanthi aduk.Untuk liyane sing misuwur ing Hanoi yaiku bal iwak panggang La Vong. Sajrone jaman penjajahan Prancis, kulawarga dalan Doan Son, sing saiki ana ing 14 dalan Cha Ca, nggawe sajian sing jenenge ganti jeneng. Daging daging sing digoreng saka iwak - utawa woh, lele nanging kurang enak - irisan dipotong karo galangal, kunir, batch, lada, saus iwak lan roti panggang ing sepasang panggang ing grill arang ing meja makan. mangan Gulungan panggang La Vong kudu disuguhake panas, diiringi roti bakar utawa mi, kacang panggang, ketumbar, kemangi, dill, bawang seger seger, dicelupake karo saus udang.

Pho minangka sajian sing populer ing Vietnam, nanging Hanoi Pho duwe cara pangolahan unik dhewe. Pho Hanoi nggawa kepenak saka balung daging sapi, daging iki mung masak nganti saiki isih fleksibel nanging ora chewy, warna Pho cetha, mie ora tipis lan alus. Sawise dilebokake ing banyu panas, mi wis nyebar merata ing mangkuk, ing ndhuwur ana irisan daging sing tipis kanthi bawang, jamu. Suwe-suwe, akeh piring pho sing anyar muncul kanthi macem-macem cara pangolahan, kaya ta pho goreng lan mi goreng.

Desa Le Mat kondhang sajian digawé saka daging ula. Anggur sing direndhem balung diwadhahi gratis.

Ing Hanoi, ana macem-macem piring khas liyane kaya ta pho, bun vermicelli, bun cha, vermicelli, vermicelli, bun vermicelli, sprout vermicelli, Mo tofu, jajan udang Ho Tay, vermicelli, lsp.

Jeneng kutha uga digunakake kanggo pirang-pirang makhluk:

  • Jeneng Hanoi uga diwenehake marang asteroid 7816 Hanoi sing ditemokake ing taun 1987 kanthi diameter meh 3 km.[21]

Kutha kanggo katentremanBesut

Liwat sejarah bangunan lan mbela negara, sing ana gandhengane karo takdir saka negara lan negara, Thang Long - Hanoi mesthi dadi konversi, penghabluran nilai lan tradhisi paling apik kanggo bangsa Vietnam. . Kanthi dhasar tradhisi sing ana ing babagan iki, ing 16 Juli 1999, Hanoi dianugerahi judhul "City for Peace" dening Organisasi Ilmu, Budaya lan Pendhidhikan Bangsa-bangsa (UNESCO). Wiwit dina iki, Hanoi terus-terusan ngupayakake kutha kanthi bertamadun lan modern nanging isih duwe karakter sing unik lan elegan..[22][23] Minangka apresiasi nilai-nilai sejarah tradisional - budaya, prestasi panyebab renovasi, uga aspirasi kanggo tentrem wong Vietnam.

Adhine kuthaBesut

NoteBesut

Cithakan:Cnote

NotesBesut

Cithakan:Tham khảo

MoreBesut

Eternal LinksBesut

Pirsani informasi ngenani Hanoi ing KamusWiki.

Cithakan:Địa phương lân cận Cithakan:Du lịch Hà Nội Cithakan:Du lịch Việt Nam Cithakan:Khu đô thị đông dân nhất thế giới Cithakan:Huyện thị Hà Nội Cithakan:Đơn vị hành chính thuộc thành phố Hà Nội Cithakan:Đơn vị hành chính cấp tỉnh Việt Nam Cithakan:Thành phố Việt Nam Cithakan:Thành phố Việt Nam Cithakan:Thủ đô châu Á Cithakan:Thanh chủ đề Cithakan:Kiểm soát tính nhất quán Cithakan:Sao chọn lọc

Thể loại:Bài Việt Nam chọn lọc Thể loại:Thành phố trực thuộc trung ương (Việt Nam) Thể loại:Thành phố cảng Việt Nam Thể loại:Khởi đầu năm 1010

  1. a b Cithakan:Chú thích web
  2. Cithakan:Chú thích web
  3. Cithakan:Chú thích web
  4. 12 trường đại học, cao đẳng Hà Nội phải ra ngoại thành. vneconomy, 10/2/2011. Truy cập 02/10/2016.
  5. Cithakan:Chú thích web
  6. Pace, R. 2001. Aleocharinae di Hanoi (Vietnam) (Coleoptera, Staphylinidae). [Aleocharinae from Hanoi (Vietnam) (Coleoptera, Staphylinidae)]. Bulletin de l'Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique, entomologie 71: 135–144.  
  7. Adoretus (Adoretus) hanoiensis Frey, 1972 (tên chấp nhận) Catalogue of Life: 29th January 2016
  8. Anosia hanoiensis Dufrane 1948 (provisionally accepted name) Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist
  9. Revision of the Agathidinae (Hymenoptera, Braconidae) of Vietnam, with the description of forty-two new species and three new genera Achterberg, C., van; Long, K.D. 2010 ZooKeys, 54: 1-184 9 Sep 2010. Cithakan:DOI
  10. Coccophagus hanoiensis Sugonjaev, 1996
  11. A new species of the genus Dasyhelea Kieffer (Diptera: Ceratopogonidae) from Vietnam Entomologia Sinica Volume 10, Issue 1, pages 69–71, March 2003 Cithakan:DOI
  12. First record of the subfamily Coelotinae in Laos, with review of Coelotinae embolus morphology and description of seven new species from Laos and Vietnam (Araneae, Amaurobiidae) Journal of Natural History. Volume 42, Issue 35-36, 2008. Published online: 02 Dec 2010 Cithakan:DOI
  13. Three new species of Aleocharinae from Vietnam (Coleoptera, Staphylinidae)
  14. Floresorchestia hanoiensis Hou & Li, 2003 2010-12-20 08:10:25 Lowry, Jim
  15. Icerya hanoiensis Jashenko, 1992 (accepted name) Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist
  16. Issatchenkia hanoiensis, a new yeast species isolated from frass of the litchi fruit borer Conopomorpha cramerella Snellen Volume 4, Issue 1Pp. 113 - 117. First published online: ngày 1 tháng 10 năm 2003. Cithakan:DOI
  17. Miridiba hanoiensis Keith, 2006 (tên chấp nhận) Catalogue of Life: 29th January 2016
  18. Stenomastax hanoiensis Pace 1992
  19. Stethorus (Parastethorus) hanoiensis Hoang Duc Nhuan 1982
  20. Molecular characterization of Tomato leaf curl Hainan virus and Tomato leaf curl Hanoi virus in Vietnam Ha Viet Cuong, Le Van Hai, Tran Ngoc Tiep and Ngo Bich Hao. ISSAAS Journal Volume 17 Number 2 (Dec. 2011)
  21. JPL Small-Body Database Browser: 7816 Hanoi (1987 YA) 11/06/2010
  22. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng hanoimoi.com.vn
  23. Hành trình đến danh hiệu “THÀNH PHỐ VÌ HÒA BÌNH”
  24. Cithakan:Chú thích web
  25. Cithakan:Chú thích web