Hans-Georg Gadamer

Hans-Georg Gadamer (pangucap cara Jerman: [ˈɡaːdamɐ]; 11 februari 1900 – 13 Maret 2002) inggih punika satunggalipun filsuf saking Jerman ingkang misuwur amargi karyanipun nalika taun 1960, "Wahrheit und Methode" (Kaleresan lan Metode).[1][2]

Hans-Georg Gadamer
KalaFilsafat abad ka-20
TlatahFilsuf Kulon
AliranFilsafat kontinental, Hermeneutika
Karsa pokok
Metafisika, Epistemologi, Basa, Ontologi, Estetika
Gantha misuwur
hermeneutika filosofis, 'filsafat praktis', lan produk minagka tradisi kang béda kanthi asal saka tradisi mau, basa dimupangatake kanthi wujud warna.

GesangipunBesut

Gadamer dipunlairaken ing Marburg, Jerman, minangka putranipun kimiawan farmasi ingkang ugi dados rektor ing mrika.[1] Gadamer nglawan bapakipun ingkang ndhawuhi supados sinau ngèlmu-ngèlmu alam.[1] Nanging Gadamer langkung milih ngèlmu humaniora. Panjenenganipun ageng lan sekolah ing Breslau, nanging boten dangu wenten mrika Gadamer pindhah dhateng Marburg kanggé sinau kaliyan para fisuf Neo-Kantian Paul Natorp lan Nicolai Hartmann. Panjenenganipun saged nahanake dhisertasinipun taun 1922.[1] Boten dangu saking punika, Gadamer lajeng tindak dhateng Freiburg lan sinau kaliyan Martin Heidegger, ingkang ing wekdal punika satunggalipun sarjana enem ingkang wasis nanging dèrèng angsal gelar profesor. Gadamer lajeng dados salah satunggalipun kelompok mahasiswa kados Leo Strauss, Karl Löwith, lan Hannah Arendt.[1] Gadamer kaliyan Heidegger dados akrab, lan nalika Heidegger angsal angsal kalungguhan ing Marburg, Gadamer ndhèrèk Heidegger ing mrika.[1] Prabawa saking Heidegger ingkang maringi Gadamer pola pikiran ingkang khas lan nebihaken Gadamer saking prabawa Neo-Kantian saking Natorp lan Hartmann.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f Hans-Georg Gadamer dipunundhuh tanggal 16 Juli 2011)
  2. a b Hans-Georg Gadamer Dies; Noted German Philosopher dipunundhuh tanggal 16 Juli 2011)

Pranala njawiBesut

Hans-Georg Gadamer Dies; Noted German Philosopher