Hidroksida

Hidroksida minangka anion diatomik kanthi rumus kimia OH -. Iki kalebu atom oksigèn lan hidrogèn sing diikat siji karo ikatan kovalen, lan ngisi daya listrik negatif. Iki minangka zat penting nanging umume kalebu konstituèn minor saka banyu. Fungsi kasebut minangka basa, ligan, nukleofil, lan katalis. Formula hidroksida ion uyah, sawétara kang berdisosiasi ing banyu solusi, mbebasaké solvan ion hidroksida. Natrium hidroksida sing korosif banget,[1] minangka bahan kimia komoditas pirang -pirang yuta ton. Hidroksida sing dipasang ing pusat èlèktropositif sing kuat bisa uga ionisasi, mbebasaké kation hidrogen (H + ), nggawé senyawa induk dadi asem. Senyawa netral listrik sing cocog HO minangka hidroksil radikal. Cocog ing kovalen kaiket grup –OH atom minangka gugus hidroksi. Klompok ion hidroksida lan hidroksiid minangka nukleofil lan bisa dadi katalis ing kimia organik. Akèh zat anorganik sing ngemot tembung hidroksida ing jenengé dudu senyawa ion ion hidroksida, nanging senyawa kovalen sing ngemot klompok hidroksi.

Hidroksida

Struktur kimia hidroksidaBesut

Ion hidroksida katon bebas muter ing kristal hidroksida logam alkali sing luwih abot ing suhu sing luwih dhuwur saengga bisa ditampilaké minangka ion bal, kanthi radius ion sing efektif udakara taun 153 sore [2] Dadi, bentuk suhu KOH lan NaOH kanthi suhu dhuwur duwe struktur natrium klorida [3] sing mboko sithik membeku ing struktur natrium klorida kleru monoklinik ing suhu ngisor udakara 300 ° C. Grup OH isih muter sanajan suhu ruangan ing sumbu simétri lan mula ora bisa dideteksi dening difraksi sinar-X . [4] Bentuk suhu kamar NaOH duwé struktur yodium thallium. Nanging LiOH duwé struktur sing dilapis, digawé saka tetrahedral Li (OH) 4 lan (OH) Li 4 unit. [2] Iki cocog karo karakter LiOH sing ringkih ing larutan, nuduhaké yèn ikatan Li – OH duweni sipat kovalen. Ion hidroksida nampilaké simétri silinder ing hidroksida logam divalen Ca, Cd, Mn, Fe, lan Co. Contoné, magnesium hidroksida Mg (OH) 2 ( brucite) kristalisasi karo struktur lapisan cadmium iodida, kanthi saka ion magnesium lan hidroksida. [5] [6]

Garam dhasar sing ngemot hidroksidaBesut

 
Wujud saka sodium hidroksida

Ing sawétara kasus, produk hidrolisis parsial ion logam, sing diandharaké ing ndhuwur, bisa ditemokaké ing senyawa kristal. Conto sing apik ditemokaké karo zirkonium (IV). Amarga kahanan oksidasi dhuwur, uyah saka Zr 4+ dihidrolisis kanthi akèh ing banyu sanajan ing suhu sithik. Senyawa kasebut asline diformulasi dadi ZrOCl 2 · 8H 2 O ditemokaké minangka uyah klorida kation tetramerik [Zr 4 (OH) 8 (H 2 O) 16 ] 8+ ing endi ana alun-alun ion Zr 4+ kanthi rong klompok hidroksida nyembul ing antarané atom Zr ing saben sisih alun-alun lan kanthi papat molekul banyu dipasang ing saben atom Zr. [7]

Malachit mineral minangka conto khas karbonat dhasar. Formula, Cu 2 CO 3 (OH) 2 nuduhaké manawa ana ing antarané satengahing tembaga karbonat lan tembaga hidroksida. Pancen, biyèn formula kasebut ditulis dadi CuCO 3 · Cu (OH) 2 . Struktur kristal digawé saka tembaga, karbonat lan ion hidroksida. [8] Atacamite mineral minangka conto klorida dhasar. Nduwé formula, Cu 2 Cl (OH) 3 . Ing kasus iki, komposisi luwih cedhak karo hidroksida tinimbang klorida CuCl 2 · 3Cu (OH) 2 . [9] Tembaga mbentuk hidroksifosfat ( libethenite ), arsenat ( olivenite ), sulfat ( brochantite ), lan senyawa nitrat. Timah putih minangka karbonat timbal dhasar, (PbCO 3 ) 2 · Pb (OH) 2, sing wis digunakaké minangka pigmen putih amarga kualitas buram, sanajan panggunaané saiki diwatesi amarga bisa dadi sumber keracunan timah. [8]

Guna hidroksidaBesut

 
Larutan sodium hiroksida

Larutan sodium hidroksida, uga dikenal minangka lindi lan soda kaustik, digunakaké ing produksi pulp lan kertas, tekstil, banyu ombé, sabun lan deterjen.[10] Cara pangolahan utama ya iku proses kloralkali.

ParipustakaBesut

  1. PubChem. "Sodium hydroxide". pubchem.ncbi.nlm.nih.gov (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-22.
  2. a b Wells, p. 548
  3. Victoria M. Nield, David A. Keen Diffuse neutron scattering from crystalline materials, Oxford University Press, 2001 ISBN 0-19-851790-4, p. 276
  4. Jacobs, H.; Kockelkorn, J.; Tacke, Th. (1985). "Hydroxide des Natriums, Kaliums und Rubidiums: Einkristallzüchtung und röntgenographische Strukturbestimmung an der bei Raumtemperatur stabilen Modifikation". Zeitschrift für Anorganische und Allgemeine Chemie. 531 (12): 119. doi:10.1002/zaac.19855311217.
  5. Wells, p. 548
  6. Enoki, Toshiaki; Tsujikawa, Ikuji (1975). "Magnetic Behaviours of a Random Magnet, NipMg1−p(OH)2". Journal of the Physical Society of Japan. 39 (2): 317. Bibcode:1975JPSJ...39..317E. doi:10.1143/JPSJ.39.317.
  7. Wells, p. 561
  8. a b Wells, p. 561
  9. Wells, p. 393
  10. "About: Natrium hidroksida". dbpedia.cs.ui.ac.id. Dibukak ing 2021-04-22.