Raden Adjeng Kartini (lair ing Jepara, Jawa Tengah, 21 April 1879 – pati ing Rembang, Jawa Tengah, 17 Sèptèmber 1904 ing umur 25 taun) utawi langkung tinepang kanthi sebutan Raden Ayu Kartini punika, satunggiling lagu wajib utawi lagu nasional ing nagari Indonésia, ingkang karipta déning Wage Rudolf Soepratman. Lagu punika minangka pakurmatan dhumateng semangat R.A. Kartini ingkang merjuangaken nasib kaum wanita ingkang wekdal samanten taksih kinungkung déning adat istiadat féodhal. Lagu punika mliginipun dipuntembangaken kanthi sesarengan wonten ing pèngetan Dinten Kartini, saben tanggal 21 April.

R.A. Kartini
COLLECTIE TROPENMUSEUM Portret van Raden Ajeng Kartini TMnr 10018776.jpg
Repro négatif potret Raden Ajeng Kartini (foto 1890-an)
Lair(1879-Cithakan:NOMORBULAN-21)21 April 1879
Nèderlan Jepara, Jawa Tengah, Hindia Nèderlan
PatiSèptèmber 17, 1904(1904-09-17) (umur 25)
Nèderlan Rembang, Jawa Tengah, Hindia Nèderlan
Jeneng liyaRaden Ayu Kartini
Kondhang ingEmansipasi wanita
BojoR.M.A.A. Singgih Djojo Adhiningrat

TèksBesut

Basa Indonésia Alih basa
Ibu kita Kartini, putri sajati
Ibu kita Kartini, putri sajati
Putri Indonésia, harum namanya Putri Indonésia, arum namanipun
Ibu kita Kartini, pendekar bangsa
Ibu kita Kartini, pandhékar bangsa
Pendekar kaumnya untuk merdeka Pandhékar kaumipun, kanggé kamardikan
Wahai ibu kita Kartini
Dhuh ibu kita Kartini
putri yang mulia
putri kang minulya
Sungguh besar cita-citanya
Luhur sanget panggayuhipun
bagi Indonésia tumrap Indonésia

Cathetan sukuBesut

Pranala njabaBesut