Tuduhaké menu pokok
Jalak putih[1]
Black-winged Starling - Sturnus melanopterus.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Passeriformes
Famili: Sturnidae
Génus: Acridotheres
Spésies: A. melanopterus
Jeneng binomial
Acridotheres melanopterus
(Daudin, 1800)
Sinonim

Sturnus melanopterus

Jalak putih (Acridotheres melanopterus) iku sawijining spésiès Jalak ing kulawarga Sturnidae. Manuk iki kalebu kéwan èndemik ing Indonesia.

 Spésiès iki ing wiwitan dilebokaké ing génus Sturnus, nanging banjur dilih menyang génus Acridotheres amarga nilik saka pakulinan manuk iki lan sadulur-seduluré ing génus Acridotheres.[3]

WedharanBesut

Jalak putih dawané watara 23 centimetres (9.1 in) . Wuluné putih saka siran, gulu, dhadha , lan  déné buntut lan péranganing suwiwi nggilap ireng. Ing pucuké buntut lan péranganing suwiwi uga ana warna putih. Kulit saubengé mripat tanpa wulu lan kuning. Manuk lanang lan wadon rupané mèmper, lan manuk enom sing kaya wong diwasa kajaba endhas lan geger sing warna abu-abu. 

Sebaran lan papan uripBesut

Manuk iki duwé habitat ing alas tropis kang garing, ing laladan cendhèk nganti 2400 mèter saka segara.

Prilaku lan ékologiBesut

Jalak putih mangan warna-warna panganan, kalebu woh, néktar lan gegremet. Manuk iki golèk pangan ing golongan cilik utawa pasangan ing wit-witan lan ing lemah. Nalika wengi mlumpuk bebarengan lan kadhangkala bareng spésiès jalak liya umpamané jalak bali. Ungsumé tumangkar racaké ora bebarengan, gumantung saka papané. Manuk ing Jawa kulon biyasa tumangkar saka Maret nganti sasi Mèi, nanging ing  Bali watara sasi Juni. Manuk iki kalebu monogami, Nyusuh ing bolongan wit-witan utawa selan watu.

ReferensiBesut

  1. Gill, Frank; Minturn Wright (2009). "IOC World Bird List". Diarsip saka sing asli ing 24 March 2010. Dijupuk 7 January 2010. 
  2. BirdLife International (2013). "Sturnus melanopterus". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Dijupuk 31 March 2014. 
  3. Craig, Adrian; Feare, Chris (2009). "Family Sturnidae (Starlings)". In del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Christie, David. Handbook of the Birds of the World. Volume 14: Bush-shrikes to Old World Sparrows. Barcelona: Lynè Edicions. k. 736. ISBN 978-84-96553-50-7.