Jambalaya ( /ˌæmbəˈl.ə/ /ˌæmbəˈl.ə/ JAM-bə-LY, /ˌʌm-/ JUM- ) minangka panganan populer ing Afrika Kulon, Prancis (utamane masakan Provençal ), lan pengaruh Spanyol, utamane kalebu daging lan janganan sing dicampur karo beras. Biasane, daging kasebut mesthi kalebu sosis, asring daging asap kayata andouille, uga daging babi utawa pitik lan panganan laut (kurang umum), kayata iwak lele utawa urang. Janganan biasane dicampur kaya sofrito sing dikenal minangka " trinitas suci " ing masakan Cajun, kalebu bawang, celery, lan lada lada ijo, sanajan sayuran liyane kayata okra, wortel, tomat, cabai lan bawang putih uga digunakake. Sawise coklat lan tumis daging lan sayuran, pari, bumbu lan duduh kaldu ditambahake lan kabeh pasugatan mateng nganti sega rampung.

Jambalaya
Homemade Jambalaya.JPG
Jambalaya with chicken, andouille sausage, rice, shrimp, celery and spices
Jeneng liyané"Jumbled", "Mixed up"
JinisStew
Panggonan asalLouisiana
Tlatah utawa prajaNorth America
Woworan pokokMeats, vegetables, stock, rice seasoning
Ènergi panganan
(per ajangan)
130 per serving kcal
Buku masakan: Jambalaya  Médhia: Jambalaya

Jambalaya padha karo (nanging beda karo) panganan nasi lan daging liyane sing dingerteni ing masakan Louisiana. Gumbo nggunakake sosis, daging, panganan laut, sayuran lan bumbu sing padha. Nanging, gumbo kalebu bubuk filé lan okra, sing ora umum ing jambalaya. Gumbo uga biasane disajekake nganggo nasi putih, sing disiyapake kanthi beda saka sajian liyane, beda karo jambalaya, sega disiyapake nganggo bahan liyane. Étouffée minangka rebus sing mesthi kalebu kerang kayata urang utawa ebi, nanging ora duwe sosis sing umum kanggo jambalaya lan gumbo. Kajaba iku, kayata gumbo, étouffée biasane disajikake karo beras sing disiapake kanthi kapisah.

Jambalaya bisa uga asale saka sawetara masakan adhedhasar beras sing wis kabukten ing masakan Mediterania Prancis utawa Spanyol, utamane, paella masakan Spanyol (asli saka Valencia ), lan panganan kayata pilau Prancis sing tembung jambalaia asale saka Provence ) Panganan adhedhasar beras saka masakan liyane kalebu pilaf, risotto lan Hoppin 'John .