Tuduhaké menu pokok

James Monroe (lair ing Westmoreland County, Virginia, 28 April 1758 – pati ing New York, New York, 4 Juli 1831 ing umur 73 taun) ya iku Présidhèn Amérikah Sarékat kang kaping lima lan njabat kaping loro période kaprésidhènan ya iku antarané taun 1817 nganti tekan 1825.[1] Jeneng Monroe dadi misuwur amarga doktriné kang dijenengi Doktrin Monroe, ya iku Monroe nyatakaké yèn bawana Amérika ora olèh dijajah manèh déning nagara-nagara saka Éropah. Nalika jaman Présidhèn Monroe, kamakmuran ana ing nagara iki, ya iku période perdamaian ing gayutan manca nagara.[2] Monroe ngetokaké pesen présidhèn nalika taun 1823, Amérikah Sarékat metu saka masalah Éropah lan kawicaksanan ing Amérika lan Éropah nuduhaké yèn penutupan bisa mangaruhi.[3]

James Monroe
Jamesmonroe-npgallery.jpg
Présidhèn Amérikah Sarékat ka-5
Linggih
4 Maret 1817 – 4 Maret 1825
Wakil PrésidhènDaniel D. Tompkins
Kang sadurungéJames Madison
Kang sawiséJohn Quincy Adams
Rerincèn dhiri
Lair28 April 1758
Westmoreland County, Virginia
PatiJuli 4, 1831(1831-07-04) (umur 73)
New York, New York
BangsaAmérika
Parté pulitikRépubliken-Dhémokrat
SisihanElizabeth Kortright Monroe
PanggaotaPetani
Agamanominal Episkopal [1]
Tandha tangan

Mangsa kaprésidhènanBesut

James Monroe kapilih dadi présidhèn nalika taun 1817. Monroe mèlu dadi anggota ana ing Parte Dhémokratik-Républikan[4]. Nalika njabat présidhèn wakilé ya iku Daniel D. Tompkins.[4]

Monroe miwiti pamaréntahané kanthi mbentuk salah siji kabinèt paling kuwat ing sajarah A.S.[4] Dhèwèké nyingkiraké rasa kalaladanan nalika milih anggota-anggota ing kabinèté.[4] Kasil gedhé dhéwé saka pamaréntahan James Monroe ya iku ana ing urusan manca nagara.[4] Wiwit pisanan dhèwèké duwé rasa simpati marang obahan kamardikan ing praja jajahan Spanyol ing bawana Amérika lan péngin sacepeté awèh pangakonan marang nagara-nagara anyar mau, nanging prakara mau katundha, amarga nalika iku Amérikah Sarékat lagi nglakokaké perundhingan karo Spanyol ngenani wewengkon Florida lan dhèwèké péngin yèn perundhingan iki gagal.[4]

Cathetan sikilBesut

  1. Suhindriyo.1999.Biografi Singkat Présidhèn-Présidhèn Amérikah Sarékat. Yogyakarta: Yayasan Pustaka Nusatama, hal.19
  2. www.historycentral.com
  3. Doktrin.net - Siapa James Monroe?
  4. a b c d e f http://millercenter.org