Kali Kongo (kapungkur ingaran Kali Zaire) iku kali kang gedhé dhéwé ing Afrika kulon-tengah. Dawané watara 4,700 km (2,922 mil) ndadèkaké kali iki nomer loro gedhé dhéwé ing Afrika (sawisé Kali Nil). Kali lan anak-anak kali mili ngliwati alas udan kang jembaré nomer loro ing donya,[1] (nomr siji ya iku alas udan Amazon ing Amérika Kidul). Kali iki uga dadi nomer loro ing donya babagan cacahing (volume) ilèn, sawisé kali Amazon, lan nomer loro uga ing babagan jembaré laladan ilén sawisé Amazon; laladan ilèné luwih jembar sethithik tinimbang Kali Mississippi. Amarga akèh pérangan kali iki kang dumunung ing laladan cedhak garis katulistiwa, ilèné dadi stabil, sebab paling sithik salah siji anak kaliné ana ing mangsa udan.[2] Kali Kongo éntuk jeneng saka karajan kuna, Kraton Kongo kang manggon ing tlatah muara kali iki. Nagara Républik Dhémokrasi Kongo lan Républik Kongo, kaloroné dumunung ana ing pinggir kali Kongo, lan dijenengaké miturut jenengé kali iki. Antara taun 1971 lan 1997 pamaréntah Zaire njenengaké Kali Zaire.

Kali Kongo
Sunrise near Mossaka (Congo).JPG
Kapernah
Kahanan fisik
PungkasanéSamudra Atlantik
Dawané4,700 km (2,922 mi)

Anak kaliBesut

 
Kali Kongo
 
Kali Kongo

Anak kali diurut saka muara mendhuwur.

LiteraturBesut

Sanajan ora dikutip kanthi terang-terangan, Kali Kongo minangka lokasi saka novèl Joseph Conrad's "Heart of Darkness" (terbit taun: 1902).

Uga delengenBesut

RujukanBesut

  1. The Rainforest Foundation (2006-06-21). "A fresh step towards the first indigenous rights law in Republic of Congo".  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. http://rainforests.mongabay.com/congo/congo_river.html

Wacan terusanBesut

Pranala njabaBesut