Yèn arep ngerteni penghasil karèt, delengi artikel para.

Karét ya iku polimer hidrokarbon kang ana ing njero lateks ing jinis tuwuhan. Sumber utama produksi karèt ana ing dodolan kancah Internasional ya iku para utawa hevea brasiliensis (suku Euphorbiaceae). Akèh tuwuhan kang ngasilaké getah lateks, nanging sipate béda karo karèt, kaya suku ara-araan(tuladhané beringin), sawo-sawoan (getih perca lan sawo manila). Euphorbiaceae liyané, karo dandelion. Ing masa perang donya II, sumber-sumber iki dienggo kanggo ngisi yèn ana kekosongan pasokan karèt saka para. Saiki getih perca dienggo ing kadhokteran (guttapercha). Manawa lateks sawo manila bisa dienggo kanggo permen karèt (chicle). Karet indhustri saiki bisa diprodhuksi kanthi sintesis lan dadi saingan ing indhustri perkaretan.

Lateks karèt tengah disadap

BiokimiaBesut

Karet ya iku poimer saka ékan isoprena (politerpena) kang karakit saka 5.000 nganti 10.000 ékan ing rantai tanpa cabang.

BiosintesisBesut

Latéks diwangun saka bendha-bendha cilik (karan "badan karèt") dhapuré bunder kanthi ukuran 5 nm teka 5 ɥm kang akèh ana ing sitosol sel-sel pembuluh lateks (modifikasi saka floem).

PanenanBesut

Antuk latéks saka lulang batang kang disisit, saéngga metu tlutoh kenthel kang ditambung wadhah.

ManphaatBesut

Karet iku bahan kang utama kanggé gawé ban, piranti keséhatan, piranti kang merlukake bahan kang lentur lan tahan saka goncangan.

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut

[1]