Kembang tembelèk

(Kaelih saka Kembang Tembelek)
Kembang Tembelek
Lantana camara 4.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Lantana camara Linn
Ordho: Gentianales
Famili: Verbenaceae
Génus: Plumeria
Tourn. ex L.

Kembang tembelek inggih punika salah satunggaling jinising kembang ingkang dipun-ginakaken kanggé dhasar damel lotion anti nyamuk.[1] Godhong lan kembang tembelek punika gadhah potensi kanggé insektisida nabati.[1] Wit punika asalipun saking Amérika tropis ingkang saged ugi dipuntemuaken wonten ing dataran cendhèk dumugi dhuwuripun 1.700 m dpl wonten ing papan ingkang pikantuk sinar surya.[2] Wit punika gampil dipuntemuake wonten ing Indonesia amargi kagolong wit-witan ingkang alasan.[3] Godhong lan kembang tembelek punika ngandung zat-zat ingkang boten dipunremeni kaliyan gegremet kados ta lantadene A dan B, lantanolic acid, lantic acid, humule utawi lenga atsiri, b caryophyllene, g terpidene, a pinene, lan rcymene.[3]

Ciri-ciri kembang tembelekBesut

Perdu, tegak utawa rada manjat, dhuwuripun 0,5–4 m, mambu. Batangipun kayu, cabangipun kathah, rantingipun wujud segi papat, wonten durinipun lan berambut. Godhongipun tunggal, adhep-adhepan,bunder endhog, ujungipun runcing, pangkal tumpul, tepinipun bergerigi lan balungipun nyirip, perabaan kasar, dawanipun 5–8 cm, ambanipun 3,5-5 cm, werninipun ijo tuwa. Kembangipun majemuk awujud bulir, mahkotanipun berambut, werninipun cemeng, abrit enem, jingga, kuning, lsp. Buah buni, tangkai berambut, taksih enem ijo enem, nanging manawi mateng item. Buah ingkang mateng punika werninipun ungu, énak lan legi rasanipun.[2]

Tahap damel lotion nyamukBesut

Tahap-tahap kanggé damel lotion inggih punika tahap persiapan, tahap ekstraksi lan tahap damel lotion.

Tahap ekstraksi

Ngemet godhong lan kembang tembelek lajeng dikumbah kaliyan aquades. Bahan ingkang sampun dikumbah lajeng dialusaken kanthi diperes ngginakaken kain kasa saéngga pikantuk larutan ekstrak godhong tembelek lan larutan ekstrak kembang tembelek. Kasil ekstraksi punika dipun-ginakaken kanggé damel lotion.

Damel lotion

Damel lotion punika dilakoake kanthi nyampur kasil ekstraksi kaliyan lenga kayu putih lan cleansing milk. Lajeng sadaya bahan punika dipunudhek ngantos rata. Tambahake parfum aromatic. Kudhek malih ngantos ngantos nyampur. Leboake kasil eksperimen wonten ing botol lan tutup rapet kanggé nggindari pengeringan.[1]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c [1](dipunundhuh tanggal 4 Oktober 2012)
  2. a b [2](dipunundhuh tanggal 4 Oktober 2012)
  3. a b [3](dipunundhuh tanggal 4 Oktober 2012)