Tetak

(Kaelih saka Khitanan)

Tetak iku tumindak ngethok utawa ngilangake salah sijiné pérangan utawa kabèh kulit panutup saka palanangan. Frenulum saka palanagan bisa uga dikethok kanthi bebarengan ing sajeroning prosedur kang asring karan jeneng. Tembung sirkumsisi kanthi asal usul saka basa Latin circum (kang ngandut arti "muter") lan caedere (artiné "motong/ngètok").

Global Map of Male Circumcision Prevalence by Country.svg

Acroposthion of the foreskin.jpg Complete Circumcision - 2.JPG
Khitanan

Bocah kang arep dikhitan
Tetak dewasa

SajarahBesut

Tetak uga diwiwiti ing jaman prasajarah, wujud mangkono iku bisa dibuktekake déning salah sijiné gua kang ana ing mesir awiwit jaman watu lan pasarena Mesir purba.[1] Alesan tumindak iki isih digambyarake ing mangsa iku kanthi irah-irah kang ana lan téyori-téyori kang njelasake tumindak tetak iku péranganing ritual pangorbanan utawa nglakoni sunat rosul (mangsa baliq).

 
Gambar gua saka Mesir Purba kaanan sunat, ing dinding sajeroning Temple of Khonspekhrod, kurang luwih 1360 SM.

Ing pandhudhuk sok diarani dèening mangsa tumuju kadewasa utawa ing donya kaséhatan bisa uga diarani mangsa pangubahan estetika utawa seksualitas.[2] Tetak pada laki-laki diwajibkan pada agama Islam dan Yahudi.[3][4] Praktik ini juga terdapat di kalangan mayoritas penduduk Koréa Kidul,[5] Amérika, dan Filipina[6]

Cathetan sukuBesut

  1. Wrana, P. (1939). "Historical review: Circumcision". Archives of Pediatrics. 56: 385–392. as quoted in: Zoske, Joseph (Winter 1998). "Male Circumcision: A Gender Perspective". Journal of Men’s Studies. 6 (2): 189–208.
  2. Gollaher, David L. (2000). Circumcision: a history of the world’s most controversial surgery. New York, NY: Basic Books. kc. 53–72. ISBN 978-0-465-04397-2. {{cite book}}: Unknown parameter |month= ignored (pitulung)
  3. "Circumcision". American-Israèli Cooperative Enterprise. Dibukak ing 2006-10-03.
  4. Beidelman, T. (1987). Mircea Eliade (èd.). "CIRCUMCISION". New York, NY: Macmillan Publishers. kc. 511–514. ISBN 978-0-02-909480-8. Dibukak ing 2006-10-03. {{cite web}}: Unknown parameter |encyclopedia= ignored (pitulung)
  5. Ku, J.H. (2003). "Circumcision practice patterns in South Koréa: community based survey" (PDF). Sexually Transmitted Infections. 79 (1): 65–67. doi:10.1136/sti.79.1.65. PMID 12576619. Dibukak ing 2006-10-03. {{cite journal}}: Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (pitulung)
  6. Lee, R.B. (2005). "Circumcision practice in the Philippines: community based study" (PDF). Sexually Transmitted Infections. 81 (1): 91. doi:10.1136/sti.2004.009993. PMID 15681733.