Lèmpèng tèktonik

Lèmpèng tèktonik iku pérangan-pérangan kerak bumi kang ngambang ing dhuwur lapisan lembèk (kaya ès krim) kang umum diarani astenosfer. Pérangan-pérangan lèmpèng iku obah kanthi bébas, bisa silih gèsèk utawa silih dhesek. Gèsèkan utawa surung-surungan antarané lèmpèng iku kang umum gawé lindhu tektonik.

Lèmpèng tektonik lan arah obahé
Tectonics plates (preserved surfaces)

Téyori lèmpèng tektonik iki dimunculaké Alfred Wegener ing bukuné The Origin of Continents and Oceans (1915) kang nyebut yèn lèmpèng-lèmpèng kang gawé kerak bumi iku sajatiné ngambang ing dhuwur lapisan lembèk tur obah terus-terusan (Téyori continental drift), wates saben lèmpèng iku tandané ya iku ing jalur gunung geni donya.

Lèmpèng tektonik iku wujudé ana 2 ya iku kerak samudra lan kerak bawana kang loro-loroné minangka kerak bumi.

Lèmpèng-lèmpèng tektonikBesut

Ana 7 lèmpèng tektonik utama kang kerak bumi ya iku:

  1. lèmpèng Afrika
  2. Antartika
  3. Australia
  4. Eurasia
  5. Amérika lor
  6. Amérika kidul lan
  7. Pasifik

Saliyané iku isih ana lèmpèng-lèmpèng liya kang luwih cilik antarané:

Patemon antar lèmpèng tektonikBesut

Ana telu wujud patemon utawa interaksi antar lèmpèng-lèmpèng tektonik ya iku:

Sing ndrawasi iku kang konvergen.

Pranala njabaBesut

VideoBesut