Tuduhaké menu pokok

Makalu inggih punika salah satunggal saking wolu keras-thousanders, kaliyan dipunanggep salah satunggaling gunung ingkang paling angèl dipunminggahi wonten ing donya. Gunung punika misuwur amargi pitches curam kaliyan punggung pisau bermata ingkang saèstu kabika kanggé èlemèn. Pendakian ingkang pungkasan dipunbiyantu kaliyan batuan teknis utawi ès mendaki. Makalu punika salah satunggaling gunung ingkang wonten ing Cina Nepal. Nama resminipun inggih punika Makaru. Gunung punika dados gunung ingkang dhuwur, urutan kaping gangsal. Ingkang papanipun manggèn wonten ing 22 km (14 mil) sisih wétanipun gunung Everest. Wonten ing winatesan antawisipun Nepal kaliyan Cina. Makalu inggih punika puncak terisolasi ingkang wujudipun piramida sekawan sisih.[2]

Makalu
Makalu.jpg
Makalu from the southwest
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi8,463 m (27,766 ft) [1]
Ranked 5th
Prominèn2,386 m (7,828 ft)
Isolasi17 kilometres (11 mi)
PratélanEight-thousander
Ultra
Géografi
Makalu kapernah ing Nepal
Makalu
Makalu
Location in Nepal, on the border with China
LocationKhumbu, Nepal / Tibet, China
State/ProvinceNP
Parent rangeMahalangur Himalaya
Panjatan
Panjatan pisananMay 15, 1955 by Lionel Terray and Jean Couzy
Rute gampang dhéwésnow/ice climb
Gunung makalu kaliyan Chamlang
Gunung makalu saking Island Peak

Puncak makalu gadhah kalik anak ingkang misuwur. Kangchungtse utawi Makalu II(7.678 m) papanipun manggèn kinten-kinten 3 km (2 mil) lèr-kilènipun puncak kaping pisan. Pangrembakanipun gunung kinten-kinten 5 km wonten ing sisih lèr wétanipun puncak kapisan, lan nggayut kaliyan khangchungtse kaliyan sadel, sempit 7200 m, inggih punika kawastanan Chomo Lonzo.[3]

PendakianBesut

1970-Kaliyan Y. Ozaki kaliyan Tanaka Jepang[2]
1971-kaliyan B. Mellet dan Y. seigneur[2]
1975-dipunpimpin kaliyan Aleš Kunaver saged dumugi puncak ingkang angka pisan tumuju wolu puncak thousander[2]
1980-kaliyan John Roskelley (KTT), Chris Kopczynski, James Amérika, Kim Momb.[2]
1981-kaliyan Jerzy Kukuczka saking Polen [2]
1988-kaliyan Marc Batard[2]
1988-kaliyan Carlos Carsolio[2]
2006-kaliyan Jean-Christophe Lafaille[2]
2009-kaliyan Simone Moro Italia, Kazakhstan Denis Urubko punika kalebet pendakian nalika mangsa dingin.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. The height is often given as 8,481 m or 8,485 m.
  2. a b c d e f g h i j [1](dipunundhuh tanggal 18 September 2012)
  3. [2](dipunundhuh tanggal 18 September 2012)