Tuduhaké menu pokok

Ki Manteb Soédharsono (lair: Sukaharja, 1948) iku dhalang wayang kulit kondhang saka Jawa Tengah. Amarga kaprigèlané mainaké wayang, Manteb Soédharsono banjur dijuluki déning para penggemaré minangka Dhalang Sètan. Manteb Soédharsono uga dianggép pelopor perpaduan kagunan padhalangan karo peralatan musik modhèren.

Ki Manteb Soedharsono
Wayang Performance.jpg
Pagelaran wayang kulit Ki Manteb Soedharsono, lakoné Gathotkaca Winisuda (Juli 2010).
Lair1948
Indonésia Sukaharja, Jawa Tengah, Indonésia
PakaryanDhalang

Wektu iki Ki Manteb manggon ing Dusun Sekiteran, Kalurahan Dhoplang, Kacamatan Karangpandan, Kabupatèn Karanganyar, Jawa Tengah.

Jaman EnomBesut

Manteb Soedharsono iku putra dhalang uga, sing asmané Ki Hardjo Brahim. Manteb Soedharsono dilairaké ing désa Jatimalang, Kalurahan Palur, Kacamatan Majalaban, Kabupatèn Sukaharja, Jawa Tengah, tanggal 31 Agustus 1948.

Ki Hardjo Brahim iku seniman tulen sing ora duwé pagawéan liya kajaba ndhalang. Manteb minangka putra pambarep digulawenthah supaya bisa dadi dhalang tulèn kaya awaké. Ki Hardjo kerep ngajak Manteb mèlu ndhalang.

Déné, ibu Manteb sing uga seniman, penabuh gamelan,luwih seneng putrané itu duwé pagawéyan liya. iku sebab musababé, Manteb disekolahaké ing STM Manahan, Sala. Ananging wiwit ciik Manteb wis laris minangka dhalang satemah sekolahé dadi ora keurus. Pungkasané, Dhèwèké miih mandheg sekolah kanggo sinau luwih ajeg babagan kaprigelan ndhalang.

Pranala njabaBesut

RéferènsiBesut

  • Seno Subro & Komar Abbas. 1994. Ki Manteb Dhalang Setan. Surakarta: Yayasan Resi Tujuh Satu