Perang Adhem: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
(→‎top: éjaan using AWB)
'''Perang Dingin''' iku sebutan kanggo sawijining periodhe nalika dumadi konflik, kategangan, lan kompetisi antarané [[Amérika Sarékat]] (sarta sekutusekuthu-sekutunésekuthuné disebut ''[[Blok Kulon]]'') lan [[Uni Sovyet]] (sarta sekutusekuthu-sekutunésekuthuné disebut ''[[Blok Wétan]]'') sing dumadi antarané taun [[1947]]—[[1991]]. Persaingan kekaroné dumadi ing manéka warna bidang: koalisi militer; idéologi, psikologi, lan telik sandhi; militer, industri, lan pangembangan tèknologi; pertahanan; lomba nuklir lan senjata; lan akèh manèh. Sing diwedèni, perang iki bakal kapungkasan kanthi [[perang nuklir]], sing akiré ora dumadi. Istilah "Perang Dingin" dhéwé dikenalaké ing taun 1947 déning Bernard Baruch lan Walter Lippman saka Amérika Sarékat kanggo nggambaraké hubungan sing dumadi ing antarané kaloro nagara adhikuwasa kasebut.
 
Sawisé AS lan Uni Sovyèt sekuton lan kasil ngancuraké [[Nazi Jerman]], kaloro pihak béda pendhapat ngenani priyé cara sing trep kanggo mbangun Éropah pascaperang. Sakwéné sapérangan dhékade sabanjuré, saingan antarané kekaroné nyebar metu Éropah lan ngrambah ing saindhenging donya nalika AS mbangun "pertahanan" marang komunisme kanthi mbentuk sapérangan aliansi karo sapérangan nagara, utamané karo nagara ing [[Éropah Kulon]], [[Timur Tengah]], lan [[Asia Kidul-Wétan]].
348.872

besutan