Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Anané Paprangan Kurukshetra: éjaan, replaced: maneh → manèh (2) using AWB)
(éjaan using AWB)
|territory=
|result=dimenangake pihak [[Pandawa]]
|combatant1=Lima anake Pandu ([[Pandawa]]) lan sekutunesekuthune, dipimpin déning [[Yudistira]]
|combatant2=Satus anake Dretarastra ([[Korawa]]) lan sekutunesekuthune, dipimpin déning [[Duryodana]]
|commander1=[[Drestadyumna]]{{KIA}}
|commander2=[[Bisma]]{{KIA}}{{br}}[[Drona]]{{KIA}}{{br}}[[Karna]]{{KIA}}{{br}}[[Salya]]{{KIA}}{{br}}[[Aswatama]]
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna menawa pangéran [[Dretarastra]] sing wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru sing pusat pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dheweké anak mbarep. Pandu nduwèni putra lima kang dikenal déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira sing mbarep. Sakwisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu sing pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi kasebut ora bisa kelakon amarga sing luwih pantespasisirs dadi raja ya iku Yudistira. Kanggo mujudaké ambisiné, Duryudana terus golek cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dheweke uga duwé karep mateni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa sing arep mateni Pandhawa amarga oleh dukungan saka Arya Widura lan Kresna sing isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sakwisé gagal mateni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa sing nyebabake pandhawa kalah. Sakdurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dheweké iku minangka aak pambarep dinasti Kuru.
 
== Misi damai Sri Kresna ==
Sakdurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] nduwèni usaha nggolek sekutusekuthu kanthi mikiraké surat permohonan karo raja-raja ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké pasukan kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadean. Mangkono uga sing dilakokaké déning [[Kurawa]], nggolek sekutusekuthu. Kaya mangkono sing ndadekaké raja-raja ing daratan India Kuno kabagi dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké kadamaian antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dheweké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sakdurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dheweké bisa dadi cumlorot sing ndadekaké prajurit wuta kabeh. Nalika iku uga dheweké nunjukaké bentuk rohaniné sing mung bisa dideleng déning wong suci ya iku : [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
348.872

besutan