Jawa Wétan: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
→‎Seni lan Budaya: pengaruh, pangaruh -> prabawa using AWB
c (→‎top: gedhe, gedhè -> gedhé using AWB)
c (→‎Seni lan Budaya: pengaruh, pangaruh -> prabawa using AWB)
Budaya Jawa Timuran iku radha béda karo [[Budaya]] Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo [[Kraton]] [[Surakarta]] lan [[Ngayogyakarta]] [[Hadiningrat]]. Apa sing diarani budaya Jawa Timuran iku kasebar wiwit sisih wetan Kali [[Brantas]] ing [[Kertosono]], [[Nganjuk]]. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Saliyane iku, budaya Jawa Timuran diwatesi karo Kali [[Bengawan]] [[Solo]] ing Babat, [[Lamongan]]; Kandangan, [[Kediri]]; lan lor Kali [[Lesti]] ing Kabupatèn [[Malang]].
 
Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganthi tlatah [[Jember]] sanajan kacampur karo budayaning Madhura. Tlatah budaya Jawa Timuran iki paraké ing wewengkon [[Mancanagari]] lan Sabrang Wétan sing pengaruhprabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé ya iku :
 
# [[Egalitèr]], ya iku ora pati nganggo [[unggah-ungguh]] lan iku biasané pengaruhprabawa budaya pesisiran.
# Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo [[lambang]]-[[lambang]] sing biasané dianggo wong Jawa Tengahan.
# [[Basa]], basa sing dianggo wong Jawa Timuran utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning [[ngoko]] lan [[krama]], kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.
348.872

besutan