Macan sumatra: Béda antara owahan

75 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(→‎Pranala njawi: replaced: Pranala Njawi → Pranala njawi)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
}}
 
'''Macan Sumatra''' (''Panthera tigris sumatrae'') inggih punika salah satunggalipun subspésiès [[macan]] ingkang asalipun saking [[Pulo Sumatra]], [[Indonésia]].<ref name="buku1"/> Macan Sumatra kalebet salah satunggalipun saking enem subspésiès ingkang taskih wonten ngantos dumugi sapunika lan mlebet klasifikasi [[sato kéwan]] kritis ingkang kaancem cures (''critically endangered'') wonten ing dhaftar warni abrit spésiès kaancem cures ingkang dipunrilis déning Lembaga Konservasi Donya [[IUCN]].<ref name="buku2">{{en}}[assessors=Cat Specialist Group; id=15966. 1996. Panthera tigris ssp. sumatrae; Database entry includes a brief justification of why this subspecies is critically endangered and the criteria used. Yogyakarta:Araska]</ref> Populasi Macan Sumatra liar kinten-kinten namung wonten 400-500 kémawon, utaminipun ingkang gesangipun ing taman-taman nasional ing Sumatra.<ref name="buku1"/> Uji genetik ingkang paling ènggal mratélakaken bilih wonten tandha-tandha genetik ingkang unik, ingkang dados pratandha bilih subspésiès punika nggadhahi kemungkinan saged ngrembaka dados spésiès ingkang kapisah, syaratipun inggih punika menawi spésiès punika saged kasil lestari.<ref name="buku1"/>
 
== Genetik lan évolusi ==
Analisa DNA mratelakaken wonten hipotésis bilih Macan Sumatra sampun dipun''asing''aken saking subspésiès macan sanèsipum sasampunipun wonten prastawa minggahipun [[banyu|toya]] [[segara]] nalika jaman [[Pleistosen]] ngantos dumugi jaman [[Holosen]] (watawis 12.000 ngantos 6.000 taun ingkang kepengker).<ref name="buku1"/> Kanthi prastawa kasebat lan sajarah wontenipun évolusi punika, Macan Sumatra miturut genetikipun dados bénten kaliyan sadaya subspésiès macan ing dharatan ageng (Asia) ingkang langkung caket gegayutanipun (genetikipun).<ref name="buku1">{{en}}[Cracraft J., Feinstein J., Vaughn J., Helm-Bychowski K. 1998. Sorting out tigers (''Panthera tigris'') Mitochondrial sequences, nuclear inserts, systematics, and conservation genetics; journal = Animal Conservation; volume = 1; kaca = 139–150; doi = 10.1111/j.1469-1795.1998.tb00021.x]</ref>
 
== Pranala njawi ==
* {{id}}[http://profauna.org/content/id/pressrelease/2009/profauna_menyerukan_pemerintah_untuk_menindak_tegas_perdagangan_harimau_dan_gajah.html ''ProFauna Survey tentang Perdagangan Harimau di Sumatera'']
* {{id}}[http://www.wwf.or.id/berita_fakta/lembar_fakta/?10522/Factsheet-Sumatran-Tiger]
* {{en}}[http://users.skynet.be/de.peel Tijgeritorium: everything you want to know about tigers!]
* {{en}}[http://www.tigertrust.info/ The Sumatran Tiger Trust]
* {{en}}[http://wild-tiger.blogspot.com/ Sumatran Tiger Conservation Program]
* {{en}}[http://www.cockroach.org.uk/ Palm Oil Threat to Sumatran Tiger and Orangutan]
* {{en}}[http://www.whozoo.org/students/ricram/tiger.html Sumatran Tiger: WhoZoo]
* {{en}}[http://www.thebigzoo.com/Animals/Sumatran_Tiger.asp Sumatran Tiger (Panthera tigris sumatrae)]
* {{en}}[http://www.panda.org/about_wwf/what_we_do/species/showspecies.cfm?SID=26&LID=2&FH=E Endangered species: Sumatran tiger]
* {{en}}[http://www.savethetigerfund.org/Content/NavigationMenu2/Community/GeneralPublic/TigerSubspecies/SumatranTigers/default.htm Save The Tiger Fund - Sumatran Tiger]
* {{en}}[http://www.tigers.ca/Tigerworld/W3A1.html Tiger Facts - Sumatran Tiger]
* {{en}}[http://www.sumatran-tiger.org.uk/ Situs harimau sumatra]
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een koningstijger (Felis tigris) uit Midden-Asahan Noord-Sumatra TMnr 10006633.jpg|thumb|250px|Macan Sumatra ing taun 1926]]
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{stub}}
 
[[Kategori:Artikel mawa basa krama]]
[[Kategori:Felidae]]
[[Kategori:Fauna Indonésia]]
 
 
{{stub}}
11.296

besutan