Diesel: Béda antara owahan

13 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasa → biyasa, sakliyané → saliyané, nduwèni → duwé (6), kayata → kaya ta (2), isa → bisa (3), cepet → rikat, sifat → sipat
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bPranala [Jj]aba\b +Pranala njaba))
(éjaan, replaced: biasa → biyasa, sakliyané → saliyané, nduwèni → duwé (6), kayata → kaya ta (2), isa → bisa (3), cepet → rikat, sifat → sipat)
'''Deisel''' utawa [[solar]] ya iku [[bahan bakar]] [[minyak]] [[sulingan]] saka [[minyak bumi]] mentah.<ref name="internet1">[http://www.scribd.com/doc/45920835/Bahan-Bakar-Solar-Diesel-Fuel] BAHAN BAKAR SOLAR, (Kaunduh 24/10/12).</ref> bahan bakar iki wernané [[kuning]] rodok [[coklat]] kang bening. Panggunaané solar biasané ya iku kanggo bahan bakar ing kabèh jinis [[mesin diesel]] kanti putaran duwur (sak nduwuré [[1000 rpm]]), kang uga digunakaké minangka bahan bakar ing pembakaran langsung [[pawon]]-pawon cilik kang utamané dikarepaké pembakaran kang resik. Lenga solar iki biasané disebut uga [[Gas oil]], [[Automotive Diesel Oil]], [[High Speed Diesel]].
 
[[Mesin]]-mesin kanti putaran kang cepetrikat (>''1000rpm'') mbutuhaké bahan bakar kanti karakteristik tertemtu kang béda karo lenga diesel. Karakteristik kang diperlokaké ana sesambungané karo ''auto ignition'' (kemampuan empan dhéwé), gampang mili ing sajroné saluran bahan bakar, kemampuan kanggo ''teratomisasi'', kemampuan [[lubrikasi]], nilai kalor lan karakteristik liya. Bahan bakar solar nduwèniduwé sipst-sipat utama, ya iku:
#Ora nduwèniduwé werna utawa rodok kuning lan mambu.
#Èncèr lan ora gampang dadi uap ing suhu normal.
#Nduwèni titik empan kang duwur ([[40C]] nganti [[100C]]).
 
==Kandutan==
Bahan bakar mesin diesel akèh-akèhé kasusun saka [[senyawa]] [[hidrokarbon]] lan senyawa nonhidrokabon. Senyawa hidrokarbon kang ditemokaké ing bahan bakar diesel ya iku : [[parafinik]], [[naftenik]], [[olefin]] lan [[aromatik]]. anata kanggo senyawa nonhidrokarbon kasusun saka senyawa kang ana kandutané [[unsur logam]], ya iku ''S'', ''N'', ''O'' lan unsur logam ''M'' kayatakaya ta [[vanadium]], [[nikel]] lan [[wesi]]. [[ASTM]] nglasifikasikake bahan bakar diesel dadi 3 tingkatan, ya iku:
*Tingkat 1-D Arupa bahan bakar kang [[volatile]] kanggo mesin kanti perubahan cepetelan''loading'' kang ''berfrekuensi'', kayatakaya ta kanggo [[kendaraan motor]].
*Tingkat 2-D arupa bahan bakar kanti ''volatilitas'' luwih endèk kanggo [[mesin industri]], [[mesin kapal]], lan [[lokomotif]].
*Tingkat 4-D Bahan bakar kanti ''volatilitas'' luwih endek kanggo mesin kang kecepetané endèk lan pas-pasan.<ref name="internet1" />
 
Penggolongan bahan bakar mesin diesel andhedasar jinis putaran mesin, isabisa dibagi dadi rong golongan ya iku:
1.Automotive Diesel Oil ( ADO ), ya iku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin kanti kecepatan putaran mesin sak nduwuré 1000 rpm (
rotation per minute). Bahan bakar jinis iki kang biasabiyasa disebut minangka bahan bakar diesel. Biasané digunakaké kanggo kendaraan bermotor.
2.Industrial Diesel Oil, ya iku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin-mesin kang nduwèniduwé putaran mesin kurang utawa padha karo 1000 rpm, biasané digunakaké kanggo mesin-mesin industri. Bahan bakar jinis iki disebut minyak diesel.<ref name="internet">[http://repository.ui.ac.id/telusur/hasil/1?keyw=diesel&telusur=Telusur], (Kaunduh 22/11/12).</ref>
 
==Karakteristik Umum Diesel==
Viskositas ya iku tahanan kang diduwèni fluida kang dialiraké sajroné pipa kapiler tumprap gaya gravitasi, biasan dinyatakaké sajron waktu kang diperlokaké kanggo mili ing jarak katentu. Yèn viskositas selot duwur, mangka tahanan kanggo mili bakal selot duwur. Karakteristik iki penting banget amerga ngaruh tumprape kinerja injektor ing mesin diesel.<ref name="internet1" />
===Angka Setana===
Angka setana nuduhaké kemampuan bahan bakar kanggo empan dhéwé (autoignition). Skala kanggo angka setana biasané nggunakaké referensi arupa campuran antaranormal setana (C16H34) karo alpha methyl naphtalene (C10H7CH3) utawa kanti heptamethylnonane (C16H34). Normal setana nduwèniduwé angka setana 100,alpha methyl naphtalene nduwèniduwé angka setana 0, lan heptamethylnonane nduwèniduwé angka setana 15.<ref name="internet1" />
 
===Titik Tuang===
Titik tuang ya iku titik temperatur paling endèk ingendi mulai kabentuk kristal-kristal parafin kang isabisa menyumbat saluran bahan bakar.
===Volatilitas===
Volatilitas ya iku sifatsipat kecenderungan bahan bakar kanggo berubah fasa dadi fasa uap. Tekanan uap kang duwur lan titik didih kang endèk nandakake duwuré volatilitas.<ref name="internet1" />
 
===Indeks Diesel===
Indeks diesel ya iku salah sijiné parameter mutu penyalaan ing bahan bakar mesin diesel sakliyanésaliyané angka setana.
===Titik Embun===
Titik embun ya iku suhu ingendi mulai katoné cahaya kang warnane suram relatif tumprap cahaya sekitaré marang permukaan minyak diesel sajron proses pendinginan.Karakteristik iki ditentokaké kanti migunakaké metoda ASTM D97.<ref name="internet1" />
 
===Titik nyala ( flash point)===
Titik nyala ya iku titik temperatur paling endèk ing ngendi bahan bakar isabisa menyala. Kabèh iki ana kaitané karo keamanan sajroné nyimpen lan penanganan bahan bakar.<ref name="internet1" />
 
==Cathetan sikil==
352.737

besutan