Tembung kriya: Béda antara owahan

9 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: kerja → makarya (2), jroning → sajeroning, disebut → ingaran, antara liya → antarané (2), kata → tembung (2)
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
(→‎top: éjaan, replaced: kerja → makarya (2), jroning → sajeroning, disebut → ingaran, antara liya → antarané (2), kata → tembung (2))
'''Tembung kriya''' (jroningsajeroning [[Basa Indonésia]]: ''katatembung kerjamakarya'' utawa ''verba''), iku kabèh tembung sing nyatakaké solah bawa, tingkah laku utawa tumandang gawé, ngayahi pegawéyan<ref>'''''Paramasastra Basa Jawa''''', DR. Aryo Bimo Setiyanto, S.H.</ref>. Jroning tata ukara, tembung kriya iku sing dadi wasesa (''predikat''). Umpamané linggih, mangan lan sapanunggalané. Tembung kriya sing isih kudu diwènèhi katrangan supaya dadi cetha diarani 'tembung kriya mawa lèsan' ([[Basa Indonésia]]: ''katatembung kerjamakarya berobjek''), tuladhané antara liyaantarané tembung nabrak, menthung, nyiram, nagih, nuthuk lan sapanunggalané. Déné tembung kriya sing wis cetha tanpa diwènèhi katrangan disebutingaran tembung kriya tanpa lèsan. Tuladhané: adus, mangan, udud, nulis, nggambar lan sapanunggalané.
 
Tembung kriya bisa dibédakaké:
# Kriya lingga, ya iku tembung kriya sing nalika dadi wasesa ora kudu diowahi utawa ditambah dhisik. Conto: linggih, adus.
# Kriya owah, ya iku tembung kriya sing diowahi nalika dadi wasesa. Tembung kriya owah iki antara liyaantarané awujud:
* [[Tembung tanduk]]
* [[Tembung tanggap]]
352.737

besutan