Mi: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: pamarintahan → pamaréntahan
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(→‎top: éjaan, replaced: pamarintahan → pamaréntahan)
}}
 
'''Mi''' utawa '''mie''' ya iku panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususe ing [[Asia Wétan]] lan [[Asia Kidul-wétan|Kidul-wétan]]. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawé ing [[Cina]] nalika jaman pamarintahanpamaréntahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mie nyebar tekan [[Jepang]], [[Korea]], [[Taiwan]] lan nagara-nagara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sejarah, ing [[Éropah]], mie mulai dikenal sakwise [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[Éropah]], mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sejatine seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Wétan Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Pèrsi]]. Asale, mie diproduksi kanthi manuwal, nembe taun 700-an ana mesin kanggo nggawé mie sing ukurane cilik nganggo alat mekanik. T.Masaki tahun 1854 bisa nggawé mesin kanggo nggawé mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akèh perkembangan, kaya ing [[Cina]] mulai diproduksi mie instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jinis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
352.737

besutan