Métabolisme: Béda antara owahan

14 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: jroning → sajeroning (4), sajroning → sajeroning (2)
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bDelengen uga\b +Uga delengen))
(éjaan, replaced: jroning → sajeroning (4), sajroning → sajeroning (2))
[[Gambar:SantoriosMeal.jpg|thumb|right|250px|[[Santorio Santorio]] (1561-1636) diyakini dadi sing pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.]]
'''Métabolisme''' minangka modhifikasi [[senyawa kimia]] sacara [[biokimia]] ing sajroningsajeroning [[organisme]] lan [[sèl (biologi)|sèl]]. Metabolisme nyakup sintesis ([[anabolisme]]) lan panguraian ([[katabolisme]]) [[molekul]] [[kimia organik|organik]] komplèks. Metabolisme biasané dumadi saka tahapan-tahapan sing nglibataké [[enzim]], sing dikenal uga minangka [[jalur metabolisme]]. [[Metabolisme total]] arupa kabèh prosès biokimia ing sajroningsajeroning organisme. [[Metabolisme sèl]] nyakup kabèh prosès kimia jroningsajeroning sèl. Tanpa metabolisme, makhluk urip ora bakal bisa tahan urip.
 
Produk metabolisme disebut ''metabolit''. Cawang [[biologi]] sing nyinaoni komposisi metabolit sacara sakabèhané jroningsajeroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji bagéan awak dijenengaké [[metabolomika]].
<!--
The term is derived from the [[Greek language|Greek]] (from μεταβολισμος ("metabolismos"))word for "change", or "overthrow" ([http://www.etymonline.com Etymonline])).
 
Jalur [[katabolisme]] sing ngurai molekul komplèks dadi senyawa prasaja nyakup:
* [[Respirasi sèl]], jalur metabolisme sing ngasilaké energi (jroningsajeroning wangun [[ATP]] lan [[NADPH]]) saka molekul-molekul bahan bakar ([[karbohidrat]], [[lemak]], lan [[protein]]). Jalur-jalur metabolisme respirasi sèl uga mèlu jroningsajeroning [[pencernaan]] [[panganan]].
** [[Katabolisme karbohidrat]]
*** [[Glikogenolisis]], pangowahan [[glikogen]] dadi [[glukosa]].
352.737

besutan