Mutyara: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: sajroning → sajeroning
(→‎top: éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: setunggal → satunggal)
(→‎top: éjaan, replaced: sajroning → sajeroning)
Mutyara punika awis sanget reginipun menawi dipunsadé lan dipundamel dados ''perhiasan'' ingkang cocog kalihan babagan ''fashion''. Mutyara punika wonten ing alam liar kanthi gunggung ingkang arang. Mutyara ingkang dipundamel budidaya utawi mutyara ingkang asalipun saking [[tiram]]<ref name="mutyara">[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=3&doc=3b5 BUDIDAYA TIRAM MUTYARA], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref><ref name="mutyara3">[http://www.warintek.ristek.go.id/perikanan/Ikan%20Laut/budidaya_tiram_mutyara.pdf Tiram], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref> punika ingkang kathahipun dipunsadé ing pasaran. Mutyara [[laut|segara]] dipunregani langkung inggil tinimbang mutyara ingkang saking toya ingkang tawar. Ingkang kathah dipunsadé kanthi regi ingkang mirah punika mutyara ''imitasi'' ananging kathahipun mawi kualitas ingkang kirang saé. Ing jaman rumiyin mutyara dipun-ginakaken minangka hiasan wonten ing rasukan (busana) ingkang mewah. Mutyara ugi saged dipundamel ''[[kosmetik]]'', [[jampi]], utawi wonten ing formula [[cat]] <ref name="mutyara1">[http://www.mutyaralombok.asia/blog/khasiat-dan-manfaat-butiran-mutyara Manfaat Mutyara], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref>.
 
Mutyara ingkang dipunwastani gadhah kualitas kathahipun manéka werni kados ''mother of pearl'', sami kalihan kulit ingkang damel mutyara. Ananging sapérangan ageng jinis moluska mawi cangkang punika saged ngasilaken mutyara radi kirang kemerlip utawi kirang bunder kados [[bal]]. Sanajan mekaten ugi saged ddipunsebat "mutyara" déning [[laboratorium]] [[Mineralogi#Gemologi|gemologi]] lan ugi wonten ing sangandhaping aturan [[Securities and Exchange Commission|US Federal Trade Commission]] kedhapuk kanthi cara ingkang sami kathahipun kirang nggadhahi ''nilai'' kejawi dados barang antik. Sapérangan ageng moluska ingkang gadhah cangkang punika saged ngasilaken mutyara, kanthi prosès alami nalika satunggaling obyek mikroskopis ''terperangkap'' wonten ing sajroningsajeroning mantel lipetan moluska.
 
Satunggaling mutyara alami kadhapuk tanpa peranan manungsa, wonten ing alam lan arang kedadosan. Kinten-kinten atusan [[bivalvia|kerang]] mutyara kedah dipunkempalaken lan dipunbikak lan ingkang mekaten dipunpateni namung kanggé manggihaken satunggal mutyara lan pinten-pinten abad punika setunggaling cara kanggé pikantuk mutyara.
350.349

besutan