Gangga: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: menawi → manawi (2)
(→‎Sajarah: éjaan, replaced: dipunpanggihaken → kapanggih)
(éjaan, replaced: menawi → manawi (2))
[[Gambar:Dewi Gangga.jpg|thumb|Dewi Gangga]]
 
'''Gangga''' inggih punika [[kali]] ingkang paling suci wonten ing tlatah [[India]]. Dèwi Gangga punika salah satunggaling Dèwi wonten ing [[Agama]] [[Hindhu]] ingkang dipunpuja dados dèwi kasuburan lan pangresik sakabehing dosa kanthi [[banyu|tirta]] suci. Dèwi Gangga kagambaraken kanthi wujud wanita ayu ingkang mancuraken [[banyu|tirta]] suci saking guci. Umat [[Hindhu]] pitados saumpaminipun siram wonten ing [[kali]] Gangga wonten ing wekdal ingkang trep, bakal pinaringan pangampunan dosa lan pinaringan slamet. Kathah tiyang - tiyang ingkang pitados menawimanawi kasil kasebut saking kasiling siram wonten ing [[Kali]] Gangga. Tiyang - tiyang ingkang sami nindakaken laku saking papan ingkang tebih saperlu nglarung awu mayit kulawarganipun wonten ing [[kali]] Gangga. Papan-papan suci kanggé umat [[Hindhu]] wonten ing pinggir [[kali]] Gangga, kados ta [[Haridwar]], [[Allahabad]], lan [[Benares]].<ref name=" internet 1">[http://id.wikipedia.org/wiki/Dewi_Gangga](dipunundhuh tanggal 23 September 2012)</ref>
 
== Sajarah ==
Cariyos Gangga kawiwitan nalika [[Sagara]], Raja [[Ayodhya]] boten kagungan putra. Nalika punika piyambakipun sregep nindakaken tapa lan dipunjanjèni déning para déwa bakal kagungan sewidak èwu putra. Piyambakipun lajeng ngawontenaken upacara sesembahan [[jaran|turangga]]. Déwa [[Indra]], panguwaos swarga ingkang mireng bab punika kagèt ngantos piyambakipun ajrih, saèngga nyolong [[jaran|turangga]] ingkang dados sesembahan lan dipunbekta wonten ing donya alam ngandhap. Putra-putranipun Raja [[Sagara]] dipundhawuhi kanggé madosi [[jaran|turangga]] ingkang dados sesembahan. Dumugi wonten ing alam ngandhap, sadaya putranipun Raja [[Sagara]] nduga menawimanawi rsi ingkang kapanggih wonten ing mrika ingkang nyolong [[jaran|turangga]] sesembahan punika. Amargi duka, Rsi wau lajeng nyupata sadaya putranipun Raja [[Sagara]] dados awu. Sabubaripun mangertosi kadadosan ingkang dipunlampahi déning para putranipun, Raja [[Sagara]] lajeng nyuwun dhumateng Dèwi Gangga supados mandhap dhateng mayapada lan mbekta [[banyu|tirta]] kanggé nyelametaken putra-putranipun. <br /> <ref name="buku 1">Dharam Vir Singh (Alih Basa Déning I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>
 
Sedaya kulawarganipun [[Sagara]] sami nindakaken tapa brata kanthi ancas supados Dèwi Gangga kersa mandhap wonten ing mayapada. Ananing namung [[Bhagiratha]], wayahipun [[Sagara]] ingkang tapanipun saged damel Dèwi Gangga kersa mandhap dhateng mayapada. Dèwi Gangga nyangkut wonten ing gelungan [[rambut|rekma]] Déwa [[Siwa]] nalika mandhap. Ananing sang Dèwi tetep saged mbiyantu [[Bhagiratha]], piyambakipun ngajak Dèwi Gangga dumugi wonten ing alam ngandhap. Kadadosan punika ingkang njalari Gangga kapérang dados tiga. Setunggal tetep wonten ing swarga ingkang kasebut [[Mandakini]]. Pérangan ingkang wonten ing mayapada utawi [[bumi]] kasebut Gangga, lan pérangan ingkang mili wonten ing alam ngandhap kasebut [[Bhagirathi]], dipunparingi nama sami kaliyan Raja [[Bhagiratha]]. <br /> <ref name="buku 1"/><ref name="buku 2">I Ketut Sukartha, dkk. (2003). ''Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3''[[ISBN 979-571-020 6 (jilid 1)]]. Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.</ref>
352.737

besutan