Ènzim: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: utamané → mliginé (2)
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bDelengen uga\b +Uga delengen))
(→‎top: éjaan, replaced: utamané → mliginé (2))
'''Ènzim''' iku siji utawa sapérangan gugus [[polipeptida]] ([[protein]]) kang duwé fungsi minangka [[katalis]] (senyawa kang nyepetaké prosès réaksi tanpa entèk ngréaksi) ing sawijining [[réaksi kimia]]. Carané kerja enzim ya iku nèmpèl ing sanjaban [[molekul]] dat-dat kang lagi réaksi lan kanthi mangkono nambah cepeting prosès réaksi. Panyepetan dumadi amargi enzim ngedhunaké [[energi pangaktifan]] kang banjur nggampangaké dumadiné réaksi. Sabagéyan gedhé enzim kerja kanthi cara khas, kang ateges saben jinis enzim mung bisa kerja ing samacem [[senyawa kimia|senyawa]] utawa [[réaksi kimia]]. Iki amarga bédaning [[struktur kimia]] saben enzim sing sifaté tetep. Minangka conto, enzim [[α-amilase]] mung bisa dipigunaaké ing prosès pangrombakan [[pathi]] dadi [[glukosa]].
 
Perkara sing gegandhèngan karo enzim disinaoni ing '''enzimologi'''. Ing donya pendhidhikan dhuwur, [[enzimologi]] ora disinaoni dhéwé minangka sajurusan dhéwé nanging sagunggungan program studi maringaké mata kuliah iki. [[Enzimologi]] utamanémliginé disinaoni ing [[kadhokteran]], [[èlmu pangan]], tèknologi pangolahan pangan, lan cawang-cawang èlmu [[tetanèn]].
 
Kerja enzim diprabawai déning sapérangan faktor, utamanémliginé ya iku [[substrat]], [[suhu]], [[kaasaman]], [[kofaktor]] lan [[inhibitor]]. Saben enzim merlokaké suhu lan [[pH]] (tingkat kaasaman) optimum kang béda-béda amarga enzim iku [[protèin]], kang bisa ngalami owah-owahan wangun yèn suhu lan kaasamané owah. Ing sanjabaning suhu utawa pH sing selaras, enzim ora bisa kerja sacara [[optimal]] utawa strukturé bakal ngalami karusakan. Iki bakal njalari enzim kèlangan fungsiné babar pisan. Kerja enzim uga diprabawai déning kofaktor lan inhibitor.
 
Saiki, enzim iku senyawa sing umum dipigunaaké ing prosès [[prodhuksi]]. Enzim kang dipigunaaké umumé asalé saka enzim sing diisolasi saka [[bakteri]]. Panggunaan enzim ing prosès prodhuksi bisa ningkataké èfisiènsi sing bakal ningkataké cacahing prodhuksi.
352.737

besutan