Budaya Jawa: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Budha → Buda, dipengaruhi → kadayan (2), Propinsi → Provinsi (2), umumé → lumrahé
(→‎top: éjaan, replaced: mujudaké → minangka)
(éjaan, replaced: Budha → Buda, dipengaruhi → kadayan (2), Propinsi → Provinsi (2), umumé → lumrahé)
 
==Sajarah==
Budaya utawa kabudayan [[Jawa]] iku kabudayan sing wis mapan, amarga wis suwé banget anané. Budaya Jawa ora madeg dhéwé. [[Animisme]], [[Dinamisme]] miwiti ananing Budaya Jawa. [[Hindhu]], [[BudhaBuda]], [[Nasrani]], lan [[Islam]] ya akèh banget pasumbangé marang Budaya Jawa. Budaya Jawa wiwit mula bukané gampang nampa lumebuné bab-bab anyar saka njaba angger ora sisip sembir karo pokok ugerané. Budaya Jawa urip bebarengan karo [[Agama]] lan Kapitadosan sing ana. Wataking Budaya Jawa sing tansah nggolèki larasé swasana gampang nampa ananing budaya liya.
 
==Sub Budaya Jawa==
'''''Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani [[Budaya Jawa Wétan]]'''''
 
Sub budaya Jawa Wétanan iku sing umumélumrahé ana ing [[Jawa Wétan|PropinsiProvinsi Jawa Wétan]]. Sub budaya iki sapérangan dipengaruhikadayan budaya [[Madura]] lan sapérangan manèh isih nganut budaya Jawa kuna, Tuladhané kaya déné sing dianut [[suku Tengger]] lan [[suku Osing]].
 
===Jawa Tengahan===
'''''Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani [[Budaya Jawa Tengah]]'''''
 
Sub budaya Jawa Tengahan iku ana ing sisih wétan propinsi Jawa Kulon lan sisih kuloné Jawa Wétan. Umumé dipengaruhikadayan budaya sing urip ning [[kraton]]an.
 
===Jawa Banyumasan===
'''''Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani [[Budaya Banyumasan]]'''''
 
Sub budaya Jawa Banyumasan iku ana ing sisih kulon [[Jawa Tengah|PropinsiProvinsi Jawa Tengah]]. Sub budaya iki luwih prasaja lan nganut nilai-nilai egaliter, [[cablaka]] lan [[baworan]].
 
==Tradhisi lan Adat==
350.349

besutan