Jawa Wétan: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (2), - → - (6), Madhura → Madura, Jawa Timuran → Jawa Wétanan (8), seni → kagunan, pesisiran → pasisiran, soko → saka, Seni → Kagunan (3), radha → rada, Keseniané → Kagunané, Wernané → W...
(éjaan, replaced: : → : (2), pulo JawaPulo Jawa)
(éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (2), - → - (6), Madhura → Madura, Jawa Timuran → Jawa Wétanan (8), seni → kagunan, pesisiran → pasisiran, soko → saka, Seni → Kagunan (3), radha → rada, Keseniané → Kagunané, Wernané → W...)
| Soekarwo
|-
| Jembar<br />&nbsp;- Total:<br />
| <br />47.922&nbsp;km²
|-
| Daerah Tingkat II<br />&nbsp;- Cacah:<br />
| <br />29 [[Kabupatèn]] lan 9 Kutha otonom
|-
| [[Padunung]]<br />&nbsp;- Total:<br />&nbsp;- Kapadhetan:
| <br />+/- 40.000.000<br />+/- 834 / km²
|-
| [[Suku Bangsa]]:
# [[Kutha Prabalingga]]
 
== SeniKagunan lan Budaya ==
 
Budaya Jawa TimuranWétanan iku radharada béda karo [[Budaya]] Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo [[Kraton]] [[Surakarta]] lan [[Ngayogyakarta]] [[Hadiningrat]]. Apa sing diarani budaya Jawa TimuranWétanan iku kasebar wiwit sisih wétan Kali [[Brantas]] ing [[Kertosono]], [[Nganjuk]]. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. SaliyanéKajaba iku, budaya Jawa TimuranWétanan diwatesi karo Kali [[Bengawan]] [[Sala]] ing Babat, [[Lamongan]]; Kandangan, [[Kadhiri]]; lan lor Kali [[Lesti]] ing Kabupatèn [[Malang]].
 
Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganti tlatah [[Jember]] sanajan kacampur karo budayaning MadhuraMadura. Tlatah budaya Jawa TimuranWétanan iki paraké ing wewengkon [[Mancanagari]] lan Sabrang Wétan sing prabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé ya iku:
 
# [[Egalitèr]], ya iku ora pati nganggo [[unggah-ungguh]] lan iku biyasanélumrahé prabawa budaya pesisiranpasisiran.
# Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo [[lambang]]-[[lambang]] sing biyasanélumrahé dianggo wong Jawa Tengahan.
# [[Basa]], basa sing dianggo wong Jawa TimuranWétanan utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning [[ngoko]] lan [[krama]], kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.
 
[[SeniKagunan]] budayaning Jawa TimuranWétanan iku diwiwiti saka [[budaya]] para [[tani]], sing asalé ora saka kraton. KesenianéKagunané asalé sokosaka rakyat lan dirasakaké akrab karo warga. WernanéWarnané senikagunan Jawa TimuranWétanan iki ya iku:
 
* [[Ludruk]]
* [[Wayang Jawa TimuranWétanan]]
* [[Tari Topèng Malangan]]
* [[Tayub Térob]]
* [[Tari Ngrémo]]
* [[Tari Beskalan Putri Malangan]]
* [[SeniKagunan Parikan]]
* [[Reog|Reog Panaraga]]
* [[Karapan Sapi]]
348.872

besutan