Sidang Istimewa MPR: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
ganti isi, replaced: ananging → nanging (4), Ananging → Nanging
c (→‎Sidang Istimewa MPRS 1967: clean up, replaced: sepisan → sapisan using AWB)
(ganti isi, replaced: ananging → nanging (4), Ananging → Nanging)
 
'''Sidang Istimewa MPR''' inggih punika sidang ingkang dipuntindakaken déning [[Majelis Permusyawaratan Rakyat]] [[Indonésia]] saking panyuwunipun [[Dewan Perwakilan Rakyat]] utawi Sidang Tahunan Majelis kanggé nyuwun lan mbiji asiling pertanggungjawabanipun [[Présidhèn Indonésia|Présidhèn]] saking lampahing putusan Majelis.<ref>[http://www.hukumonline.com/berita/baca/hol259/pah-ii-menyepakati-rantap-perubahan-tatib-mpr- ''PAH II Menyepakati Rantap Perubahan Tatib MPR'', dipunundhuh saking Situs HukumOnline]</ref> Sidhang punika dipunadani manawi présidhèn dipunanggep sampun nglanggar [[Undang-Undang Dasar 1945]] lan nyimpang saking [[GBHN]], ingkang salajengipun laporan tanggel jawabipun badhé dipuntindakaken wonten ing SIdang Istimewa, ingkang padatanipun ngarah wonten ing kupiya nglengseraken jabatanipun.
Sasampunipun maujud lan dipunlampahaken UU 27 Tahun 2009 pasal 184 ayat 4 ngengingi [[MPR]], [[DPR]], [[DPD]], lan [[DPRD]], ''pemakzulan'' badhé sah manawi dipunsarujuki déning tigang sak pro sekawan saking anggota MPR, anangingnanging sarat kasebat dipunbatalaken malih déning [[Mahkamah Konstitusi]].<ref>[http://news.detik.com/read/2011/01/15/074449/1547011/10/pemakzulan-presiden-tak-mudah-meski-ada-putusan-mk?nd771108bcj ''Pemakzulan Presiden Tak Mudah Meski Ada Putusan MK'', dipunundhuh saking situs detik]</ref>
 
==Sajarah==
Indonésia sampun ngalami ping bola-bali Sidang Istimewa. Asilipun inggih arupi lengseripun kalungguhan Predidhen ingkang nembé njabat utawi boten. Wonten ugi Sidang Istimewa ingkang asilipun netepaken kanggé nindakaken [[pemilu]] langkung rikat, inggih punika nalika taun [[1998]].
===Sidang Istimewa MPRS 1967===
Sidang Istimewa majelis ingkang sapisan dipunadani ing taun [[1967]] sasampunipun wonten prastawa [[Gerakan 30 September]] ingkang njalari [[Soekarno]] kecalan kapitadosan saking masarakat lan dipunanggep boten saged ngendhalekaken kaamanan sasampunipun pidhato tanggel jawabipun ing ngajeng MPRS, [[Nawakarsa]], dipunwaosaken. [[MPRS]] ing wekdal punika nyuwun Sukarno kanggé ndandosi pidato tanggel jawabipun ing Sidang Umum MPRS, ingkan dipunrespon déning Sukarno kanthi pidato ''Pelengkap Nawakarsa''. AnangingNanging pidhato tanggel jawab punika dipuntolak malih lan akhiripun dipunputusaken biih ing tanggal [[7 Maret]] 1967 badhé dipunadani sidang Istimewa MPRS.<ref>[http://www.tempo.co.id/ang/min/02/05/utama7.htm ''Saat-saat Jatuhnya Presiden Soekarno: Perjalanan Terakhir Bung Besar'', dipunundhuh saking Situs Tempo]</ref>
Sasampunipun Sidang Istimewa punika, Sukarno dipuncopot saking jabatanipun dados Présidhèn lan dipungantosaken déning [[Soeharto]] dados Pejabat Présidhèn.
===Sidang Istimewa MPR 1998===
Sidang Istimewa punika dipunadani ing tanggal 10-13 November 1998<ref>[http://www.ut.ac.id/html/suplemen/adne4112/w3_8_2.htm ''Sistem Pemilihan Umum di Indonésia'', dipunundhuh saking situs Universitas Terbuka]</ref> sasampunipun pidato ngunduraken diri Soeharto ing tanggal [[23 Mèi]] [[1998]] dipunwaosaken. Ing wiwitanipun, Soeharto ngandharaken bilih piyambakipun boten badhé nyalonaken malih dados présidhèn, anangingnanging piyambakipun kepilih malih wonten ing pemilu Maret 1998. Sasampunipun kathah manéka warna demonstasi, haruhara lan kekacauan pulitik, ékonomi, lan militèr, akhiripun Soeharto mutusaken mundur lan dipungantosaken déning wakilipun [[Bacharuddin Jusuf Habibie|Habibie]].<ref>[http://nasional.kompas.com/read/2010/05/23/06441279/Habibie.Merasa.seperti.Dihipnotis ''Habibie Seperti Dihipnotis'', dipunundhuh saking situs Kompas]</ref> Sidang istimewa punika mutusaken kanggé dipunbetahaken pemilu dipunajokaken wekdalipun ingkang badhé dpunadani ing taun [[1999]].
===Sidang Istimewa MPR 1999===
Sidang Istimewa pada taun 1999 dipunadani kanthi agenda pidato tanggel jawabipun Habibie ingkang dados présidhèn ing tanggal [[14 Oktober]] 1999. Asiling pidato tanggel jawabipun dipuntolak ing tanggal 20 Oktober 1999<ref>[http://www.economist.com/node/251525 ''New Leader, New Indonésia?'', dipunundhuh saking situs The Economist]</ref>, anangingnanging boten njalari Habibe dipunlengseraken, anangingnanging Habibie ngandharaken bilih piyambakipun boten badhé nyalon dados présidhèn malih. Ing pungkasanipun, fraksi [[Parte Golkar]], ngalihaken dhukunganipun dhateng [[Abdurrahman Wahid]], ingkang salajengipun dados présidhèn kaping sekawan Indonésia..<ref>[http://www.suarakarya-online.com/news.html?id=155883 ''Mengapa Habibie Tak Mau Dicalonkan Jadi Presiden?'', dipunundhuh saking situs Suara Karya Online]</ref>
==Cathetan suku==
{{Reflist}}
352.737

besutan