Tokyo: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: arupi → wujud (3)
(→‎top: ganti isi, replaced: maknanipun → tegesipun)
(ganti isi, replaced: arupi → wujud (3))
Watawis 12 yuta sing ndunungi manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah saubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika punjer pulitik, ékonomi, budaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan pura [[kaisar Jepang]] lan kursi pamaréntahan nagari, sisan minangka punjer bisnis lan finansial utami tlatah [[Asia Wétan]].
 
Tokyo gadhah sakedhik gedhong pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi [[lindhu]]. Wangunan di Tokyo kathahipun arupiwujud apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kulawarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi [[Transportasi di Tokyo|sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya]], lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.
 
Tokyo kanthi harafiah tegesipun "ibukitha wétan" wonten ing [[basa Jepang]], kosok balèn kaliyan ibukitha lami ingkang wonten ing kilèn, [[Kyoto]], ingkang dipunnamikaken "saikyo", utawi "ibukitha kilèn" ing [[abad ke-19]]. Ngantos taun [[1870-an]], Tokyo dipunwastani "[[Edo]]". Nalika punjer kekaisaran pindhah saking Kyoto dhateng Edo, naminipun lajeng dipun-gantos.
 
== Géografi ==
Prefektur Tokyo dipunpérang dados Dharatan dan kapuloan. Pérangan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn [[Lempongan Tokyo]], watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan [[Prefektur Chiba]] ing sisih wétan, [[Prefektur Yamanashi]] ing kilèn, [[Prefektur Kanagawa]] ing kidul, lan [[Prefektur Saitama]] ing sisih lèr. Kepuloanipun arupiwujud [[Kepulauan Izu]] lan [[Kepulauan Ogasawara]], manjang watawis 1.000 km ka [[Samudra Pasifik]].
 
=== Distrik kutha/laladan pemilihan ===
Prefektur Tokyo gadhah [[23 dhistrik kusus]] ingkang arupiwujud:
[[Gambar:Shibuya tokyo.jpg|thumb|right|210px|[[Shibuya]], punjer budaya rumaja Jepang, gadhah penyeberangan umum paling sibuk sadonya, ing ngajengipun [[Hachiko|Hachikō]] stasiun Shibuya.]]
{|
348.872

besutan