Ènzim: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi (2), sing → kang (6)
c (→‎top: clean up, replaced: protein → protéin using AWB)
(→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi (2), sing → kang (6))
[[Gambar:Purine Nucleoside Phosphorylase.jpg|thumb|Modhèl komputer enzim nukleosida purin fosforilase]]
{{Biokimia sidebar}}
'''Ènzim''' iku siji utawa sapérangan gugus [[polipeptida]] ([[protéin]]) kang duwé fungsi minangka [[katalis]] (senyawa kang nyepetaké prosès réaksi tanpa entèk ngréaksi) ing sawijining [[réaksi kimia]]. Carané kerja enzim ya iku nèmpèl ing sanjaban [[molekul]] dat-dat kang lagi réaksi lan kanthi mangkono nambah cepeting prosès réaksi. Panyepetan dumadi amargi enzim ngedhunaké [[ènergi pangaktifan]] kang banjur nggampangaké dumadiné réaksi. Sabagéyan gedhé enzim kerja kanthi cara khas, kang ateges saben jinis enzim mung bisa kerja ing samacem [[senyawa kimia|senyawa]] utawa [[réaksi kimia]]. Iki amarga bédaning [[struktur kimia]] saben enzim singkang sifaté tetep. Minangka conto, enzim [[α-amilase]] mung bisa dipigunaaké ing prosès pangrombakan [[pathi]] dadi [[glukosa]].
 
Perkara singkang gegandhèngan karo enzim disinaoni ing '''enzimologi'''. Ing donya pendhidhikan dhuwur, [[enzimologi]] ora disinaoni dhéwé minangka sajurusan dhéwé nanging sagunggungan program studi maringaké mata kuliah iki. [[Enzimologi]] mliginémligi disinaoni ing [[kadhokteran]], [[èlmu pangan]], tèknologi pangolahan pangan, lan cawang-cawang èlmu [[tetanèn]].
 
Kerja enzim diprabawai déning sapérangan faktor, mliginémligi ya iku [[substrat]], [[suhu]], [[kaasaman]], [[kofaktor]] lan [[inhibitor]]. Saben enzim merlokaké suhu lan [[pH]] (tingkat kaasaman) optimum kang béda-béda amarga enzim iku [[protèin]], kang bisa ngalami owah-owahan wangun yèn suhu lan kaasamané owah. Ing sanjabaning suhu utawa pH singkang selaras, enzim ora bisa kerja kanthi [[optimal]] utawa strukturé bakal ngalami karusakan. Iki bakal njalari enzim kèlangan fungsiné babar pisan. Kerja enzim uga diprabawai déning kofaktor lan inhibitor.
 
Saiki, enzim iku senyawa singkang umum dipigunaaké ing prosès [[prodhuksi]]. Enzim kang dipigunaaké lumrahé asalé saka enzim singkang diisolasi saka [[bakteri]]. Panggunaan enzim ing prosès prodhuksi bisa ngundhakaké èfisiènsi singkang bakal ngundhakaké cacahing prodhuksi.
 
== Uga delengen ==
352.737

besutan