Ludwig Wittgenstein: Béda antara owahan

14 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (7)
(→‎Asal-usul: ganti isi, replaced: Ananging → Nanging)
(ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (7))
[[Gambar:Wittgenstein2.jpg|ka|jmpl|Ludwig Wittgenstein rikala taun 1930]]
 
'''Ludwig Josef Johann Wittgenstein''' (dipunlafalaken [luːtvɪç ˈjoːzɛf ˈjoːhan ˈvɪtgənʃtaɪn], {{lahirmati|[[Wina]], [[Austria]]|26|4|1889|[[Cambridge, Cambridgeshire|Cambridge]]|29|4|1951}})<ref>http://global.britannica.com/EBchecked/topic/646252/Ludwig-Wittgenstein</ref> inggih punika salah satunggaling [[filsuf]] paling kagungangadhah prabawa wonten ing abad 20 lan kagungangadhah kontribusi ingkang ageng wonten ing [[filsafat basa]], [[filsafat matematika]]<ref>http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Mathematicians/Wittgenstein.html</ref>, lan [[logika]]. Piyambakipun kagungangadhah pamanggih bilih perkawis filsafat sajatosipun minangka perkawis basa.<ref>http://www.iep.utm.edu/wittgens/</ref>
 
Ludwig Wittgenstein minangka filsuf ingkang miyos wonten ing [[Austria]] ingkang lajeng nglajengaken studinipun wonten ing [[Inggris]]. Karya wiwitanipun, [[Tractatus-Logico-Philosophicus]] kagungangadhah prabawa ingkang ageng sanget wonten ing obahan [[Lingkaran Wina]], mliginipun [[Ruldof Carnap]] lan [[Moritz Schick]].
 
Piyambakipun minangka satunggaling murid [[Bertrand Russell]], salah satunggaling [[filsuf]] [[Inggris]] ingkang kawéntar ing [[Universitas Cambridge]], ingkang kagungangadhah prabawa ageng sanget wonten ing pandangan ing ngajeng. Wittgenstein mulang wonten ing [[Trinity College, Cambridge]] lan dumugi pungkasaning gesang dumunung wonten ing kutha punika.
 
== Asal-usul ==
 
== Paham ==
Wittgenstein inggih punika panulis ''[[Tractatus Logico-Philosophicus]]'' ingkang minangka sumber inspirasi kaum [[logis-positivis]] wonten ing bab analisis antawising pernyataan ingkang kagungangadhah makna kaliyan pernyataan ingkang boten kagungangadhah makna. Piyambakipun ngandharaken punika lumantar téyori pemaknaan ingkang dipunkenal minangka ''téyori gambar''. Wonten ing karya salajengipun, ''Philosphical Investigations'', piyambakipun ngoreksi pamanggih wiwitanipun wonten ing bab ''Tractatus'' lan langkung nengenaken pendekatan holistik-praktis wonten ing pendekatan tumrap perkawis basa. Pamanggih punika mangaruhi para [[filsuf]] ingkang nganut [[paham]] ''ordinary language philosophy'', kados déné [[Gilbert Ryle]].<ref>http://www.philosophypages.com/ph/witt.htm</ref>
 
== Karya ==
352.737

besutan