Anggur (ombèn-ombèn): Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎top: dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara using AWB)
[[Gambar:Red_Wine_GlassRed Wine Glass.jpg|160px|thumb|Segelas anggur merah]]
'''Anggur''' (utawa populèr ingaran ing [[basa Inggris]]: '''''wine''''') iku ombènan ngandhut alkohol kang digawé saka sari [[anggur]] jinis ''Vitis vinifera'' kang lumrahé mung tuwuh ing area 30 hingga 50 drajat lintang lor lan kidul. Ombèn-ombèn ngandhut alkohol kang digawé saka sari buah liya kang kadar alkoholé antara 8% nganti 15% lumrahé diarani anggur woh-wohan (''fruit wine'').
 
Anggur digawé liwat prosès [[fermentasi gula]] kang ana ing jero woh anggur. Ana sawatara jinis ombènan ya iku, ''Red Wine'', ''White Wine'', ''Rose Wine'', ''Sparkling Wine'', ''Sweet Wine'', lan ''Fortified Wine'':
* '''''Red Wine''''' iku angur kang digawé saka woh anggur abang (''red grapes''). Sawetara jinis anggur abang kang misuwur ing kalangan peminum wine ing Indonésia ya iku : merlot, cabernet sauvignon, syrah/shiraz, lan pinot noir.
* '''''White Wine''''' ya iku anggur kang digawé saka woh anggur putih (''white grape''). Sawetara jinis anggur mau kang misuwur ya iku : chardonnay, sauvignon blanc, semillon, riesling, dan chenin blanc.
* '''''Rose Wine''''' ya iku anggur kang wernané jambon kang digawé saka woh anggur abang nanging kanthi prosès ekstraksi warna kang luwih rikat dibandingké karo prosès ekstraksi ''Red Wine''. Ing laladan Champagne, tembung ''Rose Wine'' ngrujuk marang campuran antara ''White Wine'' lan ''Red Wine''.
* '''''Sparkling Wine''''' ya iku anggur kang ngandhut akèh gelembung karbon dioksida. ''Sparkling Wine'' kang paling misuwur ya iku ''Champagne'' saka Prancis., Mungmung ''Sparkling Wine'' kang digawé saka anggur kang asalé saka désa Champagne ing kana kang olèh diwènèhi label Champagne.
* '''''Sweet Wine''''' ya iku anggur kang isih akèh ngandhut gula sisa kasil fermentasi (''residual sugar'') saénggasahéngga rasané dadi legi.
* '''''Fortified Wine''''' ya iku anggur kang ngandhut alkohol luwih dhuwur, watara 15% nganti 20.5%). Kadar alkohol kang dhuwur iki amarga anané tambahan ''spirit'' ing prosès panggaéné.
 
Naraguna anonim