Betula pendula: Béda antara owahan

129 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
c
ganti tembung, replaced: kayata → kaya ta (2) using AWB
c (ganti tembung, replaced: kayata → kaya ta (2) using AWB)
[[File:Breza na jesen.jpg|thumb|right|upright|Wit Birch ing musim gugur]]
[[File:Betula pendula winter.jpg|thumb|right|upright|Wit Birch ing musim adhem]]
Ana telung subspésiés saka wit birch pérak kang bisa ditampa sacara umum:<ref name="iucnredlist.org">{{Cite web|url=https://www.iucnredlist.org/en|title=The IUCN Red List of Threatened Species|website=IUCN Red List of Threatened Species|access-date=2020-01-13}}</ref>
 
# Betula pendula subsp. pendula - Éropa lan sisih wétan menyang Asia tengah
# Betula pendula subsp. szechuanica (C.K.Schneid.) Ashburner & McAll. - Ing China sisih kulon, saka Qinghai lan Gansu nganti Yunnan lan tenggara Xizang, dirawat déning sawetara ahli botani minangka Betula szechuanica.<ref name=":0" />
 
B. pendula dibédakaké saka B. pubesensens, wit birch Éropa liyané kang umum, amarga ora duwé wulu, pucuk wulu (wulu lan tanpa kutil ing birch duwéné wulu alus), godhongé bentuké kaya endhog, duwéni grigi, lan kulit kang wernané putih kasebar ing godhong-godhongan ing "celah<nowiki>''</nowiki> ireng kang sumebar (grayer, rada retak, ing ngisor wit birch). Bisa uga dibédakaké sacara sitologi, birch perak diploid (kanthi rong kromosom), déné birch downy yaiku tetraploid (papat set kromosom). Hibrida ing antarané kaloro dikenal, nanging arang banget, lan dadi triploid. Loro iku duwé prabédan ing syarat-syarat habitat, ing birch pérak ditemokaké ana ing lemah garing, wedhi. Yén wit birch kang ana wuluné aku habitaté ana ing lemah teles lan lemah kayatakaya ta lemah lempung lan lemah pit. Birch pérak uga nuntut panas kang luwih akéh ketimbang birch kang ana wuluné kang penting ing bagéan kang adhem ing Éropa. Akéh ncathetan kang nyatakaké Amerika Lor kang nganggep rong spesies kasebut minangka konspiratif (lan nyebabaké kebingungan kanthi gabung karo jeneng alternatif 'white birch', karo jeneng ilmiah B. pendula kanggo spésiés liyané), nanging dianggep spésiés kang beda ing saindenging Éropa.<ref name=":1">{{Cite web|url=https://treesforlife.org.uk/into-the-forest/trees-plants-animals/trees/birch/|title=Birch tree facts, information and mytholgoy|website=Trees for Life|language=en-GB|access-date=2020-01-13}}</ref>
 
Saperangan jinis B. pendula ora ditampa manéh, kalebu ''B. pendula'' var. ''carelica'', ''fontqueri'', ''laciniata'', ''lapponica'', ''meridionalis'', ''microlepis'', lan ''parvibracteata'', uga ''Betula pendula'' f. ''bircalensis'', ''crispa'', lan ''palmeri''. Sinonim liyané kalebu ing ngisor iki:<ref name=":2">{{Cite web|url=http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:295174-1|title=Betula pendula Roth|last=|first=|date=|website=Plants of the World Online|archive-url=|archive-date=|dead-url=|access-date=2020-01-13}}</ref>
* ''Betula cycoviensis'' <small>Steud.</small>
* ''Betula ellipticifolia'' <small>V.N.Vassil.</small>
* ''Betula etnensis'' <small>Raf.</small>, sometimes spelled ''B. aetnensis''<ref>{{Cite web|urlname=https://www."iucnredlist.org"/en|title=The IUCN Red List of Threatened Species|website=IUCN Red List of Threatened Species|access-date=2020-01-13}}</ref>
* ''Betula ferganensis'' <small>V.N.Vassil.</small>
* ''Betula fontqueri'' <small>Rothm.</small>
Birch pérak duwé kanopi mbukak kang ngidini cahya mlebu akéh nganti tekan lemah. Iki ngidini macem-macem lumut, suket, lan tanduran kang bakal tuwuh ing ngisor, uga bakal narik kawigatén gegremetan. Tanduran kembang kang asring ditemokaké ing kayu birch kalebu primrose (Primula vulgaris), violet (Viola riviniana), bluebell (Hyacinthoides non-scripta), anemon kayu (Anemone nemorosa), lan sorrel kayu (Oxalis acetosella). Pokok cilik kang tuwuh ing lantai alas kalebu blaeberry (Vaccinium myrtillus) lan cowberry (Vaccinium vitis-idaea). Manuk kang ditemokaké ing alas kayu birch kalebu klafin, pipit wit, warowler, nightingale, robin, woodcock, redpoll, lan woodpecker ijo.<ref name=":1" />
 
Pang wit birch pérak ngemot gegremetan amarga akéh pang garing. Pang garing iki ana <nowiki>''</nowiki>witch's brooms<nowiki>''</nowiki>, kang disebabaké jamur Taphrina betulina. Wit-witan lawas asring dipaténi déning Piptoporus betulinus jamur lan pang kang ujug-ujug ana ing lemah. Wit iki biasané tuwuh karo jamur mycorrhizal Amanita muscaria amarga simbisosis mutualisme. Iki diterapaké kanggo lemah asam utawa lemah kang ora subur. Associates mycorrhizal liyané kalebu Leccinum scabrum uga Cantharellus cibarius.<ref name=":1" /> Ana manéh mycorrhiza, anané mikrofauna ing lemah mbantu tuwuh wit, amarga nambah mobilisasi gizi.<br />
 
== Kagunan ==
[[File:HAZELIUS(1881) Vol.1, Abb.9, p037.jpg|thumb|Sepatu kasut tradhisional Finlandia ditenun saka kulit kayu birch]]
Birch pérak digunakaké kanggo obat tradhisional minangka diuretik lan dianggep migunani kanggo perawatan tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, kelemon, asam urat, watu ginjel, nephritis, cystitis, gangguan pencernaan, lan penyakit pernapasan. Kanggo tujuwan kasebut, godogan saka kulit utawa godhongé bisa digunakaké. Sakliyané iku, birch pérak digunakaké kanggo marikaké penyakit, ngilangi rasa nyeri, lan ngobati inflamasi uga infeksi kulit kayatakaya ta ekzema lan psoriasis.<ref name=":2" />
 
Sisih njaba saka kulit utawa godhong nganti 20% ngemot betulin. Komponen utama ing minyak esensial tunas yaiku α-copaene (~ 10%), germacrene D (~ 15%), lan δ-cadinene (~ 13%). [26] Uga ana ing babakan yaiku bahan-bahan triterpene liyané kanggo anti-radhang, antivirus, lan anti-kanker.<ref>{{Cite web|url=https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284392-identification-and-isolation-of-pharmacologically-active-triterpenes-in-betuale-cortex-betula-pendula-roth-betulaceae/|title=Identification and Isolation of Pharmacologically Active Triterpenes in Betuale Cortex, Betula Pendula Roth., Betulaceae|last=E|first=E. Kovac-Besović|last2=K|first2=Durić|date=2009|website=Bosnian journal of basic medical sciences|language=en|pmid=19284392|archive-url=|archive-date=|dead-url=|access-date=2020-01-13|last3=Z|first3=Kalodera|last4=E|first4=Sofić}}</ref><br />
 
== Rujukan ==
352.737

besutan