Kreteg Suramadu: Béda antara owahan

2.283 bèt wis ditambahake ,  12 taun kepungkur
+
(+gambar saka situs presidensby.info)
(+)
 
'''Kreteg Suramadu''' iku jeneng kreteg sing nggandhèngaké [[Surabaya]], [[Pulo Jawa|Jawa]] karo [[Kabupaten Bangkalan|Bangkalan]], [[Pulo Madura|Madura]]. Kreteg iki wis suwé direncanakaké lan dibangun. Kreteg iki rampung dibangun ing taun [[2009]], lan diresmèkaké déning Presiden RI [[Susilo Bambang Yudhoyono]] ing tanggal 10 Juni 2009. Kreteg sing dawané 5,4 kilomèter iki dadi kreteg sing dawa dhéwé ing [[Indonesia]].
 
== Konstruksi ==
Kreteg Suramadu iku gabungan saka telung jinis kreteg sing dawané 5.438 mèter lan ambané kurang luwih 30 mèter. Kreteg iki nyediakaké patang lajur rong arah sing saben lajur ambané 3,5 mèter lan rong lajur darurat sing ambané 2,75 mèter. Kreteg iki uga nyediakaké lajur khusus kanggo pengendara sepédah montor ing saben sisih jaba kreteg <ref name=mb>{{cite web|url=http://www.suramadu.com/desain/main-bridge.html|title=Desain main bridge|publisher=Suramadu.com|accessdate=26 Mei 2009}}</ref><ref>{{cite web|url=http://prayudi.wordpress.com/2009/03/31/jembatan-suramadu/|title=Jembatan Suramadu|accessdate=26 Mei 2009}}</ref>.
 
=== Dalan layang ===
Dalan layang utawa ''Causeway'' dibangun kanggo ngubungaké konstruksi kreteg karo dalan dharat liwat perairan cethèk. Dalan layang iki dumadi saka 36 bentang sing dawané 1.458 mèter ing sisih Surabaya lan 45 bentang sing dawané 1.818 mèter ing sisih Madura.
 
Dalan layang iki migunakaké konstruksi penyangga PCI sing dawané 40 meter saben bentangan ysig disangga pondhasi pipa waja kanthi dhiamèter 60 cm <ref>{{cite web|url=http://www.suramadu.com/desain/causeway.html|title=Desain causeway|publisher=Suramadu.com|accessdate=26 Mei 2009}}</ref>.
 
=== Kreteg penghubung ===
Kreteg penghubung utawa ''Approach bridge'' ngubungaké kreteg utama karo dalan layang. Kreteg dumadi saka loro bagéan sing dawané saben bagéan 672 mèter.
 
Kreteg iki migunakaké konstruksi penyangga beton kothak dawané 80 mèter saben bentangan kanthi 7 bentangan saben sisi sing ditopang pondhasi penopang dhiamèter 180 cm <ref>{{cite web|url=http://www.suramadu.com/desain/approach-bridge.html|title=Desain approach bridge|publisher=Suramadu.com|accessdate=26 Mei 2009}}</ref>.
 
=== Kreteg utama ===
Kreteg utama utawa ''Main bridge'' dumadi saka telung bagéan yaiku rong bentangan samping dawané 192 mèter lan sak bentangan utama dawané 434 mèter.
 
Kreteg utama migunakaké konstruksi ''cable stayed'' sing ditopang déning menara kembar sing dhuwuré 140 mèter. Lantai kreteg migunakaké konstruksi komposit kandelé 2,4 mèter <ref name=mb/>.
 
Kanggo ngakomodasi pelayaran kapal segara sing ngliwati [[selat Madura]], kreteg iki duwé ruang bébas dhuwuré 35 mèter saka lumahing segara <ref name=mb/>.
 
==Rujukan==
78.625

besutan