RNA: Béda antara owahan

1.327 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
==Bentenipun RNA saha DNA==
bentenipun ingkang langkung utami antawis DNA saha RNA inggih menika menawi ingkang kantun menika nggadhahi gendhis (gula) ingkang benten, inggih menika [[ribosa]]<ref name="RNA1"/>. RNA untaianipun tunggal (boten kados DNA ingkang untaianipun ganda) saha nggadhahi [[urasil]] (U), bukan [[timim]] (T) dados setunggal saking sekawan basa-nipun<ref name="RNA1"/>.</br>
Bukti ingkang kapisan kangge wontenipun ''[[asam ribonukleat duta'']]'' (ARNd) dipunangsal saking studi kaliyan [[bakteri]]<ref name="RNA1"/>. Wonten ing bakteria menika gen-gen boten pados nyata dipunpindahaken saking piranti-piranti penyintesa (pandamel) [[protein]]<ref name="RNA1"/>. Studi-studi lajeng wonten sel-sel [[eukariotik]] mastheaken menawi molekul-molekul RNA utawi ARN pancen bergerak saking [[nukleus]] ke [[sitoplasma]]<ref name="RNA1"/>. ARNd dipunbentuk menawi segmen DNA khusus, inggih menika setunggal gen, dados aktif<ref name="RNA1"/>.
 
 
 
 
 
==Translasi RNA==
'''Translasi RNA''' kedadosan wonten ing ribosom, proses menika kalampahan waonten tiga proses<ref name="RNA3">{{id}}Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.285-286</ref>.</br>
# Inisiasi
# Pemanjangan
# Terminasi
 
 
 
===Inisiasi===
Ribosom ngiketaken piyambakipun wonten ing situs inisiasi khusus wonten molekul mRNA<ref name="RNA3"/>. situs menika kawontenan ing nukleotida "lawan arus" saking kawiwitan pesenipun<ref name="RNA3"/>. Saklajengipun '''tRNA inisiator''' ingkang khusus ngiketaken piyambakipun wonten ing kodon (limrahipun AUG)ingkang miwiti saben pesen<ref name="RNA3"/>. Pangiketan kadadosan wonten situs ing ribosom ingkang dipunsebat situs P<ref name="RNA3"/>. Asam amino ingkang dipunbekta tRNA inisiator inggih menika metionin (utawi wonten ing bakteri, wujud termodifikasi secara [[kimia]] ingkang dipuntandai fMet)<ref name="RNA3"/>.
 
 
 
===Pemanjangan===
Molekul tRNA ingkang mampu berpasangan basa kaiyan kodon mRNA saklajengipun ngantos wonten situs ingkang langkung caket wonten ing ribosom<ref name="RNA3"/>. [[Asam amino]] sakderengipun (Met wonten ngajeng translasi) dipunrantai wonten ingkang nembe mlebet ngagem ikatan [[peptida]]<ref name="RNA3"/>. tRNA inisiator dipunbebasaken saking situs P saha ribosom nggeseraken setunggal kodon arah arus<ref name="RNA3"/>.
 
 
302

besutan