Mi: Béda antara owahan

72 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.1) (bot Mengubah: id:Mi (makanan))
 
 
'''Mi''' utawa '''mie''' yaiku salah sawijining panganan paling populermisuwur ing [[Asia]], khususekususe ing Asia Wetan lan Asia Tenggara. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawe ing [[Cina]] nalika jaman pamarintahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mie nyebar menyangtekan [[Jepang]], [[Korea]], [[Taiwan]] lan negara-negara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Eropa]]. Miturut buku-buku sejarah, ing [[Eropa]], mie mulai dikenal sakwise [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[Eropa]], mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
SakjaneSejatine seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Timur Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Persia]]. Asale, mie diproduksi kanthi manualmanuwal, nembe taun 700-an ana mesin kanggo nggawe mie sing ukurane cilik nganggo alat mekanik. T.Masaki tahun 1854 bisa nggawe mesin kanggo nggawe mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akeh perkembangan, kaya ing [[Cina]] mulai diproduksi mie instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">{{id}}[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jenis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Aneka JenisJinis-jinis Mie==
*Mie Seger, yaiku mi kang wis ora ngalami pengolahanpangolahan lanjutan. BiasaneBiyasane mung tahan sedina amarga kandhutan banyunebanyu kang dhuwur, yaiku 35%. Mi segersseger biasanebiyasane kanggo nggawe [[mi ayam]].
*Mie Teles, yaiku mi kang didol jroning kahanan teles. Kandhutan banyune dhuwur tekan 52% mula mung tahan 40jam.
*Mie Garing utawa mi [[ndhogendhog]], amarga proses nggawene ditambahi ndhogendhog utawa glepung ndhogendhog. Bisa tahan suwe amarga kandhutan banyune mung 13%, biasa digawe bahan kanggo nggawe mi goreng..
*Mie instan, mi kang paling ppopulerpmisuwur, amarga praktis lan tahan luwih suwe. Kandhutan banyune mung 5-8%. BiasaBiyasane digawe mi godhog utawa mi gorengggoreng.<ref name="internet 3">{{id}}[http://books.google.co.id/books?id=jFDR8t-WGVYC&pg=PR2&lpg=PR2&dq=sejarah+dan+aneka+jenis+mie&source=bl&ots=sgDAr8bfMc&sig=W3qm35LPoVrh6pIOolTN8d1OZCI&hl=id&ei=zSeSTu-9BISurAfG1ayjAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAjgK#v=onepage&q&f=false] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
 
==Komposisi Mie==
Komposisi bahane yaiku glepung terigu, banyu, ndhogendhog, uyah lan banyu awu utawa banyu ki kanggosupaya pengenyalbisa kenyal. <ref name="internet 4">{{id}}[http://bos-mieayam.com/?pg=articles&article=64326] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Cara Nggawe Mie==
Proses nggawe sing kapisananan yaiku kabeh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. Banjurya adonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. Sakwise iku adonan dibentuk utawa diiris sesuai karo jenisjinis mie singkang arep digawe.<ref name="internet 5">{{id}}[http://mie-web.tripod.com/aneka%20mie.htm] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
 
==Jenis-jenise Mie==
*Cellophane noodles utawa suun. Suun digawe saka campuran glepung kenthang lan glepung kacang ijo. Mie jenis iki teksture amohempuk banget, cocok kanggo olahan sop, suun goreng utawa kanggo isi [[pastel]]. Suun didol garingan, direndem jroning banyu panas nganti lembut lan suun wis siapsiyap diolah.
*Mie ndhog, digawe saka glepung terigutrigu jenis ''hard wheat'' lan akeh nganggo ndhogendhog. BiasaneBiyasane didol garingan kanthi bentuk bunder utawa gepeng.
*Hokkien Noodles utawa mie Hong Kong. Bentuke kaya mie ndhogendhog, bunder, lan alus. BiasaneBiyasane didol kondhisikkanthi kaanan teles jroning kemasanwadhah kedapkang kedhap udara. Mie ini sangatiki cocok untukdogawe dibuatmie miegorenggoreng atau mie rebusgodhog.
* [[Ramen]] utawa mie kriting Cina. Didol jroning kondisikaanan garing ing wadhah mie instan. Cocok diolah dadi mie goreng utawa mie godhog.
*[[Rice stick noodles]] utawa [[kwetiau]], digawe saka glepung beras lan banyu. Ing pasaran didol garing lan teles. Kwetiau cocok kanggo digawe kwietiau goreng utawa godhog.
*[[Somen noodles]] asalaeasale saka [[Jepang]], digawe saka glepung gandum lan minyaklenga. Teksture alus lan rasane gurih. Somen didol garingan, bentuke kaya sada, cocok kanggo masakan Jepang kang digodhog.
*[[Soba noodles]] utawa mi Jepang. Bentuke kaya [[mie somen]] nanging wernane klawu utawa ijo tuatuwa (ngandhut sari teh ijo), biasane didol garingan lan cocok kanggo didadekake mi godhog.
*[[Rice Vermicelli]] utawa [[bihun]], digawe saka glepung beras, wernane putih bersihresik lan teksture alus, gampang mateng dadi ora perlu digodhog. Cukup direndhemdikum ing banyu panas. BiasaneBiyasane didol garingan dibungkus plastik. Cocok kanggo soup lan bihun goreng.
*[[Mie shoa]], asale saka [[Cina]]. digaweDigawe saka glepung beras, wernane putih lan gampang mateng, Cocok kanggo masak sop lan misoa goreng.
*[[Wonton]] utawa [[kulit pangsit]]. Didol telesan dibungkus plastik. Bentuke segi papat,biasane biyasane diolah kanthi macem-macem isi, bisa dikukus, di godhogdigodhog utawa digoreng.<ref name="internet 6">{{id}}[http://www.kaskus.us/showthread.php?t=1326001&page=2] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Kandungan Gizi==
Jroning 100 gr mie kering ngandhungngandhut 338 Kal, protein7.6g, lemak 11.8g, karbohidrat 50.0g, mineral 1.7mg lan kalsium 49 mg. Saka kandungan gizine, kandungan kalori saka mie mung sithik dadi cocok kanggo wong kang lagi diet.<ref name="internet 6"/>
 
==Tips Ngolah Mie==
*Menawa tuku mie jroning kemasan, gatekake tanggal kedaluarsane, kawutuhan kemasanewadhah lan nomor register saka POM.
*Godhog mie garing singkanthi suwe lan umebumub, wektune sawetara 4-5 menit.
*Mie teles akeh kandhutan banyune saengga gampang rusak. Jenis iki mung tahan sedina, sakluwihe, kualitas rasa, tekstur, lan hygiene bakal mudhun.
*Aja nggodhog utawa masak mie kesuwen amarga teksture bakal amogrusak lan ora kenyal maneh.<ref name="internet 6"/>
 
==Cathetan Suku==