Obat: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  8 taun kepungkur
-{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
(-{{inuseuntil|31 Juli 2011}})
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Bextra.jpg|thumb|250 px|obat bentuk kapsul]]
 
'''Obat''' yaiku barang utawa zat[[dat]] kang bisa digunakédipigunaké kanggo tamba [[penyakit]], ngilangaké gejala penyakit,lan ngowahi prosesprosès [[kimia]] ing awak.<ref name="internet1"/>
Obat yaikuiku bahan utawa campuran bahan-bahan kang digunakédipigunaké kanggo kanggo netepaké [[diagnosis]], ncegahnyegah, ngurangi, lan nambani penyakit utawa gejala penyakit, [[tatu]] lan [[awak]] kang ora normal.<ref name="internet1"/> Saliyané iku obat uga kena kanggo nggawé awak saya endah umpamané obat [[tradhisional]].<ref name="internet1"/>
 
 
Ing [[Amérika SerikatSarékat]], obat digawé déning [[prusahaan farmasi]] utawa [[farmasi]] kang tuku obat saka [[prusahaan]] farmasi.<ref name="internet2"/> Farmasi uga kena nyediakaké obat kanthi cara langsung tumpraptumrap [[pasienpasièn]] nalikayèn obat iku bisa aman nalika dianggo [[pasien]]pasièn dhéwé utawa diwénéhidiwènèhi resep kanthi [[preskripsi medis|preskripsi]] kang digawé [[dhokter]].<ref name="internet2">{{id}}[http://medicastore.com/ medicastore.com](dipunundhuh tanggal 3 Juli 2011)</ref>
Nalika lagi sepisanan dipasaraké, obat nduwéninduwèni rega kang larang, ananging [[asuransi]] [[kaséhatan]] bisa dianggo ngénthéngakéngènthèngaké béaya.<ref name="internet2"/> Nalika [[patenpatèn]] salah sawijiné obat wis entékentèk, [[obat generik]] digawé lan didistribusikakédidistribusèkaké karodéning prusahaan saingan kang nyebabaké regané dadi murah.<ref name="internet2"/> Obat kang ora mbutuhaké [[preskripsi]] saka [[medis]] profesional dikenal kanthi jeneng obat [[OTC]] (bahasabasa Inggris: ''Over the Counter'', kang tegesé ing kasir).<ref name="internet2"/> Obat jinis iki kena didol ing [[toko]] biyasa.<ref name="internet2"/>
 
Ing [[Indonésia]], obat kang larang regané luwih akéhakèh cacahé, iki amarga larangé béaya pemasaran kang ditanggung karodéning prusahaan [[farmasi]], khususé kanggo obat ''ethical''. <ref name="internet2"/>
Obat bisa dituku ing [[apoték]], [[puskésmaspuskesmas]], [[toko obat]] lan tenaga medis.<ref name="internet2"/>
 
== Klasifikasi ==
Obat bisa diklasifisikaké kanthi akéhakèh cara, kanthi cara mekanisme aksi, éfékèfèk lan status (legal apa ora legal).<ref name="internet1"/>Jinisé obat iki kayata <ref name="internet1">{{id}}[http://www.spesialis.info/ spesialis.info](dipunundhuh tanggal 3 Juli 2011)</ref>
* [[Analgesik]] obat kanggo ngilanakéngilangaké rasa lara
** Non-NSAID [[antipiretik]]
*** [[Acetaminophen]] (uga diarani kanthi jeneng [[parasetamol]], obat iki bisa nyebabaké [[lever]] yén digunaké kanthi cara kronik.
*** [[Aspirin]] utawa ASA (acetylsalicylic acid), kang diarani antipiretik
*** [[Ibuprofen]] uga diarani Advil, Motrin, Nuprin and Brufen
** [[Opioids]], [[narkotik]] kanggo ngilangaké rasa lara kang kuwat. Obat iki bisa nyebabaké ketagihan. Obat iki digunakaké kanggo obat rekreasirékréasi amarga nduweni éfék [[euphorik]].
*** [[Opiates]]
**** [[Morphine]]
78.624

besutan