Transformator: Béda antara owahan

2.134 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[GambarFile:TransformerPolemount-hightolow_smallersinglephase-closeup.jpg|thumb|left150px|250px|Transformator step-downTransfomator]]
'''Transformator''' utawa [[trafo]] yaiku alat kang digunakake kanggo ngunggahake utawa midunake tegangan bolak-balik ([[AC]]).<ref name="internet1">[http://soerya.surabaya.go.id/AuP/e-DU.KONTEN/edukasi.net/SMP/Fisika/Transformator/], Kaunduh 18/10/12.</ref> Transformator kasusun saka 3 komponen yaiku: Kumparan pertama (primer) kang fungsine minangka input, Kumparan kapindo (skunder) kang funsine minangka output' lan inti wesi kang fungsine minangka nguwatake medan magnet kang dikasilake.<ref name="internet1" />
Tranformator kasusun dening [[inti]] wesi, [[kumparan primer]], lan [[kumparan sekunder]]. Pengertian transformator nduweni 2 [[terminal]] yaiku, [[terminal imput]] ana ing kumparan primer, lan [[kumparan output]] ana ing kumparan sekunder. Kanti trnsformator, [[generator]] ([[380 volt]]), saluran [[transmisi]] (([[150 volt isa kerja bebarengan ing [[teganggan]] kang beda.
wujud dasar saka pengertian transformator yaiku sepasang pucuk kang bageyan [[primer]] lan sepasang pucuk ing bageyan [[sekunder]]. Bageyan primer lan sekunder arupa [[lilitan kawat email]] kang ora sinanmbungan sacara [[elastis]]. Kaloro lilitan kawat iki dililetke ing salh sijine inti kang dijenengi [[trafo]]. Biasane inti pengertian transformator kasebut saka [lempengan]] wesi kang disusun dadi siji kang mbentuk teras wesi. Wondene trafo [[frekuensi]] dhuwur digunakake ing rrangkaian radio kang gunakake [[inti ferit]].
 
==Macem-macem Transformator==
==Catetan sikil==
[[Gambar:Transformer-hightolow_smaller.jpg|thumb|200px|Transformator step-down]]
#[[Transformator step down]] digunakake ing rangkaian [[elektronik]] kang tegangane endek.<ref name="internet2">[http://komponenelektronika.net/pengertian-transformator.htm], Kaunduh 19/10/12 .</ref> Trafo jenis iki ing bageyan primere dihubungke karo tegangan [[AC]] kayata [[220 volt]] mangka ing bageyan sekundere bakal ngetokake tegangan kang luwih endek.<ref name="internet2"/>
#[[Transformator step up]] yaiku walikane saka transformator ''step down'' kang digunakake kanggo ngunggahake [[tegangan listrik]] AC. Conto saka panggunaan ''transformator step up'' yiku ing rangkaian ''emergency light'' utawa [[lampu darurat]] kang empan nalika [[PLN]] mati lan [[UPS]] ing [[PC]]. Prinsip kerja tranformator ing tegngan [[DC]] (searah) kang asle saka [[battery]] diubah dadi tegangan ''AC'' [[bolak-balik]] banjur diunggahake dadi 220 volt dening trafo sahingga isa empan ing wektu lampu utawa''PC'' nalika ''PLN'' mati.<ref name="internet2"/>
#Jenis-jenis transformator kang liya yaiku [[trafo OT]] (''Output Trafo'') lan [[IT]] (''Input Trafo''). Trafo jenis iki akeh digunakake ing peralatan [[audio]].<ref name="internet2"/>
 
 
==Cathetan Sikil==
{{reflist}}
 
== LihatDelengan pulaUga ==
* [[Induktor]]
* [[Kondensator]]
1.590

besutan