Abad Renaisans: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (→‎Cathetan suku: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|ro}} using AWB (10903))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
'''Abad Renaisans''' utawa '''Jaman Renaisans''' yaiku jaman lair ulang kabudayan [[Yunani]]-[[Romawi]] ing [[Eropa]] nalika abad kaping 15 nganti 16 M.<ref name="Simon">Simon Petrus L. T. .2004.Petualangan Intelektual. Yogyakarta.Kanisius.176-180.</ref> Kadadéyan iku kawiwitan sawisé ana pangaruh saka [[agama Kristen]] ing kabudayan sing wis ana.<ref name="Simon"/> Nanging, [[wong|wong-wong]] ing jaman saiki wis nggolèki pathokan utawa panutan anyar kanggo ngganti kabudhayan [[Yunani-Romawi]] kang wis dikenal kanthi apik.<ref name="Simon"/> Kabudhayan klasik iki uga dipuja lan didadèkaké panutan kabèh ''peradaban'' manungsa kang ana.<ref name="Simon"/><ref name="Gordon" >Campbell, Gordon. The Oxford Dictionary of the Renaissance. (2003). 862 .</ref>
 
Kabudayan Yunani-Romawi iku kabudayan kang manggonaké manungsa dadi ''subjèk'' utawa sing nglakoni kang utama.<ref name="Simon"/> Salah sijiné yaiku [[Filsafat Yunani]], ing kono nuduhaké yèn [[manungsa]] iku makhluk kang nduwèni pikiran lan mikir salawasé ngenani donya lan nentokaké apa kang kudu dilakoni supaya bisa urip, lan isa oleh kamulyan (''eudaimonia'').<ref name="Hale"> Hale, John. The Civilization of Europe in the Renaissance. (1994). 648.</ref>
 
Ing kasustran Yunani, tuladhané crita ngenani [[Odisei]] dening [[penyair]] Yunani Kuna, [[Homerus]] kang nyritakaké babagan waniné manungsa mubengi ndonya sautuhé kanthi kebak tantangan lan crita pengalaman anyar.<ref name="Hale"/> Arsitektur gaya Yunani-Romawi nggambaraké yèn manungsa iku bisa nggawé sesambungan kang tentrem ing antarané donya ukum, kakuwatan, lan kaéndahan.<ref name="Hale"/> Saliyané kuwi, [[Bangsa Romawi]] uga nduwèni kaprigelan ing babagan organisasi. Kabèh iku mau nuduhaké yèn kabudayaan [[Yunani-Romawi]] mènèhi panggon kang utama kanggo manungsa kang ana ing [[kosmos]].<ref name="Hale"/>
 
Ing kasustran Yunani, tuladhané critacarita ngenani [[Odisei]] dening [[penyair]] Yunani Kuna, [[Homerus]] kang nyritakaké babagan waniné manungsa mubengi ndonya sautuhé kanthi kebak tantangan lan critacarita pengalaman anyar.<ref name="Hale"/> Arsitektur gaya Yunani-Romawi nggambaraké yèn manungsa iku bisa nggawé sesambungan kang tentrem ing antarané donya ukum, kakuwatan, lan kaéndahan.<ref name="Hale"/> Saliyané kuwiiku, [[Bangsa Romawi]] uga nduwèni kaprigelan ing babagan organisasi. Kabèh iku mau nuduhaké yèn kabudayaan [[Yunani-Romawi]] mènèhi panggon kang utama kanggo manungsa kang ana ing [[kosmos]].<ref name="Hale"/>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
 
{{Westernart}}
 
 
{{rintisan}}
[[Kategori:Sajarah Eropah]]
[[Kategori:Filsafat]]
 
 
 
[[el:Αναγεννησιακή τέχνη]]
63.851

besutan