Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

92 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
|casualties2= Meh kabeh prajurit. {{br}}Hanya 3 kesatria sing urip: [[Aswatama]], [[Krepa]], dan [[Kertawarma]]
}}
'''Perang ing Kurukshetra''' {{Sanskerta|कुरुक्षेत्रयुद्ध|Kurukṣētrayud'dha}}, sing dadi bagèyan paling penting saka carita ''[[Mahabharata]]''. Sing gawé sebab anané perang kuwiiku yaiku rebutan panguwasa antarané [[Pandhawa]] lan [[Kurawa]].[[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki isih isa didelok tekan saiki. [[Kurusetra]] mapan ana ing daérah [[Haryana]], [[India]].
 
Paprangan kuwiiku ora dingerteni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kayata bèntèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sakdurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan kuwiiku dadi referènsi sing misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
Sanajan paperangan iki mung paprangan antarané rong kaluwarga sak [[dinasti]], nanging uga mélokaké pirang-pirang krajan ing [[India]]. Paprangan kuwiiku kadadéan 18 dina, lan yutanan tentara saka rong pihak akèh sing gugur. Paprangan kasebut nyebabaké akèh wanita sing dadi randha lan bocah-bocah sing dadi yatim. Paprangan iki uga ndadèkaké krisis ing India lan uga dadi gerbang nuju jaman [[Kaliyuga]].<!-- ENGLISH WIKIPEDIA -->
 
== Anané Paprangan Kurukshetra ==
Paprangan Kurukshetra kuwiiku dadi puncaké [[Mahabharata]], [[wiracarita]] paprangan [[Dinasti Kuru]] minangka titik séntralé. Parebutan panguwasan sing dadi panyebab perang iki, amarga putra-putrane Dretarastra ora gelem nyerahake tahta krajan Kuru marang sedulure sing paling tuwa, yaiku Yudistira, salah sawijiné Pandawa.Jeneng [[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki nduweni teges "daratan Kuru", utawa ''Dharmakshetra'' lan "daratan keadilan". Lokasi iki dipilih kanggo paprangan amarga dianggep suci dening umat [[Hindu]]. Dusa-dusa apa waé yèn kelakon ana ing kana mesti bakal diampuni ing daérah kana.<ref name="haryana-online.com">[http://www.haryana-online.com/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna menawa pangéran [[Dretarastra]] sing wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru sing pusat pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dheweké anak mbarep. Pandu nduwèni putra lima kang dikenal déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira sing mbarep. Sakwisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu sing pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi kasebut ora bisa kelakon amarga sing luwih pantes dadi raja yaiku Yudistira. Kanggo mujudaké ambisiné, Duryudana terus golek cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dheweke uga duwe karep mateni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa sing arep mateni Pandhawa amarga oleh dukungan saka Arya Widura lan Kresna sing isih kalebu pakné cilik.<ref>[http://www. name="haryana-online.com"/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Sakwisé gagal mateni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu kuwiiku disetel licik dening Kurawa sing nyebabake pandhawa kalah. Sakdurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dheweké kuwiiku minangka aak pambarep dinasti Kuru.
 
Sakwisé telulas taun, padha karo janjiné Pandhawa nduweni hak njaluk maneh krajan Astina. Nanging Duryodana ora gelem menehake Krajan maneh, sanajan kaya mangkono Yudhistira lan adhi-adhiné isih bisa sabar. Minangka Pengeran, Pandhawa krasa yen dheweké nduweni hak lan wajib melu ana ing urusan administrasi krajan, banjur Pandhawa njaluk lima desadésa. Nanging Duryudana gumbedhe ora gelem menehi sanajan sakpucuk dom. Kuwi sing dadi sebab anané paprangan amarga Pandhawa wis kentekan sabar.Pandhawa minangka pangeran kudu lan nduweni hak ana ing administrasi pamerentahan
Sebagai seorang pangeran, [[Pandawa]] merasa wajib dan berhak turut serta dalam administrasi pemerintahan, maka mereka meminta lima buah desadésa saja. Tetapi Duryodana sombong dan berkata bahwa ia tidak bersedia memberikan tanah kepada para Pandawa, bahkan yang seluas ujung jarum pun. Jawaban itu membuat para Pandawa tidak bisa bersabar lagi dan perang tak bisa dihindari. Di pihak lain, Duryodana pun sudah mengharapkan peperangan.<ref name="Bhagawad Gita"/>
 
== Misi damai Sri Kresna ==
Sakdurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] nduweni usaha nggolek sekutu kanthi mikiraké surat permohonan karo raja-raja ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké pasukan kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadean. Mangkono uga sing dilakokaké dening [[Kurawa]], nggolek sekutu. Kaya mangkono sing ndadekaké raja-raja ing daratan India Kuno kabagi dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké kadamaian antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dheweké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sakdurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dheweké bisa dadi cumlorot sing ndadekaké prajurit wuta kabeh. Nalika kuwiiku uga dheweké nunjukaké bentuk rohaniné sing mung bisa dideleng dening wong suci yaiku : [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sakwise Kresna lunga saka Hastinapura, dheweke menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yen perang wis ora udu kadadean. Dheweke njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
 
{{reflist}}
 
[[Kategori:Mahabharata]]
[[Kategori:Perang|Kurukshetra, Perang di]]
62.860

besutan