Vitamin C: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 48 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q199678 (translate me))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
[[Gambar:Ascorbic acid structure.png|150px|thumb|''struktur'' kimia vitamin C]]
'''Vitamin C''' kuwiiku salah siji vitamin sing ''larut'' jroning [[banyu]].<ref name="Internet1">[http://dokter-herbal.com/vitamin-c.html dokter-herbal.com]</ref> Vitamin C diperlokaké awak kanggo nggawé ''[[kolagén]]'' ing jero|jéro [[balung]], balung rawan, [[otot]], pembuluh [[gètih]] lan ngréwangi nyerep [[zat wesi]].<ref name="Internet1"/> Saliyane kuwiiku, vitamin C uga bisa ngrewangi nggawé lan ngrumati zat ''perekat'' sing nyambungake sel-sel ing jaringan ing jero awak.<ref name="internet3">[http://www.smallcrab.com/kesehatan/658-sekilas-mengenal-vitamin-c smallcrab.com]</ref> Vitamin kang uga duwe jejuluk ''asam askorbat'' iki duwé wujud [[kristal]] [[putih]].<ref name="Internet2">[http://www.researchgate.net/publication/42350058_Peranan_Vitamin_C_Terhadap_Kesehatan_Tubuh_Dan_Rongga_Mulut www.researchgate.net]</ref> Vitamin C bakal luwih awèt kandhungané nalika bentuké padhèt, yèn ing bentuk larutan vitamin C bakal cepet rusak amarga ''[[oksidasi]]'' hawa lan ''[[oksigen]]''.<ref name="Internet2"/>
== Mumpangate Vitamin C ==
Vitamin C kang duwé akèh mumpangat kerep|kèrép diceluk dadi rajané vitamin.<ref name="internet4">[http://organisasi.org/vitamin-c-sebagai-kebutuhan-atau-gaya-hidup-manfaat-masalah-dosis-dan-efek-dampak-buruk-vitamin-c organisasi.org]</ref> Ing ngisor iki ana pirang-pirang bab kang dadi mumpangaté vitamin C.<ref name="internet4"/>
# [[Antioksidan]] paling apik. Vitamin C bisa ngalangi ''[[radikal bébas]]'' lan ''menétralisir'' sadurungé ''radikal bebas'' ngrusak sel awak.<ref name="Internet5">[http://www.smallcrab.com/kesehatan/675-manfaat-vitamin-c-bagi-kesehatan smallcrab2]</ref> ''[[Dosis]]'' ''konsumsi'' vitamin C sing pas yaiku 75|[[75]] miligram saben dina.<ref name="internet4"/> Ibu sing lagi ngandut lan nyusoni merlokaké ''dosis'' sing luwih akèe saka jumlah dosis mau.<ref name="internet4"/> Kira-kira 200 miligram sedina.<ref name="internet4"/> Déné kanggo wong-wong sing mapan ing kutha gedhé kaya [[Jakarta]] ''dosis'' sing diperlokaké bisa nganti 500 miligram sedina.<ref name="internet4"/> Vitamin C dadi ''antioksidan'' paling apik merga:*Vitamin C cepet larut ing banyu.<ref name="Internet5"/> Banyu kuwiiku cepet nyebar ing awak, dadiné vitamin C kuwiiku bisa cepet nyèbar ing awak.<ref name="Internet5"/>*''Antioksidan'' kuat liyané kayata [[Vitamin É]] lan ''[[ènzim]]'' ''antioksidan'' kaya ''[[superoksida dismutase (SOD)]]'' lan ''[[glutathione]]'' prelu Vitamin C supaya bisa kerja kanthi apik.<ref name="Internet5"/>*Vitamin C uga diprelokan ''enzim-enzim'' liyane kanggo ngumpulaké lan nyaring [[racun]] kaya ''[[timah]]'' lan ''[[zat polutan]]'' ing jero awak.<ref name="Internet5"/>
# Ngudhunake resiko penyakit [[jantung]].
# Marasake ''flu''/pilek luwih cepet.
[[Gambar:Ambersweet oranges.jpg|thumb|right|200px|[[Jeruk]], salah sijine sumber kandutan [[vitamin]] C kang palih akeh.]]
== Kurang vitamin C ==
Kakurangan vitamin C bisa marakake awak ngalami defisiensi vitamin C, [[anemia]], [[radang busi]] ,lan ''pendarahan'' [[kulit]].<ref name="Internet6">[http://pio.farmasi.asia/perhatikan-dosis-konsumsi-vitamin-c-anda/ pio.farmasi.asia]</ref> ''Gejalane biyasane bisa dingeti telung sasi wiwit kekurangan vitamin C.<ref name="Internet6"/> Tandha-tandhane yakuwiyaiku.
# Gusi aboh, wernane semu abang, yen kesampluk sithik bisa marakake getihen.
# Ing kulit katon totol-totol abang utawa ing sakupenge rambut wernane semu biru.
63.227

besutan