Anggur (ombèn-ombèn): Béda antara owahan

11 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎Pranala jaba: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|el}} using AWB (10903))
c (→‎top: éjaan using AWB)
[[Gambar:Red_Wine_Glass.jpg|160px|thumb|Segelas anggur merah]]
'''Anggur''' (utawa populer disebut ing [[basa Inggris]]: '''''wine''''') kuwiiku ombènan ngandhut alkohol kang digawé saka sari [[anggur]] jinis ''Vitis vinifera'' kang biasané mung tuwuh ing area 30 hingga 50 derajat lintang lor lan kidul. Ombèn-ombèn ngandhut alkohol kang digawé saka sari buah liya kang kadar alkoholé antara 8% nganti 15% biasané diarani anggur woh-wohan (''fruit wine'').
 
Anggur digawé liwat prosès [[fermentasi gula]] kang ana ing jero woh anggur. Ana sawetara jinis ombènan yaiku, ''Red Wine'', ''White Wine'', ''Rose Wine'', ''Sparkling Wine'', ''Sweet Wine'', lan ''Fortified Wine'':
* '''''Red Wine''''' kuwiiku angur kang digawé saka woh anggur abang (''red grapes''). Sawetara jinis anggur abang kang misuwur ing kalangan peminum wine ing Indonesia yakuwiyaiku merlot, cabernet sauvignon, syrah/shiraz, lan pinot noir.
* '''''White Wine''''' yakuwiyaiku anggur kang digawé saka woh anggur putih (''white grape''). Sawetara jinis anggur mau kang misuwur yakuwiyaiku chardonnay, sauvignon blanc, semillon, riesling, dan chenin blanc.
* '''''Rose Wine''''' yakuwiyaiku anggur kang wernané jambon kang digawé saka woh anggur abang nanging kanthi proses ekstraksi warna kang luwih cepet dibandingké karo proses ekstraksi ''Red Wine''. Ing daerah Champagne, tembung ''Rose Wine'' ngrujuk marang campuran antara ''White Wine'' lan ''Red Wine''.
* '''''Sparkling Wine''''' yakuwiyaiku anggur kang ngandhut akèh gelembung karbon dioksida. ''Sparkling Wine'' kang paling misuwur yakuwiyaiku ''Champagne'' saka Prancis. Mung ''Sparkling Wine'' kang digawé saka anggur kang asalé saka désa Champagne ing kana kang olèh diwènèhi label Champagne.
* '''''Sweet Wine''''' yakuwiyaiku anggur kang isih akèh ngandhut gula sisa kasil fermentasi (''residual sugar'') saéngga rasané dadi legi.
* '''''Fortified Wine''''' yakuwiyaiku anggur kang ngandhut alkohol luwih dhuwur, watara 15% nganti 20.5%). Kadar alkohol kang dhuwur iki amarga anané tambahan ''spirit'' ing prosès panggaéné.
 
<!--Manusia telah membuat minuman anggur sejak sekitar lima ribu tahun yang lalu.
63.819

besutan