Ékologi: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎Pranala njaba: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|lmo}} using AWB (10903))
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Ecologia.jpg|thumb|200px|]]
'''Ékologi''' iku [[èlmu]] sing nyinaoni [[interaksi]] antarané [[organisme]] karo [[lingkungan]] lan liya-liyané. Asalé saka tembung [[Basa Yunani|Yunani]] ''oikos'' ("habitat") lan ''logos'' ("èlmu").
 
Ékologi, [[biologi]] lan èlmu kauripan liyané silih nglengkapi karo [[zoologi]] lan [[geografi|géografi]] sing nggambaraké babagan yèn ékologi nyoba ngira-ira, lan ékonomi ènèrgi sing nggambaraké akèh-akèhé [[rantai panganan]] [[menungsa|manungsa]] lan tingkat tropik.
 
ÉkowilayahÉkowewengkon [[bumi]] lan risèt owah-owahan iklim yaiku rong wilayahwewengkon fokus ekolog (wong sing nyinaoni ékologi) saiki.
 
== Ékologi ing pulitik ==
Akèh ékolog nggandhèngaké ékologi karo [[ékonomi]] manungsa:
* Lynn Margulis nelakaké yèn studi ékonomi priyé manungsa nggawé kauripan. Studi ékologi priyé saben kéwan liyané nggawé kauripan.
* Mike Nickerson nelakaké yèn "ékonomi teli pralimané ékologi" wiwit ékosistem nyiptaaké sumber lan mbuwang [[sampah]], ing ngendi ékonomi nganggep dilakoni "supaya bébas".
 
Ékonomi ékologi lan téori perkembangan manungsa nyoba misahaké pranyatan ékonomi karo liyané, nanging angèl. Akèh wong menggalih ékonomi lagi waé dadi bagéyan ékologi, lan ékonomi ngirwakakaké salah. "Modhal alam" yaiku 1 conto 1 téori sing nggabungaké 2 perkara iku.
 
== Ékologi ing kacatingal antropologi ==
Sok-sok ékologi dibandhingaké karo [[antropologi]], sebab kaloroné migunaaké akèh métodhe kanggo nyinaoni sawijining perkara sing awake dhéwé ora isa ninggal tanpa kuwiiku mau. Antropologi yaiku ngenani priyé awak lan pikiranné awake dhéwé dipengaruhi lingkungan, ékologi yaiku ngenani priyé lingkungané awake dhéwé dipengaruhi awak lan pikiranné awaké dhéwé.
 
Sapérangan wong menggalih wong-wong mau mung sawijining èlmuwan, nanging paradigma mékanistik puguh nyèlèhaké subyèk manungsa ing kontrol obyèk ékologi — masalah subyèk-obyèk. Nanging ing [[psikologi]] [[évolusi]]onèr utawa psikoneuroimunologi upamané cetha yèn kamampuan manungsa lan tantangan ékonomi ngrembaka bebarengan. Kanthi becik ditetepaké Antoine de Saint-Exupery: "Bumi ngajaraké awake dhéwé luwih akèh ngenani dhiri awaké dhéwé tinimbang kabè buku. Amarga iku nulak awake dhéwé. Manungsa nemokaké dhiriné dhéwé nalika mbandhingaké diriné marang rerendhet."
* {{id}} [http://free.vlsm.org/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Biologi/0027%20Bio%201-6b.htm Prinsip-prinsip Ekologi]
 
{{stub}}
{{Alam}}
 
[[Kategori:Ékologi| ]]
 
 
{{stub}}
63.840

besutan