Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
ubah kata, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB
c (éjaan using AWB)
c (ubah kata, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB)
Kenthol Bagelen sing dadi Pasukan Andalan Sutawijaya, tokoh sing sabanjuré jumeneng nata dadi Panembahan Senopati, minangka dhasar pambentukan Krajan Islam Mataram. Ing periodé sabanjuré nalika Sultan Agung kuwasa ing Mataram, pasukan saka Bagelen iki sing duwé andhil jroning panyerangan menyang Batavia lan klebu pasukan inti Mataram.
 
Akibat saka [[Prejanjèn Giyanti]] 1755 sing misahaké Krajan Jawa dadi loro, yaikuya iku Surakarta lan Yogyakarta, tanah Bagelen nampa akibaté, yaikuya iku tanah Bagelen dipara dadi rong bagéan yaikuya iku kanggo Yogyakarta lan Surakarta, ananging amarga ora cetha wates-watesé wusanané dadi conkrah ora lèrèn-lèrèn.
Mangsa [[Perang Dipanegara]] taun (1825 - 1830) tanah Bagelen dadi basis perlawanan [[Pangéran Dipanegara]]. Sarampungé Perang Dipanegara, Tanah Bagelen lan Tanah Banyumas dijaluk kanthi peksa déning [[Walanda]]. Walanda banjur nyerahaké marang Ngabehi Resodiwiryo sing mbantu nglawan pemberontak, dadi Panguasa Tanggung kanthi gelar Tumenggung Cakrajaya sing sabanjuré diangkat dadi Bupati (Regent) Kabupatèn Purwareja kanthi Gelar Cokronegoro. Pelantikan diayahi ing Kedungkebo, markas garnisun Walanda lan sing nglantik yaikuya iku Kolonel Cleerens.
 
Wewengkon Kabupatèn Purwareja nalika iku jembaré 263 Pal pesagi utawa watara 597 Km pesagi, nyakup kawasan wétan Kali Jali. Déné wewengkon sing jembaré 306 Km pesagi ing kulon kali Jali, minangka wewengkon Kabupatèn Semawung (Kutaarj) lan dipimpin déning Bupati (Regent) Sawunggaling. ngrembakane sabanjuré, Kedongkebo sing dadi basis militèr Walanda digabung karo Brengkelan lan dadi Purwareja. Déné tanah Bagelen déning Pamaréntah Kolonial Walanda didadèkaké Karesidenan Bagelen kanthi Ibukutha Purwareja.
 
== Pemerentahan ==
Kabupatèn Purwareja ketata saking 16 [[kecamatan]], --- [[kelurahan]] lan --- [[desa]]. Kecamatan-Kecamatan ing Kabupatèn Purwareja yaikuya iku:
*[[Kecamatan Bagelen, Purwareja|Kecamatan Bagelen]]
*[[Kecamatan Banyuurip, Purwareja|Kecamatan Banyuurip]]
18.000

besutan