Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: kabupaten → kabupatèn using AWB)
c (éjaan using AWB)
<tr><td align="center" colspan=2>[[Gambar:Locator kabupatèn purworejo.png|250px]]</td></tr>
<tr><td>Dina Dadi:</td><td>...</td></tr>
<tr><td>[[IbukuthaKutha krajan]]:</td><td>[[Purwareja]]</td></tr>
<tr><td>[[Bupati]]:</td><td>---</td></tr>
<tr><td>Wakil Bupati:</td><td>---</td></tr>
 
[[Gambar:Purwareja.jpg|thumb|290px| Peta Purwareja]]
'''Kabupatèn Purwareja''' ([[hanacaraka]]:ꦥꦸꦂꦮꦉꦗ) iku sawijine kabupatèn ing [[Jawa Tengah]], lokasiné ing sisih kulon [[DIY]], kutha [[Purwareja]] iku [[ibukuthakutha krajan]] kabupatèné, kutha-kutha liyané : ---, lan liya-liyané. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 1.034&nbsp;km² utawa --- hèktar.
 
Kabupatèn Purwareja wewatesan :
 
Akibat saka [[Prejanjèn Giyanti]] 1755 sing misahaké Krajan Jawa dadi loro, ya iku Surakarta lan Yogyakarta, tanah Bagelen nampa akibaté, ya iku tanah Bagelen dipara dadi rong bagéan ya iku kanggo Yogyakarta lan Surakarta, ananging amarga ora cetha wates-watesé wusanané dadi conkrah ora lèrèn-lèrèn.
Mangsa [[Perang DipanegaraDipaNagara]] taun (1825 - 1830) tanah Bagelen dadi basis perlawanan [[Pangéran DipanegaraDipaNagara]]. Sarampungé Perang DipanegaraDipaNagara, Tanah Bagelen lan Tanah Banyumas dijaluk kanthi peksa déning [[Walanda]]. Walanda banjur nyerahaké marang Ngabehi Resodiwiryo sing mbantu nglawan pemberontak, dadi Panguasa Tanggung kanthi gelar Tumenggung Cakrajaya sing sabanjuré diangkat dadi Bupati (Regent) Kabupatèn Purwareja kanthi Gelar Cokronegoro. Pelantikan diayahi ing Kedungkebo, markas garnisun Walanda lan sing nglantik ya iku Kolonel Cleerens.
 
Wewengkon Kabupatèn Purwareja nalika iku jembaré 263 Pal pesagi utawa watara 597 Km pesagi, nyakup kawasan wétan Kali Jali. Déné wewengkon sing jembaré 306 Km pesagi ing kulon kali Jali, minangka wewengkon Kabupatèn Semawung (Kutaarj) lan dipimpin déning Bupati (Regent) Sawunggaling. ngrembakane sabanjuré, Kedongkebo sing dadi basis militèr Walanda digabung karo Brengkelan lan dadi Purwareja. Déné tanah Bagelen déning Pamaréntah Kolonial Walanda didadèkaké Karesidenan Bagelen kanthi IbukuthaKutha krajan Purwareja.
 
Wewengkon Karesidenan Bagelem nyakup, Kabupatèn Purwareja, Kabupatèn Semawung (Kutaarja), [[Kabupatèn Kuthawinangun]], Kabupatèn Remo JatinegaraJatiNagara (Karanganyar) lan Kabupatèn Urut Sewo utawa Kabupatèn Ledok utawa [[Kabupatèn Wanasaba]].
 
Residhèn Bagelen manggon ing Bangunan sing saiki dadi Kantor Pamaréntah Dhaérah Purwareja utawa luwih dikenal kanthi jeneng Kantor OTONOM sing lokasiné ing bagéan kidul Alun-alun Purwareja.<ref>[http://archive.is/20120708005212/eddyprasetyo-pwr.blogspot.com/2008/01/sejarah-purworejo.html Sejarah Purwareja]</ref>
63.840

besutan