Pembuluh Darah: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (éjaan, replaced: sehat → séhat (2), nggih punika → inggih punika (18) using AWB)
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Microvessel.jpg|thumb|Blood vessel with an erythrocyte (red blood cell, E) within its lumen, endothelial cells forming its ''tunica intima'' (inner layer), and pericytes forming its ''tunica adventitia'' (outer layer)]]
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jenis punika iinggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahi dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kaperang saking kalih jenis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta menikapunika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahi tugas ngangkat oksigen kangge ngedaraken ing sedaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis menikapunika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sedaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah iinggih punika iinggih punika jenis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kaperang saking kalih bagian, iinggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior iinggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking bagian inggil salira.
Pembuluh darah kapiler iinggih punika bagian ing pungkasan saking pembuluh arteri kapiler. Jaringan pembuluh darah kapiler merdamel bentuk anyaman ingkang kaperang saking jaringan kaliyan nagdut kirang langkungipun 2000 kapiler darah per millimeter.<ref name="internet1"/>
== Gejala wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah ==
# Nyeri, menawi otot mboten angsal getih ingkang cekap (ing kahanan dipunsebat iskemi), mila oksigen ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken [[kram]] utawi [[kejang]]. Kadasta [[angina]] menikapunika perasaan sesak ing dada utawi perasaan dada dipun kremas-remas, ingkang tukul menawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kahanan ngkang dipunsebat ''Silent ischemia''). Menawi getih ngalir ing otot lan sanesipun (utaminipun ing betis) namung kedhik, biasanipun badhe karaos nyeri otot nyesek.
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, menikapunika sebap mlebete cairan ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, iinggih punika menawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami ngelampahi aktivitas menawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kangge ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas secara tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut [[jantung]], ananging ing kahanan katamtu (tuladhane menawi ingkang séhat ngelampahi [[ulah raga]] abot utawi ngelampahi hal ingkang dramatis), menikapunika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi cepet utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit [[otak]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
Pembuluh darah iinggih punika bagian saking sistem sirkulasi lan fungsi ngalir getih ing sedaya salira. Jenis-jenis ingkang wigati, [[erteri]] lan [[vena]], ugi dipunsebat amargi sedaya punika mbeta getih medhal utawi mlebet ing jantung. Merdamel pembuluh getih bantu jantung kangge ngedaraken sel darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sedaya salira. Lan ngedaraken sari panganan, oksigen lan mbeta medal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah arteri iinggih punika ngedaraken getih saking jantung ing sedaya salira, ananging fungsi pembuluh darag vena ingggih punika ngaliraken getih saking jantung ing sedaya salira.<ref name="internet1"/>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jenis punika iinggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahi dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kaperang saking kalih jenis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta menikapunika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahi tugas ngangkat oksigen kangge ngedaraken ing sedaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis menikapunika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sedaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah iinggih punika iinggih punika jenis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kaperang saking kalih bagian, iinggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior iinggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking bagian inggil salira.
== Gejala wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah ==
# Nyeri, menawi otot mboten angsal getih ingkang cekap (ing kahanan dipunsebat iskemi), mila oksigen ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken [[kram]] utawi [[kejang]]. Kadasta [[angina]] menikapunika perasaan sesak ing dada utawi perasaan dada dipun kremas-remas, ingkang tukul menawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kahanan ngkang dipunsebat ''Silent ischemia''). Menawi getih ngalir ing otot lan sanesipun (utaminipun ing betis) namung kedhik, biasanipun badhe karaos nyeri otot nyesek.
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, menikapunika sebap mlebete cairan ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, iinggih punika menawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami ngelampahi aktivitas menawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kangge ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas secara tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut jantung, ananging ing kahanan katamtu (tuladhane menawi ingkang séhat ngelampahi ulah raga abot utawi ngelampahi hal ingkang dramatis), menikapunika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi cepet utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit [[otak]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
 
62.958

besutan