Soedirman: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎Keluwarga: éjaan using AWB)
c (éjaan using AWB)
 
==Keluwarga==
Soedirman ageng wonten ing kulawarga ingkang sedherhana. Ramanipun, Karsid Kartowirodji makarya wonten ing Pabrik Gula Kalibagor, Banyumas. Lan ibunipun, Siyem inggih punika keturuna Wedana Rembang. Nalika Soedirman 8 sasi panjenengane dipunpundhut putra deningdéning Raden Tjokrosoenaryo salah satunggaling asisten Wedana Rembang ingkan taksih seduluripun Siyem.
 
Soedirman nglampahi pasinaonan wonten ing Sekolah Taman Siswa ingkang dipunlajengaken wonteng ing HIK Sekolah guru Muhammadiyah wonten ing kutha Surakarta ananging boten purna. Nalika sekolah panjenengane ugi anggota organisasi Pramuka Hizbul Wathan. Soedirman dados guru wonten ing HIK Muhammadiyah ing Cilacap.
 
Nalika mangsa penjajahan Jepang Soedirman mlebet ing tentara Pembela Tanah Air PETA ing Bogor dipundidik deningdéning tentara Jepang. Sasampunipun ngrampungaken pasinaunan ing PETA panjenengane dados Komandan Batalyon ing Kroya, Cilacap|Kroya Jawa Tengah. Lajeng dados Panglima Divisi V/Banyumas sasampunipun TKR kabentuk, lan dados Panglima Angkatan Perang Republik Indonesia Panglima TKR.
 
Soedirman misuwur kanthi pribadi ingkang teguh ing kapercayan lan cekelan urip, Soedirman langkung ngutamakake keperluan masyarakat lan negri tinimbang kaperluanipun piyambak, kesehatanipun Soedirman piyambak ugi. Katulis ing buku anggitaning Tjoktopranolo pungawanipun nalika gerilya, panjenengane tiyang ingkang konsisten lan konsekuen nalika mbela kepentingan negri.
Sasampunipun Perang Dunia II purna, Jepang nyerah tanpa sarat marang Pasukan Sekutu lan Soekarno ngumumaken kamardhikan Indonesia. Soedirman angsal prestasi kapisan dados tentara sawise mundhut senjata tentara Jepang ing Palagan Banyumas, Jawa Tengah. Soedirman mimpin batalyon PETA dados resimen ing Banyumas ingkang dipunrintis dados pasukan perang republik Indonesia lan dados pasukan utama ing perang Revolusi Nasional Indonesia.
 
Perang Dunia II kang dipunmenangaken deningdéning tentara Sekutu ing atase Jepang ndadosaken tentara Belanda mlebet ing pulo Hindia, Belanda sapunika Republik Indosenia ingkang sampun mutuasake kangge mardhika. Tentara Sekutu dugi ing Indonesia sawise tentara Jepang nyerah kanthi alasan mundhut ragatipun tentara Jepang, ananging NICA tumut kalih tentara Sekutu badhe mundhut Indonesia dados koloninipun. Ananging TKR perang kaliyan tentara Sekutu.
 
Palagan ageng kapisan ingkang dipunpimpin deningdéning Soedirman inggih punika Palagan Ambarawa nglawan tentara Inggris lan NICA, Belanda ingkang kalaksanan ing wulan November dumugi Desember 1945. 12 Desember 1945 Soedirman nyerang Inggris sesarengan ing Ambarawa. Palagan wau kalaksana 5 dinten dipunpungkasi kanthi mundhuripun tentara Inggris ing Semarang tanggal 16 Desember 1945.
 
Sawise Soedirman menang ing Palagan Ambarawa tanggal 18 Desember 1945, panjenengane dipunangkat dados Jendral deningdéning Presiden Soekarno. Soedirman angsal gelar Jendral boten saking sistem Akademi Militer utawi pasinaonan sanes ananging saking prestasinipun.
 
Nalika Agresi Militer II Belanda kedaden, kutha krajannipun Indonesia dipunpindah wonten ing Yogyakarta sebab Jakarta sampun dipunkuwasai deningdéning tentara Belanda. Soedirman mimpin tentara kagem mbela Yogyakarta saking Belanda tanggal 19 Desember 1948. Nalika palagan kasebut, panjenengane sampun gerah Tuberkulosis ingkang sampun parah. Sanadyan kados mekaten panjenengane tetep tumut perang kanthi tandu .
 
Soedirman langkung awrat anggenipun nglampahi gesangipun, amargi paru-parunipun penjenange namung kantun setunggal ingkang saged dipunagem. Salajengipun Yogyakarta dipunpundhut denng Belanda, sanadyan sempet dipunkuwasai Indonesia nalika Seranagan Umum I Maret 1949. Nalika samanten, Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta lan saperangan anggota kabinet dipuncekel deningdéning tentara Belanda. Amargi kahanan ingkang awrat, Soedirman kanthi dipuntandu mimpin perang. Panjengane pindah-pindah ngantos 7 sasi saking wana dumugi wana, saking gunung ing gunung kanthi kahanan gerah ingkang awrat. Sanadyan tasih kersa mimpin perang, panjenengane kondur.
 
Sasampunipun Belanda nyerahaken kepuloan nusantara dados Republik Indonesia Serikat ing Konferensi Meja Bundar taun 1949 ing Den Haag, Jendral Soedirman kondur ing Jakarta bebarengan kaliyan Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta.
 
==Tilar Donya==
Nalika 29 Januari 1950, Jendral Soedirman tilar donya ing kutha [[Magelang, Jawa Tengah]] sebab gerah [[Tuberkulosis]] ingkang awrat. Lan dipunmakamaken ing [[Taman Makam Pahlawan Kusuma Nagara]] ing [[Semaki, Yogyakarta]]. Panjenenganipun tunjuk dados [[Jendral Besar Anumerta]] kanthi gangsal lintang, dumugi sapunika pangkat punika namung dipunparingaken deningdéning 3 Jendral ing Indonesia inggih punika Haji Muhammad Soeharto, Abdul Haris Nasution lan panjengipun.
 
== Pranala njaba ==
63.852

besutan