Niu Sélan

(Kaelih saka New Zealand)

Selandia Anyar utawa Niu Sélan kang sajeroning basa Maori karan Aotearoa (tegesé Lemah Mega Putih Dawa), iku siji nagara kapuloan ing kidul-kulon Samudra Pasifik ing kidul-wétan Ostrali. Nagara iki dumadi saka loro pulo gedhé yaiku (Pulo Lor lan Pulo Kidul) lan sawatara pulo cilik liyané. Niu Selan iku nagara dhémokrasi parlementer lan siji wewengkon Persemakmuran Britania (Commonwealth Realm). Niu Selan duwé tanggung jawab tumrap nagara pamaréntah-dhéwé Kapuloan Cook lan Niue sarta ngatur Tokelau lan Dependensi Ross.

Aotearoa
Pitakaning New Zealand
Flag
Coat of arms of New Zealand
Coat of arms
Motto: Ora ana. Sadurungé "Onward" (Basa Inggris: "Maju")
Anthem: God Defend New Zealand
God Save The Queen1
Location of New Zealand
CapitalWellington
Largest cityAuckland
Official languagesBasa Inggris, Basa Maori
GovernmentMonarki konstitusional
Kamardikan
• Water (%)
2,1%
Population
• 2006 estimate
4.149.670 (119)
• 2001 census
3.737.277
GDP (PPP)2004 estimate
• Total
US$96,18 miliar (57)
• Per capita
US$23.897 (24)
CurrencyDolar Niu Selan (NZD)
Time zoneUTC+12 (2)
• Summer (DST)
UTC+13 ((Oct-Mar))
Calling code64
Internet TLD.nz
1 God Save The Queen iku lagu kabangsan resmi nanging arang banget dimainaké [1].
2 Wektu luwih cepat 45 menit ing Kapuloan Chatham.

Jeneng Niu Selan dijupuk saka provinsi Zeeland ing Walanda. Jeneng iki diwènèhké déning Albert Tasman, panjelajah saka Walanda.

DhémografiBesut

Artikel utama: Dhémografi Niu Selan

Niu Selan duwé populasi watara 4 yuta. Watara 80% saka populasiné iku turunan Éropah. Suku Maori minangka grup etnik kaloro gedhé dhéwé (14,7%). Ing taun 1996 lan 2001, cacahing wong Asia (6,6%) ngliwati cacahing wong Kapuloan Pasifik (6,5%).

Kristen minangka agama dominan ing Niu Selan, sanajan amèh 40% populasiné ora duwé agama. Denominasi utama Kristen yaiku Anglikan, Presbiteranian, Katulik Roma, lan Methodist. Ana uga sawatara wong kang nyebut awaké Greja Pantekosta lan Baptis lan uga Mormon. Greja Ratana kang basisé ana ing Niu Selan duwé akèh pengikut ing antarané wong Maori. Miturut kasil sensus, agama minoritas liya kalebu Hindhu, Buda, lan Islam.

Deleng ugaBesut

Wacan terusanBesut

  • Carolyn Bain Lonely Planet New Zealand (2006) 772 kaca
  • David Bateman, ed. Bateman New Zealand Encyclopedia (2005)
  • Michael King The Penguin History of New Zealand (2003)
  • Keith Sinclair and Raewyn Dalziel. A History of New Zealand (2000)
  • A. H. McLintock, ed. Encyclopedia of New Zealand 3 vol (1966)
  • Philippa Mein Smith A Concise History of New Zealand (2005)
  • New Zealand Official Yearbook (annual)

Pranala njabaBesut