Papan Anggegana Internasional Sultan Hasanuddin

Papan Anggegana Internasional Sultan Hasanuddin (IATA: UPG, ICAO: WAAA) ya iku sawijing papan anggegana kang manggon ing Makassar, Sulawesi Kidul, Indonésia, kang adohé 20 km saka punjeré kutha. Papan anggegana iki dijupuk saka Raja Gowa ka-16, Sultan Hasanuddin. Wiwitané papan anggegana iki wis diyasa nalika 1937 kanthi jeneng Lapangan Terbang Kadieng. Ing taun 1980 papan iki diganti jenengé dadi Papan anggegana Sultan Hasanuddin nganti saiki. Wiwitané papan anggegana iki manggon sakabèhé ing Kabupatèn Maros lan sithik ngléwati wates antarané Makassar lan Kabupatèn Maros, nanging ing taun 2008 dipindhah ing Kutha Makassar lan sapéragan laladan kalebu Kabupatèn Maros.[1]

Papan Anggegana Internasional
Sultan Hasanuddin

Bandar Udara Internasional
Sultan Hasanuddin
SultanHasanuddinAirport.png
Bandara Sultan Hassanudin Makassar.jpg
Ringkesan
Jinis papan anggeganaUmum / Militèr
Kang bakuPamaréntah Indonésia
Kang nglakokakéPT. Angkasa Pura I
NgladèniMakassar
PernahKabupatèn Maros, Sulawesi Kidul, Indonésia
Sambungan menyang
Élevasi MISLS47 ft / 14 m
Koordhinat5°03′42″S 119°33′15″E / 5.06167°S 119.55417°E / -5.06167; 119.55417
Situs wèbhttp://www.hasanuddin-airport.co.id
Sana playu
Ener Dawa Palumahan
m ft
13/31 2.500x45m 8.202 Aspal
03/21 3.500x45m 11.482 Aspal
Statistik (2018)
Panumpang13,537,770 (munggah 13,0%)

FasilitasBesut

Fasilitas kang diyasa ing papan anggegana iku antarané: rèstoran, toko olèh-olèh, toko buku, mesin atm, kafé, ruwang tunggu èkslusif (lounge) lan ladénan bank.[2] Kanggo gayutaké antara papan anggegana marang sawnèh papan bisa kanthi taksi lan bus. Bus kang ngladi jurusan papan anggegana iki marang Kutha Makassar ya iku Bus Damri kanthi béya Rp 25.000,00 kanthi suwéné udakara 30 nganti 45 menit. Bus iki mangkat saben sakjam saka punjeré kutha lan saka papan anggegana.Saka punjeré kutha bus iki mlaku saka 05.00 nganti 20.00 WITA, déné saka papan anggegana saka 08.30 WITA nganti 24.00 WITA. Jalur kang diléwati déning bus iki ya iku:[3]

  • Saka papan anggegana : Papan anggegana, banjur Dalan Perintis Kemerdekaan, banjur Dalan Urip Sumoharjo, banjur Dalan Gunung Bawakaraeng, banjur Dalan Kartini, banjur Dalan Kajolalido, banjur Dalan Arief Rate, banjur Dalan Sultan Hasanuddin, banjur Dalan Pattimura (Pasar Baru), banjur Dalan Ujung Pandang, banjur Dalan Ribura’ne
  • Saka punjeré kutha Makassar : Dalan Ribura’ne, banjur Dalan Ahmad Yani, banjur Dalan Kajolalido, banjur Dalan Arif Rate, banjur Dalan Sultan Hasanudin, banjur Dalan Pattimura (Pasar Baru), banjur Dalan Ujung Pandang, banjur Dalan Nusantara , banjur Dalan Toll Ir. Sutami, banjur Papan Anggegana Internasional Sultan Hasanuddin

Sakliyané iku bisa nganggo taksi, taksi daring, utawa nyéwa mobil ing sakiwa tengené papan anggegana.[4]

Parané montor maburBesut

Perusahaan montor maburParan
AirAsia Kuala Lumpur–International
Airfast Indonesia Surabaya, Timika
Aviastar Masamba, Palopo, Selayar, Tana Toraja
Batik Air Ambon, Gorontalo, Jakarta–Halim Perdanakusuma, Jakarta–Soekarno-Hatta, Jayapura, Kendari, Luwuk, Manokwari, Merauke, Palu, Samarinda, Sorong, Surabaya, Ternate, Timika
Charter: Jeddah
Citilink Ambon, Balikpapan, Denpasar, Gorontalo, Jakarta–Soekarno-Hatta, Jayapura, Kendari, Manado, Surabaya, Yogyakarta–International[5]
Flynas Charter: Jeddah
Garuda Indonesia Ambon, Biak, Denpasar, Gorontalo, Jakarta–Soekarno-Hatta, Jayapura, Kendari, Kupang, Mamuju, Palu, Semarang, Sorong, Surabaya, Timika, Yogyakarta–International[5]
Usuman: Jeddah Garuda Indonesia mabur saka Makassar menyang Jeddah kanthi mampir ing Médan. Nanging, Garuda Indonesia ora duwé jalur mabur sacara langsung antarané Makassar lan Médan.
Gatari Air Service Tana Toraja
Indonesia Air Transport Soroako
Lion Air Ambon, Balikpapan, Banjarmasin, Denpasar, Gorontalo, Jakarta–Soekarno-Hatta, Jayapura, Kendari, Kertajati, Manado, Mataram–Lombok, Palu, Pontianak, Surabaya, Tarakan, Yogyakarta–International
Usuman: Jeddah
Malaysia Airlines Kuala Lumpur–International[6]
Saudia Usuman: Jeddah,[7] Medina
Scoot Singapore (wiwit 1 Oktober 2020)[8]
Sriwijaya Air Biak, Jakarta–Soekarno-Hatta, Luwuk, Semarang, Sorong, Surabaya, Ternate, Timika, Yogyakarta–International
Susi Air Masamba, Palopo, Tana Toraja
TransNusa Balikpapan, Bau-Bau, Kolaka, Luwuk
Wings Air Batulicin, Bau-Bau, Bima, Kolaka, Kotabaru, Mamuju, Maumere, Morowali, Palopo, Poso, Raha, Selayar


StatistikBesut

Gunggung panumpang kang parané ing Papan Anggegana Internasional Sultan Hasanuddin (yuta)
Tabèl Akèhé Papan Anggegana Internasional Sultan Hasanuddin[9][10]
Taun Cacah panumpang Bagasi (kg) Montor mabur kang liwat
2000 1.059.213 28.218.000 20.445
2001 1.022.993 31.283.504 22.464
2002 1.692.032 23.886.003 31.315
2003 1.690.635 26.213.963 39.419
2004 1.976.223 27.700.099 48.736
2005 3.597.238 32.353.245 42.940
2006 4.044.510 31.237.854 45.206
2007 4.465.775 31.605.217 48.906
2008 4.706.189 32.408.389 49.584
2009 5.161.289 32.420.401 52.299
2010 6.547.566 40.140.999 64.940
2011 7.455.408 43.338.508 73.077
2012 8.323.193 48.273.638 79.739
2013 9.431.004 53.517.658 94.693
2018 13.537.770 93.817.541 135.050

RujukanBesut

  1. "Pilihan Transportasi Keluar dari Bandara Sultan Hasanuddin - Travel - www.indonesiana.id" (in Inggris). 2015-09-24. Retrieved 2020-06-25.
  2. "Hasanuddin International Airport, Makassar". hasanuddin-airport.co.id. Retrieved 2020-06-24.
  3. "Info Bus Damri Bandara Sultan Hasanuddin Makassar". BusBandara.com (in Inggris). 2015-02-05. Retrieved 2020-06-25.
  4. "Hasanuddin International Airport, Makassar". hasanuddin-airport.co.id. Retrieved 2020-06-25.
  5. a b "Starting on March 29th 2020, Garuda Indonesia Group Serves All Flights From and Toward Yogyakarta Through Yogyakarta International Airport". Garuda Indonesia. Retrieved 2020-03-09.
  6. Liu, Jim. "Malaysia Airlines resumes 2 Indonesian service in Feb 2020". Routesonline. Retrieved 2020-01-07.
  7. "Saudi Buka Penerbangan Langsung Makassar-Madinah - ihram.co.id". Retrieved 2017-01-07.
  8. Lim, Sean (22 November 2018). "Frequent fliers on some SilkAir routes will soon have to fly Scoot, SIA announces ahead of merger". businessinsider.sg. Retrieved 2019-10-30.
  9. "TREND STATISTIK PERGERAKAN LALU LINTAS ANGKUTAN UDARA BANDAR UDARA HASANUDDIN - MAKASSAR TAHUN 1991-2006". Retrieved 2020-07-05.
  10. "風俗利用は是非池袋で!". Retrieved 2017-01-07.