Pathi

Pathi utawa amilum yaiku karbohidrat polimer sing kasusun saka pirang-pirang unit glukosa sing gabung karo ikatan glikosidik . Polisakarida iki diproduksi dening akeh tanduran ijo minangka panyimpenan energi. Iki minangka karbohidrat paling umum ing panganan manungsa lan kalebu akeh ing panganan pokok kayata kentang, jagung (jagung), beras, gandum lan singkong .

Pathi glepung
Struktur molekul amilosa
Struktur molekul amylopectin

Ing industri, pati diowahi dadi gula, kayata malting, lan difermentasi kanggo ngasilake etanol ing pabrik bir, wiski lan biofuel . Diolah kanggo ngasilake akeh gula sing digunakake ing panganan olahan. Campuran umume pati ing banyu anget ngasilake tempel, kayata pasta gandum, sing bisa digunakake kanggo agen penebalan, pengakuan utawa perekat. Pati pati non-panganan industri paling gedhe yaiku adesif sajrone proses nulis kertas . Pati bisa ditrapake ing bagean sawetara sandhangan sadurunge nyetrika, kanggo kaku .